torsdag, januari 15, 2009

Vad är det Maud Olofsson vill komma överens med Ohly om i mellanösternfrågan?

"Jag tycker att det är välkommet om Lars Ohly nu är beredd att kritisera Hamas. Jag tror att det är en mer balanserad hållning, och den kommer också att hjälpa oss att hitta en överenskommelse i Mellanösternfrågan som är möjlig." Så sa centerledaren Maud Olofsson i ett replikskifte med vänsterpartiledaren Lars Ohly i gårdagens partiledardebatt (se protokollet här). Och det är ju ett mycket intressant uttalande, som lite grann kommit bort i den allmänna diskussionen.

Innebär det här att centerpartiet vill närma sig oppositionen och skärpa tonen mot staten Israel, under förutsättning att det tydliggörs att det på inte sätt ses som ett stöd åt Hamas raketattacker mot civila? Och har man i sådan fall exempelvis folkpartiet med sig på en sådan linje? Att centerpartiet så att säga står till vänster inom borgerligheten när det gäller vissa utrikespolitiska frågor är visserligen inget som inte har hänt förr, men det överaskar lite att det kommer denna typ av utspel just nu.

Det är ju naturligtvis också möjligt att Olofsson bara pratade på som vanligt. En alternativ tolkning till att det är Olofsson och Ohly som ska göra upp är ju att centerlederen menar att vänsterpartistens förhållningssätt underlättar en överenskommelse i själva regionen (vilket i sådana fall möjligtvis skulle kunna tyda på ett mått av överskattande av det svenska vänsterpartiets utrikespolitiska betydelse).

Oavsett vilket. Ska bli spännande att följa fortsättningen. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det här som brukar kallas "center-left" ute i stora världen?

Johan Sjölander sa...

Antagligen inte. Men det kanske borde...