måndag, februari 27, 2006

Upprensning gynnar (s)

Mats Lindstöm kommer att polisanmälas. Littorin går ut och kräver en ”uppförandekod” inför valrörelsen. Visst går det att ifrågasätta motiven. Till viss del handlar det säkert om att hålla soppan kokande. Att etablera bilden av (s) som ett korrupt och maktfullkomligt parti (någon som alliansen till och med utsett en formell arbetsgrupp för.)

Men det förtar inte faktum Det är bra att det rensas upp. Och i förlängningen tjänar inte minst socialdemokratin på ett bättre politiskt klimat. Låt mig förklara varför.

Jag har tidigare skrivit mycket om den råare tonen i svensk politik. Då handlar det inte bara om ordval på Internet, utan även tonläge och sakinnehåll i debattstolar, på landstingsfullmäktige etc.

I förlängningen leder detta bara till mer av politikerförakt. Och politikerförakt leder till lägre valdeltagande. Och lägre valdeltagande leder – brukar forskarna vara överens om – till att den vänstra sidan förlorar.

Alltså. Just nu är det socialdemokratiska övertramp som är i fokus. Det får inte göra att vi som håller på det laget drar oss från att så att säga ”ta chansen” att nu verkligen göra insatser för att rensa upp i det politiska klimatet. För om det lyckas, är det vi som har allt att vinna på ett bättre debattklimat.

PS: Nu ska vi inte tro att det går att göra politiken helt ren. Centerpartisten Fredrik Bojerud skriver på sin blogg en bruksanvisning hur man kastar skit på politiska motståndare – utan att åka fast. Och det är lite för genomtänkt för att inte vara någonting han faktiskt har funderat, eventuellt praktiserat, en hel del på. Så nog går det oavsett uppförandekoder. Men att man inte kan göra allt får aldrig bli en ursäkt för att inte göra något. DS.

3 kommentarer:

Fredrik Bojerud sa...

Hej Johan,

Jag tackar för dina höga tankar om mig och min list. Nu har jag aldrig ägnat mig åt förtal på nätet eller någon annanstans. Dock såg jag det som ett utmärkt sätt att väcka lite uppmärksamhet åt min blogg genom att som en intellektuell övning fundera på hur man skulle ha gjort för att inte åka fast. Inget av det jag skriver där är några konstigheter för någen med elementära kunskaper i psykologi, media och hur Internet fungerar.

Ett knep som tycks ha fungerat i ditt fall. Tack för länken!

Om detta gör mig till en listigare kille än Mat(s) så må det väl vara så.

Du behöver inte oroa dig. Jag föredrar en rak och öppen debatt kring sakfrågor.

Claes Roosmark sa...

Men Johan... Du måste väl i varje fall kunna uppskatta lite ironi? Jag läste nämnde Bojeruds blogg och det var faktiskt väldigt humoristiskt skrivet! Påminde mer om Monte Python än svensk politik.

Däremot är det allvarligt när (S) med Ulvskog i spetsen först kategoriskt förnekar att (S) eller någon socialdemokrat över huvud taget skulle ha varit inblandat.

Nu när (S) blev tagna med fingrarna i syltburken får man väl som opolitisk väljare se vad polisanmälan mynnar ut i...

Johan Sjölander sa...

Hej Fredrik. Skönt att höra att du inte tänker använda dina trick. Skulle kunna dra en elak parallell till folk som skriver hur man saboterar vägbyggen eller tillverkar bomber men ... nej. Jag tar dig väl på orden. Fast jag både läst din egen punkt sju (tror jag det var) och kan min Machiavelli.