onsdag, januari 24, 2007

Var finns borgerlighetens Jonas Morian?

Först ska jag chocka bloggosfären; trots att vi är med i samma parti håller jag inte alltid med om allt Jonas Morian tycker och tänker. Och för att fördjupa chocken med risk för att en och annan nu hamnar i ett akut komatillstånd – jag tycker detta är bra. Det är bra med bloggare som tar partipolitisk ställning utan att ge avkall på sin personliga integritet och som vågar bedöma både personer och förslag utifrån egna meriter istället för från förutfattade meningar. Även om denna bedömning till och från riskerar att avvika från din egen.

Men var finns borgerlighetens motsvarighet? Om jag får generalisera lite tycker jag att borgerliga bloggare alltför ofta är precis tvärtom – de vägrar erkänna partitillhörighet men är nästan löjligt förutsägbara i sitt allt sossarna gör är dåligt/regeringen är bra analyserande av verkligheten.

I den armé av regeringstrogna tennsoldater som idag befolkar bloggosfären skulle det behövas några som Jonas Morian (fast tvärtom, om ni förstår vad jag menar.) Och jag är säker på att de finns där. Men var? Jag kan inte utlova någon typ av hittelön, men ett offentligt erkännande och stor ära utlovas till den som kommer med det bästa tipset (kravet är alltså att inte hymla med sina partipolitiska sympatier, men ändå uppvisa stor integritet och fritänkande i sitt bloggande och framförallt en vilja att seriöst bemöta även meningsmotståndare.)

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

35 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Spännande grepp :-)

Jag har tipsat om din jakt på min blogg, och där fått såväl en anmälan till "tävlingen" som kommentarer från folk som inte håller med dig. Man kan ju tycka att de borde skriva det här i stället...

Tobias Struck sa...

Sjölander. Jonas Morian är även vår Jonas Morian.

Anonym sa...

Johan:
Det märks att du inte läser liberala bloggar så noga. Alternativt att du saknar en någerlunda objektiv uppfattning om hur de borgerliga partiernas politik ser ut. För om det är något som kännetecknar de flesta liberala bloggare så är det en tydlig kritik mot den nuvarande regeringen. Att vi sedan inte tror att en socialistis regering vore bättre är naturligt. Inte ens när Jonas Morian är som mest kritisk mot sitt parti drar han slutsatsen att borgerligheten är att föredra.

Daniel Hedén sa...

Jag vet inte om han fullt ut uppfyller kraven för tävlingen, men den här bloggen var den första jag läste i ämnen, och innehåller i alla fall inga viftande svansar.

http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=154796

Anonym sa...

Sjölander,
De flesta liberala (borgerliga) bloggare är väl knappast särskilt partitrogna? Inte ens centerns Federley håller partilinjen. Håller med Aquerette; du läser nog inte särskilt noga, och har kanske inte så bra koll på vart de olika borgerliga partierna står. Att du tror att ditt inlägg uppfattas som chockerande handlar nog mest om att det är mycket lågt i tak hos ditt eget parti, knappt 1,20 m misstänker jag ;-)

Johan Sjölander sa...

Ok, Peter J Olsson nominerad. Tycker iof inte att det räcker med att ha skrivit kritiskt om något uppenbart felgrepp regeringen har gjort, vad som krävs är en mer nyanserad helhetssyn. Dessutom tror jag nog att jag allra helst vill se en "genuin" bloggare som vinnare. Men visst, Peter är med i racet.

Och för att understryka vad Jonas sa; man måste tipsa här för att det ska räknas. Även om jag naturligtvis inte kan hålla mig från att smygläsa på Jonas blogg oxå...

(Och Attila resp CLK; jag uppfattad det inte som att någon av er nominerade sig själv. Något som jag i sådan fall ska ta under beaktande, även om jag måste erkänna att jag inte tror att segern är sådär alldeles inom räckhåll :-)

Lennart Regebro sa...

Hela bloggregeringen är full av fria borgerliga debattörer enligt din definition. Och det finns fler som blev inbjudna att delta men inte hade tid.

Du har nog, som påpekas ovan, helt enkelt inte läst så noga. Jag vill dessuom efterlysa vänsterns fria debattörer, för dom är då inte många. Morian och Laakso har jag sett, men inga fler. Resten av vänsterdebattörerna ägnar minsann ingen tid åt att kritisera vänstern när vänstern går vilse, vilket ju faktiskt är mest hela tiden.

Anonym sa...

Sjölander,
Eftersom jag varken är aktiv i något politiskt parti, organisation, tankesmedja etc - så diskvalificeras jag nog i dessa sammanhang. Men det var en snabb replik från dig, med lite humor kan man ju alltid flytta fokus från det väsentliga, eller hur ;-)

Anonym sa...

Aqurette, Attila m.fl.

Tipsa om alla dessa duktiga skribenter som Johan uppenbarligen har missat.

"Det märks att du inte läser liberala bloggar så ofta" är en otroligt korkad kommentar.

Vart finns dom?

Anonym sa...

Stefan,
Du kan ju börja med min och Aquerettes "blogroll" (dvs favoriter) - och därifrån arbeta dig vidare, det finns en hel del intressanta bloggar där.

Och du tyckte min kommentar var korkad...?

Anonym sa...

Attila: Du har rätt, jag skulle inte ha sagt din kommentar var korkad. Den är ju super-korkad.

För det första har Aqurette ingen blogg, han har ett åsiktsplank.
För det andra så var det inte trafik till era små cyberplatser jag efterfrågade.
För det tredje finns det inget i era blogrollar som möter Johans kriterier i inlägget.

Var det någonting annat?

Tobias Struck sa...

Stefan. Ja. Jag har öppnat för kommentarer. Välkommen.

Anonym sa...

Hoppsan Tobias. Det var mer än vad jag hade hoppats på men en eloge ska du ha för det. ;-)

och du... jag kommer...

Lennart Regebro sa...

"För det första har Aqurette ingen blogg, han har ett åsiktsplank."

Samma sak. Det finns inget krav på att man skall ha debatter för att det skall vara en blogg, det är en regel du har fantiserat ihop själv.

Gork sa...

Det är nog inte borgerligheten som har problem med för få Jonas Morians, utan socialdemokraterna. Skräckexemplet torde vara s-info, där jag i princip bara ser förenklad partilinjepropagana stöpt i samma grafiska mall.

Släpp partilinjen på de privata bloggarna. Jag tror att väljare är kompetenta nog att skilja på partilinje och personlig åsikt.

Anonym sa...

Stefan,
Flertalet av de bloggar som finns i min favoritlista stämmer väl överens med kriteriet. Fast det kräver lite arbete att läsa, sätta sig in, förstå etc etc. Hursomhelst, du verkar inte intresserad, så det spelar väl knappast någon roll vad jag skriver, eller hur?

Anonym sa...

Tja, jag kan ju tipsa om Louise Persson, Krohnman, Sakine Madon... Man kan väl inte direkt påstå att de går i något borgerligt partis ledband. Sen har du förstås Johanna Nylander, Gudmundsson, ja till och med Dick Erixon (även om jag inte är säker på att jag alltid vill möta honom i en mörk gränd). De går heller inte i några ledband.

Johan Sjölander sa...

Tobias skrev ovan "Jonas Morian är även vår Jonas Morian." Och det är den känslan jag är ute efter. Alltså en borgerlig bloggare som röner stor respekt även på andra sidan. Vilket tyvärr diskvalificerar ett gäng av dem som rabblas upp ovan - men visst, jag betraktar dem som nominerade (tror exempelvis inte att Jonas skulle ägna massa plats på sin blogg åt att sprida sexrykten om borgerliga tjänstemän, för att dra ett konkret exempel.)

Anonym sa...

Lennart: Ledsen om jag gjorde dig upprörd med att pracka på dig och Aqurette "mina påhittade" regler. Läs gärna vad t.ex Johan som ligger bakom de flesta bloggportalerna skriver om bloggar.

Pelpet: S-Info? Där finns lika många åsikter som det finns bloggare. Du kanske inte har märkt det men flertalet av bloggarna på s-info attackerar varandra regelbundet. Det är bara en av anledningarna till att jag personligen inte gillar s-info.

Attila: Du har rätt, det spelar mycket liten roll vad du skriver eftersom du alltid är så otrevlig.

Björn: Heder åt dig för att du inte nominerar dig själv. Mer tillrättalagt och mainstream får man ju leta efter.

Anonym sa...

Nåja, det var ju inte det som var poängen med ditt inlägg, eller hur? ;)

Det här handlade nog mera om en liten släng åt "högern". Ja, fast inte genom att uttrycka det så, förstås. Man kan ju säga saker utan att säga dem. Det kallas finess, och det måste jag väl erkänna att du har ibland. :) Men budskapet är nog detsamma... "Titta vad bra vi är, och titta vad hemska ni är".

Och sen har ni sossar i gemen svårt att respektera folk som inte tycker som ni, men det är en sak som ni får analysera själva.

/Björn (Den Nya Timbrohögern, bl.a.)
;)

Lennart Regebro sa...

Pelpet: "Jag tror att väljare är kompetenta nog att skilja på partilinje och personlig åsikt."

Väljarna, ja. Partimedlemmarna, nej. Socialismen är känslan av gruppgemenskap. Har man inte den har man ingenting som socialist. Och den känslan yttrar sig hos dom flesta (men inte hos Morian och Laakso) som att man sluter upp om partilinjen.

Sjölander: "Alltså en borgerlig bloggare som röner stor respekt även på andra sidan."

Det är en omöjlighet, eftersom "andra sidan" bedömer folk främst efter vilken sida dom befinner sig på, och inte efter vad dom säger. Om någon säger "jag är liberal" så slutar vänsterfolk att lyssna, och ersätter allt han säger med egna påhittade djävulska åsikter.

Stefan: "Ledsen om jag gjorde dig upprörd"

Varför tror du att jag är upprörd?

Anonym sa...

Björn: Varför ska vi själva analysera sådant som du med förkärlek brukar vilja göra i din egen blogg?
90% av alla inlägg du skriver rör ju sådant som du rimligtvis inte borde dig bekymra dig över.

Lennart: Med tanke på att du så snabbt sprang in och skulle försvara Aqurette så gissade jag att du blev upprörd.

Men till saken hör att jag efter detta fått höra ett mycket bra skäl till varför Aqurette har valt den här metoden. Han är nämligen bland de fåtal som har ett utgivningsbevis till sin blogg vilket medför vissa juridiska krav.
Synd att han aldrig har förmedlat det tidigare istället för att skylla på tekniska bekymmer och presumtiva hotmail.

Anonym sa...

Björn har naturligtvis helt rätt i att Johans efterlysning egentligen bara var ett nytt sätt att slå sig själv för det socialdemokratiska bröstet - "Vi har minsann en partiaktiv bloggare som vågar tänka själv, men ni på högerkanten är bara dumma mähän allihop." Nå, ju mer jag tänker på det desto mer förundras jag över denna självgoda okunskap om borgerliga bloggare.

Härmed anmäler jag mig själv för prövning. Jag är aktiv moderat med flera förtroendeuppdrag. Trots detta har jag på min blogg framför åsikter som att narkotikabruk ska legaliseras, sexköpslagen ska avskaffas, kärnkraften ska avvecklas, alla buggningslagar ska motarbetas, äktenskapsbalken ska reformeras, växthusteorin ska ifrågasättas, EU:s planerade grundlag ska förkastas samt att alla statliga företag ska säljas omgående. Tror man att detta är okontroversiellt inom moderaterna och övriga borgerligheten så är man dåligt insatt.

Så, Johan, kan jag få det offentliga erkännande som utlovas nu?

Anonym sa...

Aqurette:
Jag ska väl låta Johan svara men jag tror du faller på detta med kommenterandet eftersom det blir omöjligt att: "...framförallt en vilja att seriöst bemöta även meningsmotståndare."

Jonas N sa...

Stefan

Jag undrar lite hur det är med ditt omdöme!? Din första kommentar innehöll en helt oprovocerad oförskämdhet mot Attila, och i nästa tog du i lite till ...

Och sen klagar du på att Attila är otrevig!? Jaha ...

Angående Johans inlägg reagerade jag precis som dom flesta andra:

'Vad pratar karln om? Läser han inget av vad som skrivs, eller förstår han det bara inte?'

Men efter att ha funderat lite till tror jag att man kan göra en mindre elak bedömning av Johan S. Johan menar förstås att Jonas Morian (s):

dels uttrycker sina egna åsikter väl,
dels där visar sjävständighet och emellanåt även kritisk hållning mot (s)-poltik/er,
att denna kritik inte sällan sammanfaller med kritik från borgerligt håll,
samt att han ofta tar sig tid att bemöta kommentarer på sin blogg

För dessa punkter röner Morian förstås uppskattning, även från liberalt håll. Men givetvis finns det massor av bloggare av liberalt eller borgerligt snitt som uppfyller motsvarande kriterier. Så vad kan då fått Johan att utbrista i det han skrev?

Jag tror kärnpunkten är Morians (måttligt, men ändå) frihetliga kritik av sossarna och deras politik emellanåt. Vad Sjölander dock verkar önska sig tycks vara regerings- (och även parti-) kritik av liberala bloggare, men från vänster, dvs från sosse-håll. Han skriver ju senare utryckligen att vad han efterfrågar är någon som "röner stor respekt på .. andra sidan" vilket här alltså skulle innebära från 'partisossar' som han själv.

De flesta liberala bloggare brukar ju kritisera och ifrågasätta alliansen från frihetligt håll, och anklaga dem för att vara allt för lika sossarna i sin politik. (Det finns förstås även några 'vänsterborgare' men de är klart färre).

Troligen uppkommer sammanblandningen av att Johan (och partisossar generellt) har svårt att hålla isär:

det de fått lära sig på tex SSU-läger om vad borgerlig politik är och står för,
borgerliga partiers program,
vad borgerliga pariter sedan faktiskt driver för politik,
vad Alliansen enas om för poltik att föra,
samt vilka (många, olika) ståndpunkter alla dessa liberala bloggare för fram.

Från en SSU-horisont (speciellt om man mest bara komunicerar med likasinnande) kan det mycket väl vara så att allt detta ter sig som samma borgerliga och 'ondskefulla' strävan att förstöra det 'goda samhället' (vilket man händelsevis själv tror sig stå för och försvarar).

Men inte är det något tungt argument för den framförda tesen i så fall ...

Som Lennart R påpekar är den centrala socialistiska idéen just gruppgemenskapen, som tittar över på 'andra sidan' över stängslet från samma position, och där bara ser sådana som inte tollereras i den egna gruppen. Johan tycks efterfråga liberala bloggare som trots allt, kanske i några enstaka frågor, vill söka sig in till denna gruppgemenskap .. och förvånas över att sådana inte finns.

Johan Sjölander sa...

Jonas, du har helt rätt. Jag efterlyser en borgerlig bloggare som likt Jonas M kritiserar från mitten. Och jag tycker det är anmärkningsvärt om han/hon inte finns.

Utöver detta gäller mina andra kriterier.

Anonym sa...

Jonas N: Jag vet, jag är otroligt oförskämd och otrevlig. Kanske borde jag lära mig veta hut?

Jonas N sa...

Johan, jag gissade att det var något dithän. Men du måste medge att utrymmet (realt! inte retoriskt) mellan forna (s)-regeringens politik och Alliansens sedemera förda är väldigt smalt, särskilt vad gäller idéedebatt.

Mycket riktigt har ju hela den offentliga debatten ägnat otroligt mycket energi och hetta åt smärre justeringar i procentsatser och tidsperopder dessa skall gälla. Alltså om saker där (s) själva (i regeringsställning) tycker i stort samma eller tyckte bara året innan valet. Eller magsura KU anmälningar om rena tramssaker. Eller att en liten andel av en stor offentlig kostnad skall betalas via inbetalningskort snarare än skatten. Petimeterdetaljer alltså!

Dvs mest bara varmluft!

Men, givet detta tycker jag ändå att dina kommentarer om:

"... armé av regeringstrogna tennsoldater" och
"... nästan löjligt förutsägbara i sitt allt sossarna gör är dåligt/regeringen är bra"

är rent nonsens, iaf vad gäller alla de bloggar jag läser! Du kanske bara läser sån't som du beskriver. Fast visst är det konstigt att jag knappt alls känner till några sådana.

Anonym sa...

Jonas N uttrycker det på ett skitbra sätt. Så det här är bara en 'jag håller med'-post.

Sen Stefan, gå du åt ditt håll så går jag åt mitt så blir vi glada båda två och vi får in lite mera positiv karma i världen. Eller är ditt enda syfte i bloggosfären att alltid dra igång gräl på vänners såväl som ovänners bloggar?

Anonym sa...

Björn: Mitt syfte i bloggosfären är troligen mer självklart än vad dina egna syften är.
T.ex vill jag vara en blåslampa i a___t på sådan falska typer som du. Och, nota bene, detta gör jag inte bara åt det borgerliga hållet även om det helt klart finns mest att uträtta där.

Din definition på gräl är väldigt snäv då den egentligen bara betyder att ingen får säga emot dig. Av den anledningen är jag IP-blockerad hos dig. Fegis!

Där har du ännu ett av dina syften. Du skriver gärna rena lögner om mig i din blogg men ger mig ingen chans att svara. Bidrar det till positiv karma tycker du?

Johan: Sorry för ovanstående. Jag kände mig tvungen att tygla upp en av dessa tennsoldater som är så otroligt förutsägbara och lider av stark Jag-vet-bäst mentalitet.

Anonym sa...

Så ja så ja, Stefan. Hur många är det nu du har hamnat i slagsmål med i bloggosfären? Aqurette? Regebro? Ahlsen? Erik Hulthin? N| på Deep Edition? Attila? Laakso? Har jag glömt någon? Det har jag säkert. Du är säkert yvig i dina vandringar genom bloggosfären.

Poängen är väl att oavsett var man traskar i bloggosfären så finns du där och skäller och gläfser på någon, eller på några som du tycker har behandlat dig illa. Det har sällan (case in point den här diskussionen) något med ämnet att göra.

Och jadå, du är IP-blockerad. Jag ville helt enkelt inte ha det som arbetsmoment varje dag att rensa bort dig ur moderationskön när du inte kan ta en hint om att du inte är välkommen på min blogg efter hur du uppförde under Det Stora Kriget mot Erik Hulthin förra året.

Och nej, jag ser heller inte dina mejl längre som du skickar med lika stort iver som du ställde dig i moderationskön hos mig.

Nu tänker jag faktiskt respektera Johans blogg och inte tjafsa med dig mera här, men naturligtvis kommer du att svara. Det som irriterar dig mest med att ha blivit blockad hos mig är att du inte får sista ordet.

Det får du inte den här gången heller.

Anonym sa...

Men poängen är ju att borgerliga bloggare ÄR förutsägbara. Det finns några få ställen där det funnits uppiggande oenighet - som om biltullarna. I övrigt är det en skrämmande heterogenitet av borgerliga män i yngre medelåldern, fostrade i likartade ungdomsförbund, förenade av ett hat/förakt/avsky för en socialdemokratisk välfärdstat som tydligen har förslavat dem/Sveriges befolkning. Dessutom ofta övertygade om att samma befolkning är hjärntvättade.
Litegrann påminner de här bloggarna om hur ett påbud utgick om att enighet skulle råda - för här ska inte drivas frågor som tidigare varit högerns hjärtefrågor - som avskaffande av kollektivavtal, utförsäljning av statligt ägande, privatiseringar, kommersiell media, utbyggd kärnkraft etc...
Jag ser som sagt ingenting som sticker ut - inte ens i den milda form som Morians kritik av SAP innebär. Så vart tog de ivriga små nyliberalerna vägen?
Det måste ju skära i hjärtat på flera av er när ni ser hur Reinfeldt och Littorin slår "vakt om den svenska modellen"?

Anonym sa...

Johan:

Ta bort den här kommentaren om du vill. Tyvärr lämnar den vilsne Björn inget val när han skriver så mycket smörja på en gång.

Björn: Jag har inte bråkat med Laakso och jag har ingen aning om vem Ahlsen är. Ditt stora problem är att du har bråkat med minst tre gånger så många som du räknar upp.
Erik Hultin är jag för övrigt inte ovän med. Fråga han gärna själv om du vill.

Vidare är det märkligt att su väljer att IP-blockera endast mig i det som du kallar Det Stora Kriget (!!??)

Vilka mejl talar du om? Ser du mail eller inte. Bestäm dig!

Självklart svarar jag på allt du skriver, Björn. Det handlar väldigt lite om att få sista ordet. Istället handlar det om att tröga och självgoda människor som du behöver mothugg i varje läge.

Anonym sa...

Calle Fridén
Eftersom jag inte kan komma på en enda nyliberal bloggare som är okritisk till regeringens politik så kan du väl nämna någon? Vilka är dessa borgerliga bloggare som inte uttrycker ett uns av kritik mot regeringen?

Johan Sjölander sa...

Upplysningsvis; jag håller på att gå igenom de nominerade och återkommer senare i veckan med ett nytt inlägg i denna fråga. Har ni några ytterligare konkreta namnförslag får ni gärna lägga in dem. Kan också avslöja att det första testet jag kommer göra är om bloggarna ni nominerat har en nyanserad bild av motståndaren - dvs s. Men som sagt, jag återkommer.