tisdag, februari 28, 2006

Nyanserad Natalia Kazmierska (jo, du läste rätt)

Ariel Levy har skrivit en bok som heter ”Female chauvinist pigs”. Den handlar enligt uppgift om ”kvinnliga mansgrisar: alltså om kvinnor som älskar sexism”. Om detta skriver Natalia Kazmierska i gårdagens Expressen ("Vulgostilen- inte männens fel".) Och det är faktiskt rätt bra.

Själva företeelsen är alltså kvinnor som i feminismens namn istället för att fördöma porren tar sig an alla dess attribut och uttryckssätt. Sexuell frigörelse a la 2000-tal, med ”fuck me hard” toppar och ”XXX-rated” kvällar. (För mer explicita exempel, se Natalias krönika. Jag är alldeles för pryd.)

Ariel Levy ogillar tydligen detta. Och hon får stöd från Kazmierska. Visserligen till stor del för att Levy ” [i]nte en enda gång droppar ... de förbjudna orden patriarkat, heteronorm och könsmaktsstruktur.” Men det verkar också finnas någon typ av insikt. För i avslutningen kommenterar krönikören en intervju med Hugh Heffners dotter Christie;

Fast hon svarar aldrig på frågan om varför hennes egen superliberala pappa i den där spermakladdiga sidenpyjamasen skonade just sin lillflicka från att bli en av kaninerna.
För än så länge är det som det alltid har varit. Än så länge är det fortfarande ingen som har ställt sig upp och sagt att de önskar att just deras dotter ska bli mer dirrty, smyga upp skrevet mot en webcam och göra karriär som månadens modiga utvikningstjej.”

Och det är faktiskt en riktigt relevant iakttagelse. Som faktiskt säger något om både patriarkatet och könsmaktsstrukturen. Och att det kanske, trots rubriken på krönikan, åtminstone litegrann trots allt är männens fel.

Konsekvent? Nä. Men någonstans lite nyanserat.

Inga kommentarer: