torsdag, mars 16, 2006

Hur många är utanför?

Spelar det någon roll hur många det är som står utanför den svenska arbetsmarknaden? Räcker det inte med att en enda person är ofrivilligt arbetslös för att det ska vara ett problem värt att lösa? På ett plan är det naturligtvis så. Men när det mantra som borgerligheten försöker bygga sin valrörelse på – en miljon i utanförskap – visar sig falla som ett korthus inför TV4:s granskning är det faktiskt värt att fästa viss uppmärksamhet vid.

Vad TV4:a visar är alltså att det finns väldigt lite substans bakom talet om en miljon i utanförskap (och än mindre i moderaternas 1,4 naturligtvis.) "I det som alliansen kallar utanförskap ingår inte bara alla arbetslösa utan också alla förtidspensionärer, deltidsarbetslösa och sjukskrivna -även korttidssjuka" står det på fyrans hemsida.

Det innebär att en person som bryter benet i högeralliansens värld i och med detta hamnar i "utanförskap". Det är – för att uttrycka sig försiktigt – nog inte riktigt i enlighet med vad svenska folket uppfattar som sunt förnuft.

Men är det då ett problem att högern tar i så de spricker? Visar inte det bara att de tar problemet på allvar? Tja, till att börja med är det väl viktigt att politiker i möjligaste mån försöker hålla sig till sanningen. Det handlar inte heller om tillfälliga felsägningar – sådana kan alla göra – utan om att ett väl formulerat huvudbudskap. Ingen av de borgerliga partiledarna har vad jag har förstått det heller bett om ursäkt eller reviderat sin ståndpunkt. Istället fortsätter man att pumpa ut en siffra som faktiskt är fel.

Och om man inte ens kan definiera problemet korrekt, hur ska man då kunna lösa det? Osökt leds tankarna till att det egentligen inte är omsorg och svenskar i utanförskap (för de finns) högern bryr sig om, utan bara att smutskasta regeringen och svartmåla tillståndet i landet.

För framförallt omöjliggör trixandet med siffror en saklig diskussion om vad som faktiskt bör och kan göras. En sådan diskussion måste utgå ifrån verkligheten. Så är uppenbarligen inte fallet idag.

Jag är för en full sysselsättning. Under hela nittiotalet tog jag intensiva debatter med nyliberaler som menade att det vore olyckligt, skulle pressa inflationen (och lönerna) för mycket uppåt, att ett mått av arbetslöshet är "naturlig". Nu har högern bytt retorik, vilket är positivt.
Men vi måste kunna beskriva saker som de är. Jag är tyvärr rädd att vi inte hört det sista om "en miljon i utanförskap" än. Men man kan ju alltid hoppas…

11 kommentarer:

Attila sa...

Hej igen,
Om det är 500,000 eller en miljon som är "utanför" tillhör statistikens trollerilåda. Med knappt nio miljoner invånare i Sverige, kan nog de flesta enas om att allför många tyvärr är "utanför".
Märkligt att du tycker att detta är "borgelighetens mantra"; jag skulle vilja kalla det ett problem.

Johan Sjölander sa...

Jag skrev att "en miljon i utanförskap" är borgerlighetens mantra. Eftersom detta inte är sant är det ett olyckligt valt sådant.
Jag tycker att varje ofrivilligt arbetslös och varje långtidssjukskriven som skulle kunna rehabiliteras är ett misslyckande för samhället och en möjlighet för framtiden. Detta tror jag så gott som alla håller med om. Vad politik handlar om är hur vi ska ge människor förutsättningar att gå från "utanförskap" till "innanförskap". Och då kommer olika alternativ ställas mot varandra.

Har vi då ingen korrekt uppfattning om hur verkligheten faktiskt ser ut, kommer vi heller inte kunna hitta de korrekta lösningarna. Ingen arbetslös, ingen sjukskriven, är hjälpt av tom retorik. Hur hjäretskärande den än må vara.

Erik Hultgren sa...

"I det som alliansen kallar utanförskap ingår inte bara alla arbetslösa utan också alla förtidspensionärer, deltidsarbetslösa och sjukskrivna -även korttidssjuka"

Vilket är ren lögn som du borde revidera i inlägget direkt. Den miljonen består av:
247 220 öppet arbetslösa
134 223 i åtgärder
556 261 förtidspensionerade
91 000 arbetssökande stundenter (som i alla andra eu-länder räknas som öppet arbetslösa)

Det man kan klaga på är naturligtvis den höga graden av förtidspensionerade. Man kan naturligtvis också klaga på att inga långtidssjukskivna är med, eftersom försäkringskassan uppskattar att 58%, eller 137 112, av de sjukskrivna skulle kunna arbeta. Hur många av de förtidspensionerade som är det helt i onödan har man dock inte gjort någon uträkning på... dessvärre.

Johan Sjölander sa...

Jag tänker naturligvis inte "revidera" ett direkt citat från TV 4:s hemsida. Som ingen av de tillfrågade borgerliga partiledarna har kunnat redogöra för.

Kossan som rymde sa...

Tjosan! Här kommer jag. Mööh!

:-)

Du kan vara lugn, jag är bara inne på ett kort och tillfälligt besök, det blir inte lika långt som borta hos Attila.

Jag undrar förstås vilka konkreta idéer du har för att få fler i arbete.

Jag var annars rätt övertygad om att jag skulle kunnat bidra med i alla fall ett (1) nytt jobb. Men det ville aldrig lyfta riktigt. Så det bidde inget.

Jag var för mager och gav inte tillräckligt med mjölk, sa bonden. Sen sa han: "antingen går du på den här ko-rehabiliteringskursen som jag har bokat in dig på, eller så kan du dra härifrån ögonaböj!"

Då tyckte jag att han var inte så kul att tanka fram mjölk åt ändå, så jag gick och frågade i en av granngårdarna i stället om jag inte dög precis som jag var. Och si, de tyckte min mjölk var bra nog.

Idag har jag fått igång ett nytt företag i ett annat EU-land (du ser kanske vilket från IP-numret) och jag har till och med en styck anställd (på 75%) förutom mig själv sedan sex månader tillbaka. Det har nu hållt ihop i två och ett halvt år, och det blir lite över varje månad.

Inga miljoner, men ett par tusen kronor blir det över i månaden, och det är jag mer än nöjd med. Någon anställningstrygghet har jag förstås inte, men det frågade jag heller aldrig efter.

Vilka branscher vill ni satsa på?

Erik Hultgren sa...

Jag har aldrig förstått mig på personer som tycker det är okej att ljuga folk rakt upp i ansiktet bara man hänvisar till att någon annan använde lögnen först...

Där förlorade du all cred.

Jonas N sa...

Erik H, exakt min reaktion också!

Men det är ju klart att 0.8, eller 1 eller tom 1.2 miljoner som står utanför är ju väldigt besvärande för regeringen (sen snart 12 år).

Kampanjanalysen är nog att den debatten inte 'försvinner' från den mediala dagordningen. Bästa strategin är att få den att istället att handla om borgerlighetens elakhet, falskhet och förljugenhet (och varför inte splittring också?)

Det är många sossar som samtidigt vill diskutera och kritisera detaljerna i hur beräkningarna görs.

Men då avser jag inte 'diskutera' som i ordets ursprungliga innebörd, utan snarare 'skramla med de tomma tunnorna' och hoppas att folket glömmer att de är tomma pga allt oljud.

sjolander sa...

Erik och Jonas. Om TV4 "ljuger" så är det såklart allvarligt. Och någonting som någon av alla de borgerliga partiledare som intervjuvades i inslaget kunnat påpeka. Men de lyckades inte med det. Och därför tänker jag inte revidera ett citat (vilket är mycket oetiskt) eller mitt eget inlägg (eftersom jag håller fast vid vad jag skrev.

Kossan, du frågar var jobben ska komma. Jag tror mycket på både avancerad tillverkning (bilar, miljöteknik, läkemedel, kommunikation) som mer upplevelsebaserat (turism, film etc). Där satsar regeringen på branschprogram och så. Dessutom behövs det infrastruktur, utbildad arbetskraft, goda förutsättningar för små företag att starta och expandera etc. Sedan tror jag också att vi behöver fler i offentlig sektor, därför att behoven där ökar. Att säga nej till en utbyggnad som täcker för stora behov vore dumt.

Men sedan tror jag inte politiker kan eller bör försöka styra exakt var jobben ska komma. Det viktiga är hög kunskapsnivå, goda ekonomiska grundförutsättningar (låg ränta, god tillgång till riskkapital) och trygga människor som vågar satsa.

Nått sånt. Det här är spännande frågor, som jag skulle kunna skriva mycket längre om.

Johan Sjölander sa...

... ursäkta, var tvungen att sluta snabbt. Alltså. Spännande frågor som jag skulle kunna skriva mycket längre om. Personligen tycker jag också att debatten handlar väldigt mycket om hur vi ska kunna jaga arbetslösa och inte hur vi ska kunna ge dem fler jobb att söka och få.

Bara för att hög tillväxt inte med automatik har lett till fler jobb så innebär inte det att tillväxt (dvs att företagen går bra) är någonting dåligt. Tvärtom är det grunden. Och vi får inte glömma bort att det är 300 000 fler svenskar som jobbar idag jämfört med för tio år sedan.

Men jag tycker vi borde kunna gå ännu bättre. Lägga i ännu en växel. Och jag är helt övertygad om att denna växel innebär mer av socialdemokratisk politik, inte mindre.

Erik Hultgren sa...

Ok. Du tycker alltså att det är okej att ljuga folk rakt upp i ansiktet bara man använder citat. Då vet jag det.

I övrigt undrar jag vad du menar med "trixandet av siffror". Om du går in på moderaternas hemsida så redovisar de klart och tydligt vad de menar med bred arbetslöshet. Likadant har det varit i alla debatter jag varit på, att de förklarat vilka de syftar på när de talar om 1,4 miljoner. Jag tycker visst det är okej att använda en sådan siffra om man tydligt förklarar vad de menar med den.

Och sossarna ska väl inte säga så mycket med deras tjat om 250 miljarder... Har stött på en hel del fotfolk som varit tillräckligt hjärntvättade för att själva på fullt allvar tro på det...

Johan Sjölander sa...

Erik, du säger att moderaterna är tydliga på sin hemsida. Men med ett sådant mått som de använder hamnar Frankrike på över 35 procents arbetslösa, Italien har dryga 30 procent och USA - det förlovade land - på över 20 procent, det vill säga högre än Sverige. Och det framgår liksom inte.

Men jag ska dig rätt på en punkt, just moderaterna tycks inte räkna med korttidssjukskrivna när de räknar. Däremot värnpliktiga. Och personer som är utomlands samt studenter på semester (det är därför "utanförskapet" ökar så mycket under sommarmånaderna.)

Om citatet från fyran - som inte gäller moderaterna specifikt - är en lögn, tycker jag fortfarande att det är konstigt att ingen av de borgerliga partiledare som får kommentera den i sådana fall påpekar detta.

För faktum är att det inte är helt genomskinligt vad de olika partierna menar med sitt "utanförskap". Mer än att de alla verkar ta i så de spricker.

Vad gäller de 250 miljarderna hänvisar jag till en annan debatt på denna blogg. För övrigt.