måndag, april 23, 2007

Bäckström arg på låglönesatsningar, ropar på staten

Avtalsrörelsen går inte Svenskt Näringslivs väg. Därför spelar ordföranden Urban Bäckström nu det kort som vi alla väntat på – han ropar på den borgerliga regeringen. I ett uttalande hävdar han att facket ”systematiskt missbrukar konfliktreglerna” och tycker att lagstiftarna borde ”inse” detta.

Särskilt arg är Bäckström på att facket (dvs i detta fall LO) i en högkonjunktur nu driver på för låglönesatsningar. Han skriver att:

Till problemen med konfliktreglerna ska också läggas LO:s väl samordnade låglönesatsning.

– LO har i tider av högkonjunktur tagit chansen att genomdriva låglönesatsningar, något som alltid tidigare skapat samhällsekonomiska problem. Det är bara en tro att man genom kollektiva åtgärder, som beslutas utanför företagen, varaktigt kan förändra lönerelationer, säger Svenskt Näringslivs vd.

Låglönesatsningar höjer trösklarna till arbetsmarknaden, menar Bäckström, vilket bekräftar att LO är en intresseorganisation för arbetsmarknadens insiders. ”

Att vägen till fler jobb går genom att de som har de lägsta lönerna ska få ännu mindre betalt är också en grundbult i den borgerliga politiken som förs idag. När de mestadels kvinnliga medlemmarna i hotell- och restaurang kräver fullt rimliga lönepåslag är detta alltså ett hot mot sysselsättningen (om personer högst upp på inkomsttrappan gör samma sak får det lustigt nog sällan samma effekter…).

Den politiska strategin för att pressa ner de lägsta lönerna går dock inte via avtal, utan genom en sänkt a-kassa. Och regeringen har hittills haft vett att hålla händerna borta från avtalsrörelsen. Bäckströms utspel nu är väl snarare att se som ett skrämskott än något annat.

Men samtidigt så visar Svenskt Näringslivs angrepp på LO:s låglönesatsning att det finns en gemensam agenda mellan staten och näringslivets organisationer. Så även om ropen kanske inte besvaras med gillande från departementen idag, så är jag rätt säker på att de inte klingar ohörda.

Läs mer här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja visst är det upprörande att dessa arbetarjävlar vill ha en bit av kakan! Skjutas skulle de, som på den gamla goda tiden!

Bra bloggat, kamrat;)