torsdag, april 19, 2007

Jävlar, jävlar, jävlar

Så har det hänt igen. JAS har störtat. Den här gången inte på långholmen utanför södermalm, utan i norrland. Och piloten klarade sig vad det verkar bra, vi får hålla tummarna för att det stämmer.

Och nu vill jag inte vara sån. Men om ni tycker det är av intresse har SVT tidigare lagt upp ett finfint galleri med bilder på gamla JAS-krascher. Finns även en del små filmer att frossa i. Ni hittar det här (dessutom lite matnyttig bakgrund om själva projektet).

Men men. Ingen har än så länge förolyckats. JAS är fortfarande ett finfint litet flygplan. Så är det, faktiskt. Läs mer i svenskan eller varför inte DN om det finfina lilla flygplanets senaste äventyr.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

18 kommentarer:

Anonym sa...

Säga vad man vill om vårt behov av flygplanet, men det är vad jag har hört klart färre antal haverier av 39 jämfört med andra utländska samt svenska stridsflygplan om man räknar per flygtimmar och antal plan. Jag kan dock inte bekräfta det.
Tog Luftvärnet övningen för seriöst?? ;)
Jag har inte hört något om orsaken till kraschen än.
Skönt att piloten verkar vara ha klarat sig bra och att inga andra personer har skadats, det är jag glad för.

Johan Sjölander sa...

"Tog Luftvärnet övningen för seriöst?? ;)"

He he, det kan man verkligen fråga sig.

Anonym sa...

Det är tragiskt hur du kan vara så anti mot svensk spjutspets teknologi.

Jas 39 Gripen är ett av världens bästa stridsflyg och ska ej klassas som ett skitplan för att det kraschar. Det är ett HÖGTEKNOLOGISKT stridsflyg. Som har kraschat 4 ggr, 5 ggr i detta nu sedan 1989. Du som säkert är en vapenvägrare och antirojalist som röstar blått och vill inget hellre än att skrota hela försvaret. Vad finns det för bättre plan? "Världens bästa plan" "lockheed f16" Har kraschat många många fler gånger än detta vårat egna "skitplan, med skitegenskaper" för det är det intrycket man får från din blogg. Man skämms för dig!

// Lt.Eriksson

Johan Sjölander sa...

Jag tror min själ att lt.Eriksson borde ta tio djupa andetag och lugna ner sig en smula. Om lt.Eriksson vill kalla JAS för ett "skitplan med skitegenskaper" får det för övrigt stå för honom...

Anonym sa...

Löjtnanten skriver misstänkt likt en nyinryckt som just stolt fått namnge sin egen Ak5. Kan man mucka som Lt? Ta det lugnt, ingen har skändat fanan, visa respekt för oliktänkande. Annars har du inte i det svenska försvaret att göra. Kom ihåg att jag betalar din lön!
Med vänliga men förmanande hälsningar: en skattebetalare och arbetsgivare.

Anonym sa...

"Säga vad man vill om vårt behov av flygplanet, men det är vad jag har hört klart färre antal haverier av 39 jämfört med andra utländska samt svenska stridsflygplan om man räknar per flygtimmar och antal plan."

"Det är tragiskt hur du kan vara så anti mot svensk spjutspets teknologi."

"Jas 39 Gripen är ett av världens bästa stridsflyg"

Instämmer med idigare inlägg.

Men det är varken folket eller regeringen som bestämmer i Sverige, det är media. De skriver dåliga artiklar, utan korrekta källor, eller kunskap, som är vinklar åt det håll som gynnar lösnummerförsäljningen. Jounalister måste vara det bästa jobbet i världen, man kan skriva pricis vad man vill och ändå komma undan.

Ja just det nu var det ju JAS 39 Gripen det handlar om..

JAS är nåt sveskarna borde vara stolta över, men det verkar vara mer populärt att följa en man med en svensk flagga som åker ut i rymden med en amerikansk raket. Men det är ju klart, i dagens sammhälle är det mer intressant att skriva om något negativt och upprörande än positivt och intressant.

Inte så mycket JAS till slut men det finns inte så mycket att skriva.. titta gärna in på http://sv.wikipedia.org/wiki/JAS_39_Gripen eller http://www.saabgroup.com/en/ProductsServices/products_az.htm

/Zeb.

Anonym sa...

Tycker det är värt att notera att först nu har det krashat så många plan som budgeterades för under provflygningen

Anonym sa...

Personligen tycker jag att det är anmärkningsvärt hur människor fortfarande kan uppröras över "samma rubriker".
"Hur kan Sverige ha ett toppmodernt jaktplan som bara störtar hela tiden?" Verkar vara en vanlig tanke i vårt avlånga land om vi ska tro på media.

Enligt min uppfattning så är man antingen aktivt avståndstagande mot Försvarsmakten, Flygvapnet och allting liknande eller så har man vid det här laget förstått att sådant här händer.

Vem har inte någon gång varit med om att den dator man arbetar vid hänger sig? Varför skulle det då vara konstigt om det inte någon gång hände samma sak ombord på ett modernt stridsflygplan.

Huvudsaken är att ingen verkar ha kommit till skada.

Johan Sjölander sa...

"Huvudsaken är att ingen verkar ha kommit till skada."

Jo. Fast det faktum att rätt mycket av mina skattepengar plöjts bokstavligen talat rakt ner i backen när just detta plan kraschade torde väl ändå kunna ge rätten att vara en smula sarkastisk. Kan man tycka...

Per Hagwall sa...

Som sagt Johan, fem krascher på arton år för ett stridsflygplan är extremt lite.

Och om du visste någonting om flygteknik skulle du inte anse dig ha rätt att vara sarkastisk för att ett flygplan störtar.

Såtillvida du inte är helt emot ett militärt försvar, men då vore du å andra sidan ännu mer upprörd över planen som flög...

Johan Sjölander sa...

Äh, jag tycker det är rätt att staten går in med stora pengar i olika typer av projekt typ JAS. Jag kan tom motivera det ideologiskt. Kan Per Hagwall?

Johan Sjölander sa...

(och sedan tror jag att just detta plan alltsedan den där historiska uppvisningen över långholmen för alltid kommer att väcka vissa särskilda reaktioner när hon dimper i backen. Reaktioner och känslor jag inte tänker skämmas det minst för :-)

Anonym sa...

Jaså var du sarkastisk! På svenska försvarets bekostnad? Med en liten tanke kastad på piloten för syns skull? Tsk, tsk, tsk!

Ägna lite tankar på annat, tom osmakligt och brottsligt, svenska staten plöjt ner pengar på också.

Johan Sjölander sa...

"Med en liten tanke kastad på piloten för syns skull? Tsk, tsk, tsk!"

Snälla A-K. Det där var faktiskt lite lågt.

Anonym sa...

"JAS är nåt svenskarna borde vara stolta över, men det verkar vara mer populärt att följa en man med en svensk flagga som åker ut i rymden med en amerikansk raket..."

Vad kostar en rymdfärd, och till vems nytta?

Exakt, du nu som har det så jobbigt för att du har fått betala skatt för det där planet som olyckligtvis kraschade i vidsel. Ett jas kostar cirka en halv miljard kronor UTAV DINA skattepengar? Mina då? Din grannes? Din grannes bror? Vi har alla bidragit till att dessa planen köptes, Hörde du, köptes
alltså, saab aviaiton, bofors, Hmm har dom några anställda? Eller stoppar man en halv miljard kronor från alla landets skattesedlar i ett litet fack och vips har ett Jas trollats fram?
Nej utav din skatt som du så surt har fått punga upp så har du istället gett Arbetare, vanliga dödliga, ett jobb. Har du något jobb, ett fast jobb. Eller stämplar du och går på politiska seminarier? Om fallet är så, så kan du ju glädjas att dom som byggde JAS planen kan ge sina barn mat.

Jag betalar skatt och jag är glad att de procenten av min skatt går till försvarsverksamhet. För om det skulle bli oroligt i Sverige, varför finns försvaret? Ställ dig den frågan, för att suga in skattepengar, eller; läs soldat erinran om du inte har gjort Lumpen ;

Soldaterinran
"Det svenska försvaret skall verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Om Sverige blir angripet, skall vi med vapenmakt hindra att landet faller i angriparens hand.

Försvarets styrka och landets säkerhet beror på den personliga insats som du och vi alla andra kan göra och på allas vår förmåga att samverka för att lösa de uppgifter som ålagts oss. Värdet av dina insatser bestäms av de kunskaper och färdigheter som du förvärvar under utbildningen och av din vilja att fullgöra de uppgifter som möter dig.

Såväl i fred som i krig skall vi samvetsgrant och efter bästa förmåga fullgöra våra uppgifter och lyda givna order. Vi skall vara vaksamma mot allt som kan äventyra landets säkerhet. Genom vårt personliga föredöme skall vi främja samhörighet och god anda inom försvaret.

Om kriget kommer, skall vi med gemensamma krafter till det yttersta försvara vårt land."


Denna fick vi svära under våran vpltid. "Verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras" Utav skattepengen.

/Rickard, Sundsvall

Per Hagwall sa...

Jag har inga som helst problem att motivera ett starkt svenskt försvar ideologiskt. Tyvärr har många sossar det, bra att se att du inte(?) är en av dem.

Anonym sa...

O.K. Sorry! Du bryr dig säkert. Å andra sidan fattade jag inte först att inlägget var sarkasm.

Anonym sa...

Av mitt inlägg att döma så är jag för försvaret, tom för införande av allmän värnplikt, i ordets bemärkelse, vilket man håller på att ta bort.

Försvaret behövs, det är ju inte bara en avskräckande effekt. Utan det är ju till så stor nytta civilt. Vart vänder sig en stad om det är stora översvämmningar och måste ha hjälp med tillfällig infrastruktur, Visst finns vägverket.. Men hur stora insatser kan dom göra egentligen ? De har sina budgetramar. Ett Ingengör regemente, vilka tillgångar har dom ? dom kan bygga broar, spränga hinder. De har traktorer,grävmaskiner lastbilar.