torsdag, mars 02, 2006

Fadde kommer ut; invandrare kommer inte in.

Det känns lite som en sekt. Ni vet, först när någon hoppar av får vi veta hur det egentligen var. Och de gamla sektmedlemmarna försöker på alla tänkbara sätt misstänkliggöra avfällingen.

Nu är det ingen sekt det handlar om. Utan Stockholms krogvärld. Och avhopparen ingen mindre än kändisdörrvakten Fadde Darwich. Och vad Fadde berättar i media är tyvärr ingen överraskning; det handlar om diskriminering och ren rasism vid insläppen. Om du är invandrare eller rullstolsburen är det svårt, är du zigenare helt kört. Sådan är den bistra verkligheten i Stockholms ”nöjesvärld”.

Och visst, vi kan prata på om privat äganderätt. Om hur det måste vara krogägarens rätt att själv avgöra. Om hur marknaden borde lösa detta – åtminstone på sikt, åtminstone kanske. Men verkligheten ser ut som den gör. Och i verkligheten behövs det lagstiftning, straff och även kraftigt opinionsarbete för att komma åt en grundläggande strukturell orättvisa.

Och så behövs det några som vågar berätta hur det är. Inte för att vi inte vet, egentligen. Utan för att det annars uppenbarligen är för lätt att bara titta åt andra sidan.

Inga kommentarer: