måndag, januari 11, 2010

Ett försök att säga något seriöst om en riktig skitfråga

Att Fredrik Reinfeldts pressekreterare och moderate riksdagskandidaten Edvard Unsgaard hamnat i blåsväder efter sin facebookkommentar om att arbetslinjens består i att det finns tjänstvilliga “invandrare” som snabbt kan torka bort avföring har nog ingen missat. Vissa tycker nog att det hela mest är en närmast lite lustig anekdot. Men kommentaren rör också en verklig nervtråd när det gäller synen på klassamhället och arbetsmarknaden – och inte minst säger den oss faktiskt en hel del om vad som är tanken bakom den politik som den borgerliga regeringen aktivt fört under hela mandatperioden.

Stig Sjödin är en av 1900-talets stora arbetarförfattare. Hans skrivande handlar mycket om de känslor och erfarenheter han fått från att själv arbeta i den svenska industrin. I en av hans mest citerade dikter (ur samlingen Sotfragment) skriver han:

det var inte sotet, dammet, smutsen
inte heller hemgången med musklerna
skälvande i kramp och ögat urgröpt
av nätters vaka,
inte heller valkarna,
som var förnedring.
Nej, det var den osynliga nåden
Att få slita ut sig,
den stora favören att få välja,
där val ej fanns.


Och såklart är det just detta som är mest beklämmande när det gäller Unsgaards kommentar på facebook. Den känsla av den egna godheten som strålar igenom. Över att vara representant för en politisk riktning som gör detta bajsupptorkande möjligt

Det är naturligtvis inte finare att sitta på kontor och skriva pressmeddelanden än att städa upp avföring. Men någonting säger mig att trots det de flesta av oss skulle föredra det förra framför det senare. Hade det funnits någon rättvisa borde därför städaren kompenseras för sina något mindre trevliga arbetsuppgifter genom högre lön, bättre arbetsvillkor etc. Vi vet alla att det inte är på det sättet. Faktum är att det som allra oftast är precis tvärtom. Att det var ett “invandrarföretag” som Unsgaard anlitade, och en rysk kvinna som utförde själva arbetsuppgiften, är inte ett exempel på att vissa nationaliteter av kulturella eller andra skäl är särskilt lämpade att utföra vissa arbetsuppgifter. Det är heller inte en fråga om slump, utan en tydlig illustration av hur klass- och etnicitet (och i det här fallet även kön) samspelar.

Och detta är Unsgaard uppenbart medveten om. Genom att uttryckligen koppla både till den etniska sammansättningen hos städpersonalen och framförallt till begreppet “arbetslinjen” visar han att han förstår eller åtminstone tror sig förstå: hade det inte varit för den moderata politiken med sänkta ersättningar och åtskruvade försäkringssystem som pressar lägstalönerna nedåt hade det kanske inte funnits någon rysk kvinna som var beredd att rycka ut sådär på söndagskvällen. Hon hade förmodligen suttit fast i “bidragsberoendet”. Eller så hade hennes lönenivå gjort att det skulle blivit för dyrt att anlita henne. Från att vara en oskyldig om än något smaklös  kommentar blir plötsligt Edward Unsgaards uttalande något helt annat och större; en politisk vision om hur framtidens arbetsmarknad ska se ut. Åtminstone för dig som råkar vara invandrare.

Den konservativa hållningen har alltid varit att ojämlikheter i löner, arbetsvillkor och arbetsförhållanden ska kompenserar genom erkännande. Vi ska säga att alla jobb är lika fina och lika mycket värda, att vi alla är delar i samma organiska samhällskropp och att vi alla behövs, oavsett om vi råkar tillhöra fötterna eller huvudet. Ur det perspektivet är ju Unsgaard närmast god, då han berömmer den snabba servicen. Men den bilden är lättare att upprätthålla om man själv råkar sitta i huvudet. För den som slavar på nere i fötterna är känslan av social underordning svårare att bortse ifrån. Framförallt blir den skrämmande påtaglig i lönekuvertet den 25:e varje månad.

Jag har inga problem med att det finns professionella företag som sysslar med städning. Eller med att tvätta bort bajs. (Jag har själv jobbat med det sistnämnda, inom äldreomsorgen.) Som jag ser det finns det heller ingen som helst anledning att bli upprörd över själva handlingen Edward Unsgaard utfört, dvs ringa efter hjälp med att sanera portuppgången.

Däremot illustrerar den förmodligen rätt ogenomtänkta kommentaren någonting mycket större. Om hur kretsarna närmast Fredrik Reinfeldt de facto resonerar när de funderar på framtidens Sverige. Och det är faktiskt värt att fästa viss uppmärksamhet vid.

Bakgrund i Sydsvenskan, DN, Aftonbladet, Expressen, SvD. Kommenterar gör bland många andra Annika Högberg, Robert Noord, Alliansfritt Sverige, SSK, yttrandefrihet FTW, Ali Esbati, Kjellberg, Mary, mymlan, Luciano Astudillio, Emilia Bjuggren (i all korthet på slutet, men läs inlägget ändå, det finns beröringspunkter), Utsikt från höjden, Krassman, Ulf Bjereld.

Intressant?    

23 kommentarer:

kallskänkan sa...

sjödin alltså, man blir ju knäsvag. bra skrivet av sjölander också!

ullis sa...

Så jävla bra skrivet Johan.

Anonym sa...

klockrent, Johan!

Anonym sa...

jag instämmer med tidigare kommentarer. bra bra

Anonym sa...

Om jobbet berättigar till hög eller låg lön, är till för folk med viss bakgrund eller viss klass är väl inte det intressanta? Alla ska kunna torka skit när det behövs, och det är ett svaghetstecken att Edvard Unsgaard inte torkar upp själv utan att orda så mycket om det...Vilka VERKLIGA problem är han i stånd till att lösa när han inte hittar någon att ringa?

Anonym sa...

Du formulerar _exakt_ den känsla och de tankar jag fick kring den här händelsen. Applåder! :)

Anders Nilsson sa...

Väldigt bra skrivet Johan! Mitt i prick.

Einar Berg sa...

Jag har så kallad invandrarbakgrund och hör till dom, nu för tiden ganska få som faktiskt har levt i ett s.k. ”socialistiskt paradis”. Jag är INTE moderat. Men jag är trött på folk som så att säga har kört så långt ner i vänsterdiket att dom inte ser vad som händer uppe på vägen längre…..

Först så tror jag att Unsgaards ord väcker så mycket ont blod i det röda laget pga att han belyser och berömmer folk som gör sitt jobb bra, oavsett vad arbetet är. Skulle folk i gemen få upp ögonen för detta så skulle det börja ställas krav. Och krav är för den röda PK-maffian lika smärtsamt och ångestframkallande som terminal hjärncancer är för oss andra. Om någon börjar sköta sitt jobb, hur låg status det än har, så måste alla börja sköta sina arbeten för att inte riskera sina jobb,,,, och gud förbjude!!

Det som stör mig också är att socialister och kommunister har lagt beslag på ord som humanism, solidaritet, medmänsklighet och sanning. Precis som dårarna i bruna skjortor tyvärr har lagt beslag på våra fornnordiska symboler, historia och personnamn.
Inget kan vara mer fel! Ingen ska inbilla mig att allmänna utrymmen och toaletter skulle ha varit mer välstädade eller ha gladare personal med större servicetänk i ett land där den röda fanan vajar högst.
I det röda Sverige skall invandrare vara tysta, tacksamma och offer. Fan ta den som försöker göra något av sitt liv och göra rätt för sig. Får man dessutom beröm i jante-Sverige, ja då skall stupstocken fram!

Sverige är ett fantastiskt bra land på många sätt, och det menar jag verkligen. Men socialism har varit för Sverige vad opium har varit för Afghanistan och Sverige kommer igen att hamna på dekis när det röda laget vinner valet och driftigt folk lämnar landet. Inte i protest, utan helt enkelt för att förverkliga sig själva. Det är inte en slump att det var Christina & Karl-Oskar som åkte till Amerika,,,,, och inte Åsa-Nisse.

Tack för ordet.

Johan Sjölander sa...

Einar. Tack för din kommentar. Om du läser mitt inlägg ovan så hoppas jag att det framgår varför jag "stör mig" på Unsgaards uttalande. Och det är inte för att han "ställer krav". Tycker det låter som en tämligen långsökt förklaring, och förstår faktiskt inte hur (om) du kunde få det jag skrev till något sådant. Sverige har varit socialdemokratiskt för det mesta sedan 30-talet; och trots detta socialistiska opium vi tydligen inmundigat under alla dessa år har vi haft en fantastisk tillväxt och en enorm ökning av välståndet. Så jag tror faktiskt du kan sova lungt på natten; din oro för att socialdemokratin kommer tvinga alla driftiga ur landet är helt obefogad (även om det naturligtvis är bra om fler ägnar några år åt att samla erfarenheter i andra länder, på samma sätt som det är bra att vi får in folk utifrån. Men det är ju inte riktigt samma sak.)

Ni andra. Tackar allra ödmjukast. Det värmer oerhört mycket.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Herrn Berg säger att han inte är moderat men med alla dessa förutfattade meningar emot sk vänsterelement i Sverige så verkar han ha lyssnat väldigt väl till Schlingmann-klanen. Muren föll för över 20 år sedan och åtminståne jag skiter fullständigt i öststatskommunismen och har alltid gjort!

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Aven jag som politisk motstandare maste halla med om att OP skriver bra och vettigt om Unsgaards klappa-pa-huvet-perspektiv angaende det totalt irrelevanta faktumet att staderskan var invandrare fran ett invandrarforetag.

Det brister dock nar OP beklagar sig over att staderskan i sin tur har for lite pengar kvar i planboken nar loningen val kommer, da OP ar moraliskt medskyldig till just detta, da en stor del av staderskans lon forsvinner till projekt som staderskan i sig inte har nytta av, dar hon helt enkelt blir exploaterad for andras vinning, nagot som OP som socialdemokrat inte bara godkanner utan aven arbetar for att utveckla an mer.

I det hemska landet USA sa har i princip alla yrkeskategorier, inklusive stadyrket, hogre loner an har i Sverige, samtidigt som de far behalla dubbelt sa mycket av den lon de gjort sig fortjant av. Samtidigt sitter en socialdemokrat och beklagar sig over att staderskorna i Sverige har for lite pengar i planboken nar val loningen kommer. Jag far inte detta att ga ihop.

Utover det sa misstolkar OP Einars kritik en aning, da det inte ar en strikt ekonomisk fraga, utan sa som jag laser det sa finns det en moralfilosofisk diskussion bakomliggande, och en kritik mot svensk mentalitet.

Att sverige sedan 70-talet faktiskt har haft och fortfarande har en kraftig "braindrain", framforallt till landet pa andra sidan atlanten ar for ovrigt inte bara spekulation, utan ratt konkreta fakta om jag inte missminner mig. Men a andra sidan garderar du dig genom att papeka att socialdemokratin inte tvingar _alla_ driftiga ur landet. Det stammer ju, inte alla.

Eva-Lena Jansson sa...

Väldigt bra skrivet!

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Att i pricip alla yrkeskategorier i USA har högre lön än här i Sverige är inte helt sant. Det finns kategorier som har betydligt högre lön än i Sverige. De sk löglöneyrkena ligger dock dock på ca 50% av svenska lönen i snitt. Lönespridningen är större men Sverige är på god väg att komma ikapp. Låglöneyrkena i USA kräver en arbetsdag på minst 14 timmar då man är tvungen att ha 2 jobb för att klara sig. Detta är önskemodellen enligt vissa propagandister.

Johan Sjölander sa...

Dessutom är ju den sociala rörligheten betydligt lägre i USA än i Sverige - vilket ju hänger samman med de stora klyftorna. För en gedigen forskningssammanställning om detta faktum rekomenderas Daniel Linds "Hur långt från trädet faller äpplet":

http://www.socialdemokraterna.se/webben-for-alla/Arbetarrorelsen/mall1/Langtidsutredningen/Hur-lange-lever-den-amerikanska-drommen-i-Sverige/

När det gäller myten om braindrain så är det just en myt. Att fler och fler väljer att jobba eller utbilda sig några år utomlands (vilket stämmer) kan omöjligen ses som ett underbetyg till den svenska modellen - det visar att vi förstår vad globaliseringen innebär. Det intressanta är ju att folk sedan kommer tillbaka (vilket de gör).

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Det Lind skriver om ett framtida scenario om minskad social rörlighet har vi enligt min mening redan sett början på, vi är redan där.

Herr Sjölander: fortsätt!

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Tankesmedjan med det for mig inte ironiska utan valdigt passande namnet:

Om amerikanerna "maste arbeta fjorton timmar om dagen" for att overleva med lonen fran deras lagloneyrken sa maste socialbidraget hojas med motsvarande 80 procent har i Sverige, for annars sa overlever uppenbarligen inte svenska socialbidragstagare. Tanka sig att denna kalkyl har jag tagit fran Barbara Ehrenreichs bok och darmed blir det svart for er att anklaga mig for lost spekulerande.

Jag ar for ovrigt trott pa den javla mytbildningen om amerikanernas behov av fjorton jobb for att klara sig, da alla som har tva jobb i USA, om det sa ar tva deltidsjobb, raknas in i den kalkyl som statistiken grundas pa. Det ar ingen mansklig tragedi att deltida pa kontoret och salja tavlor som kombinerad fritidssyssla och extra inkomst.

Utover det sa tanker jag inte forneka att ungefar en procent av den arbetande amerikanska befolkningen har en i mina ogon valdigt lag lon i relation till det slit de lagger ner i arbetet, aven om jag inte anser att det ar slitet utan resultatet som raknas. Jag tanker dock inte heller forneka att detta ar nagonting positivt, da trosklarna in pa den amerikanska arbetsmarknaden ar valdigt laga, vilket gor att manniskor som inte ser mycket ut for en arbetsgivare anda kan fa chansen att visa vad de kan, som i sin tur kan leda till och oftast leder till hogre loner och fast jobb i framtiden. Sverige nojer sig med att sjukskriva de som inte automatiskt passar in pa arbetsmarknaden. Jag tycker att det ar ett mycket samre alternativ.

Johan Sjolander: Du kom med ett pastaende utan kalla, jag satte mig emot pastaendet utan kalla, och darefter menade du att ditt pastaende inte ar felaktigt, ocksa utan kalla. Kanske ar vi bada lata, men jag brukar i alla fall vilja knappa folk pa fingrarna med lite statistik nar nagon pastar att jag har fel utan att verifiera det via faktauppgifter. Personligen anser jag att det inte gar att bedoma "brains" objektivt, och darmed gar det inte att riktigt faststalla, men om vi pratar om en del av fragan i sig, valutbildade och hogavlonade, de tar bara en sejour utomlands och kommer sedan alla tillbaks? Det ar inte sa att om 3 procent sticker sa kommer 2.5 procent tillbaks? Kanske 2 procent till och med? Och ar det sa otankbart att de kommer tillbaks for familj och vanners skull, inte for att socialdemokratisk politik far dem att langta hem?

Johan Sjölander sa...

Hej. Du hittar statistik och analys i denna rapport:

http://www.tco.se/FileOrganizer/TCOs%20webbplats/Publikationer/rapporter/%C3%96vriga%20rapporter/2003/Vart%20tar%20de%20h%C3%B6gutbildade%20invandrarna%20v%C3%A4gen%20dec%202003.pdf


kolla till exempel på sidan åtta.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Ulyanov: Jag betvivlar starkt att du läst denna bok, då den just handlar om den amerikanska låglönesektorn och omöjligheten att få den att gå ihop ekonomiskt och hur ca hälften av denna sektor inte ens har råd att ha någonstans att bo. Att sedan utifrån detta kunna avancera uppåt i hierarkin visar sig ske på undantag. Regel är att folk sliter ut sig och hamnar på gatan. Sjukvård är inte att tänka på för dessa människor och utifrån detta insinuera att socialbidragen i Sverige är för höga kunde lika gärna varit hämtat från Timbro eller SN.

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

TDSF:

Du laser min kommentar som Fan laser bibeln. Ingenstans skrev jag att socialbidrag i Sverige ar for hoga, utan att de ar for laga, om din eller er argumentation ska vara giltig. Jag har redan forklarat varfor, och vill inte behova gora det igen.

Om du satter mig i en situation dar jag pa nagot vis ska bevisa att jag last en viss bok sa blir det enbart lustigt. Du far tro mig om du vill eller inte. Personligen anser jag att det var en resebetraktelse utan nagon som helst argumentering, vilket jag antar delvis var syftet.

Den konkreta information jag fick ut av boken var att lonenivaerna for lagloneyrken i USA ar i ungefar i niva med svenska socialbidrag; beroende pa hur man raknar kan de vara bade lagre och hogre, men bara marginellt. Da forstar du kanske min tidigare poang?

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Ok herr låtsas-Lenin, men om du nu är så intelligent som du utger dig för att vara så förstår du säkert att detta sätt att jämföra inte håller. Jag ser heller inte någon annan poäng med att göra dylik jämförelse än att du vill slopa socialbidragen helt.

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Nu bollar jag inte med exakta summor, men om TDSF nu pastar att amerikanerna inte _overlever_ pa annat an 14 timmars arbete om dagen ifall de arbetar i ett lagloneyrke sa innebar det att svenska socialbidraget maste hojas med motsvarande 80 procent for att svenskarna i sin tur ocksa ska overleva.

Dock sa maste amerikanerna i de flesta fall finansiera sin sjukvard ur egen ficka, det stammer, men en forsakring kostar inte miljarder, och nastan alla varor och tjanster i USA ar billigare an i Sverige; samtidigt ar skattetrycket halften av det svenska vilket ger mer pengar over i planboken. Det gar uppenbarligen alldeles fortraffligt bra att jamfora.

Om det nu handlar om en 84-procentig eller kanske bara 46-procentig okning av socialbidraget far vi tvista om, men nagot maste ju goras! Svenska socialbidragstagare overlever ju icke!

Att du kletar pa mig asikter om att jag anser mig vara hogt staende intellektuellt samtidigt som jag ar intresserad av att slopa socialbidraget far sta for dig, da jag aldrig har pastatt det. Det betyder inte att jag inte anser dessa tva saker, men lat mig da vara den forsta att komma ut med det.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Som jag trodde!

Vladimir Ilyich Ulyanov sa...

Jag ser inga felaktigheter i det jag skrivit, var vanlig papeka detta, for ditt nojes skull. Jag tar inte at mig forran jag borde.