tisdag, januari 02, 2007

Kan inte dessa hackare skaffa flickvän, eller nått...

När jag gick på högstadiet fanns det ett gäng som hängde vid rökrutan. De var ärligt talat inte särskilt tuffa, men i deras egen värd regerade de. Särskilt de där högstadiekillarna som brände gummi med mopederna och fett imponerade på de tre-fyra år yngre smågrabbarna från mellanstadiet (några av dem återvände tom regelbundet även efter det att de egentligen gått ut skolan.) Jag kommer alltid att tänka på de där grabbarna när jag via nätet konfronteras med hackare eller nätpirater idag.

Inte så att de skulle vara samma människor, det tror jag inte. Men det är samma typ av aggressiva och egentligen lite sorgliga nördighet. Med precis den självklarhet som rökrutekillarna uttalade sig om trimning av moppen eller det nya förgasarsystemet, med samma självklarhet och förakt för dem som inte är på insidan uttalar sig dessa nätnördar om sin egen hemmaplan.

Skillnaden är naturligtvis att när moppekillarna inte gjorde mer skada än att tjuvåka på någon parkväg och i värsta fall lite snatterier, nätnördarna kan åstadkomma rätt allvarliga saker. När några av dem i morse hackade LO:s hemsida, var det är i förlängningen ett rätt oskyldigt exempel på vad som egentligen kan åstadkommas även om jag tycker det är nog så allvarligt.

Men nu ska jag inte måla fan på väggen. För egentligen är jag mer irriterad än genuint oroad. Och jag hoppas att väldigt många av dem lovade sig själva som nyårslöfte att aldrig mer tro att man är mer värd än någon annan för att man kan hacka en hemsida. Det skulle i sådan fall göra världen till en mindre enerverande plats att leva i.

PS; för att ni ska förstå vad jag menar, läs kommentarerna till detta inlägg, särskilt det som skrivits av signaturen ”Pontus”. DS.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

5 kommentarer:

deeped sa...

Antar att du gick lika mycket till storms mot de hackare som hackade SD:s sajt eller som gav sig på CIA:s sajt?

Johan Sjölander sa...

Om dom är lika jobbigt arroganta så är jag lika mycket mot dem, ja. (Däremot är det ju desssutom ett extra minus att killarna som hackade LO utöver att vara lagbrytare dessutom verkar ha rent befängda politiska åsikter. Det ger ju liksom inget plus i kanten direkt...)

Linnea sa...

Men vad mer exakt är flickvännernas roll i det hela?
/Undrande..

Anonym sa...

Jag ser att ni inte kan så mycket om detta... En hackare:
Ordet ''hackare''
,,,(Engelska: Hacker.(Hacker är det riktiga uttrycket*)

I England på 1500 talet fanns självklart inga hackare, eller?
Det fanns faktist hackare, men de ''hackade(intrång, ''slå isönder ett objekt ) -datorer, server's, databaser, InterActiviteter, sajter, medmera. - På den tiden hackade man... (SMS:a ordet ''text'' till: 78695. SMS:_* KOSTAR ENDAST* 80 UDS. Tack

Johan Sjölander sa...

Faktum är att hackare är den av höga verderbörande formella svenska översättningen. Däremot borde jag kanske enligt samma höga verderbörande istället använt termen "knäckare". Men det har blivit för larvigt.

Linnea - ingen alls. Det är just det som är problemet ;-)