lördag, april 07, 2007

Framtidens väljare föredrar Sahlin

Och så en trevlig om än inte helt oväntad påsknyhet; enligt en SIFO-mätning som presenteras i aftonbladet har nyvalda s-ordföranden Mona Sahlin ett oerhört starkt förtroende bland svenska folket. Inte minst bland kvinnor och, vilket är nästan ännu roligare, bland unga människor (dvs de under 30).

Detta är alltså samma Sahlin som häcklades från borgerligt håll för att vara ett svagt tredjehandsval, samma Sahlin som ungmoderaterna välkomnade för att de trodde att det skulle bli en lätt match. Kontakten med de vanliga människorna där ute och hur de ser på saker och ting tycks helt enkelt inte ha varit på topp, vilket nu visar sig även i mätningarna.

En brakslapp dock; trots statistiskt säkerställda minskningar i förtroendet är statsminister Reinfeldt fortfarande den som ligger bäst till om man ser över samtliga medborgargrupper. Att underskatta moderatledaren låter sig därför inte göras.

Samtidigt. Mona Sahlin är helt nyvald. Stödet bland socialdemokrater är därför ännu inte på topp; något som torde förändras när hon blir mer självklar i rollen som s-ledare. Reinfeldt kommer under åren framöver trots strålande ekonomiska tider vad det hittills verkar få ägna rätt mycket kraft och tid åt att hålla samman en regering vars partier uppenbarligen sliter åt rätt många olika håll. Den tiden kan Mona Sahlin ägna åt att lyssna på folk, och i och med detta även modernisera den egna politiken och det egna budskapet.

Unga människor är inte de enda som får rösta i val. Men de är ändå i någon mening framtidens väljare. Att de sluter upp så starkt bakom Mona Sahlin är därför en viktig signal, och understryker det glädjande i dagens nya siffor.

Se andra kommentarer om mätningen här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ungdomar är mer obildade och oförstående, därför står de längre till vänster än vuxna. Det är ingen nyhet, så har det alltid varit, och alltid har samma ungdomar gått åt höger när de växer upp och förstår hur världen fungerar.

Anonym sa...

Du Anonym! Det är väl oftast tvärtom. När man ser hur världen och samhället fungerar blir det omöjligt att rösta fram en högerpolitik som bidrar till ökade klasklyftor.

Anonym sa...

Instämmer med anonym 2: med åldern har jag gått alltmer åt vänster!!!

Per Hagwall sa...

Jag är ju inte den som vill förstöra en bra nyhet för er ;)
Men jag konstaterar att Mona Sahlin har exakt samma stöd som Maud Olofsson, som leder ett parti som är flera gånger mindre.
Och i undersökningen idag (SvD har ingen länk) om folkets förtroende för regeringen tappar sossarna förtroende jämfört med Alliansen.

Jonas Gifting sa...

Socialism är lika blasé som Mona Sahlins musiksmak.

Anonym sa...

*fniss* Ja, du. Jag ser att Peter Andersson utpekar Mona till Den Genialiske Strategen (dvs. snart blir hon till Den Kära Ledaren). Du pekar ut henne som Ungdomens Föredöme.

Det här är ju riktigt kul. När den politiska debatten nu börjar får vi se om Mona kan hålla kvar sin placering då. Jag menar, hon har ju inte precis synts till så mycket än.

Eller hur?

Johan Sjölander sa...

/Johan Sjölander lutar sig bekvämt bakåt, ler förnöjsamt och hoppas i sitt stilla sinne att regeringspartiernas förkämpar ska fortsätta överskatta sig själva och underskatta motståndaren, sådär fram till - ja, oktober 2010 kanske. Eller däromkring.

(För övrigt tror jag också att det där om att högervridning skulle vara något som kommer med åldern är väldigt överdrivet. Däremot tenderar unga kanske att vara mer idealistiska, möjligen. Om det ena sedan leder till det andra låter jag vara osagt.)

Johan Sjölander sa...

... och antimannen. Du skojar va? För det där med att komma dragandes med musiksmak i en postning som faktiskt nämner Fredrik Reinfeldt vid namn... det är modigt, det måste jag säga.

Om musiksmak hade varit det som avgjorde svenska val hade (m) legat runt 2,5 procent och vänsterpartiet haft ungefär 89. Så är det bara, tycka vad man vill om den saken.

Johan Sjölander sa...

och då menar jag MINUS 2,5 procent, såklart (om det nu är tekniskt möjligt)

Anonym sa...

Med tanke på hur populär och upphöjd reinfelt var FÖRE valet och hur uträknad Sahlin var, är det ändå rätt märkligt hur reinfeltsalliansen tappat så mkt stöd.Detta trots Alliansens allmosor till det arbetande folket.Borde inte svenskarna jubla över jobbavdraget o alla skattesänkningar?Faktum är att de där hundralapparna är föga värda när man ser hur kylan mellan människor breder ut sig och hur hårda attityderna blivit mot de utsatta. Det är inget kul att få de där pengarna när ens bästa vän som är sjuk fått det så extremt mkt sämre och dessutom numera blir anklagad för att vara en lat biragskramare istället för empati för en medmänniska med värkande kropp.
Så..Mona 4 president 2010!

Jonas Gifting sa...

Du ser lika trög ut som du är, Johan Sjölander. Hjärnan blir rätt enfaldig när man får barn. Det är vetenskapligt bevisat.

Socialism är lika blasé som Mona Sahlins musiksmak.

Johan Sjölander sa...

Åh, antimannen, du inte bara skojade. Hela du är ett skämt! Så oerhört ... meta.

Per Hagwall sa...

"hoppas i sitt stilla sinne att [...]partiernas förkämpar ska fortsätta överskatta sig själva och underskatta motståndaren"

Apropå metapostningar Johan...

Johan Sjölander sa...

Ett litet lästips Per. Stycke tre ovan. Om vikten av att inte underskatta motståndaren. Och, bara för att det är påsk, välkommen att ta intryck av det du också.

Per Hagwall sa...

Ok, du har en halv poäng. Brasklappen varnade för att underskatta Fredrik Reinfeldt, jag la ingen vikt vid den eftersom jag anser att ert (sosseaktivisternas) problem är att ni överskattar Mona Sahlin.

För jag tror inte att Reinfeldt är Sahlins största problem, hennes största problem är att formulera en politik som kan vinna val och samtidigt hålla ihop Rörelsen tillräckligt för att få den att hjälpa till i valet.

Ex vis ser jag hennes kärnkraftspolitik som en kassaskåpssäker kampmoraldödare för industrifacken.

Vad gäller musiken, de artister som räknas lutar åt höger; Hey there people, play that funky music!

Johan Sjölander sa...

"Brasklappen varnade för att underskatta Fredrik Reinfeldt, jag la ingen vikt vid den eftersom jag anser att ert (sosseaktivisternas) problem är att ni överskattar Mona Sahlin."

Oh, jag bara älskar när jag har rätt :-)

"Vad gäller musiken, de artister som räknas lutar åt höger"

Yeah, right...

Anonym sa...

Jag gillar F.R och kan tänka mig att ge honom en chans att bära upp Sverige.

MEN bara under den enkla premissen att han aldrig mer gör bort sig något mera, på politisk bas.

Vilket han förmodligen aldrig kommer lyckas med. tyvärr.

Hittils har de åtgärder han gjort bara varit katastrofala.

När det gäller Mona Sahlin, såg henne häromdagen på flygplatsen, lika tråkig som i verkligheten.

Verkligheten verkar bekräfta myten. :)

Nej tack det blir inte något socialdemokratiskt val om hon får makten.

Jag kan tänka mig en kvinna, men INTE hon, hon tillför helt enkelt inget nytt och vettigt. Bara en massa prat. Vill ha en stark förebild, stark ledare som människor verkar gilla.
Jag sympatiserar för kvinnor som Margot Wallström.

Jag förstår att hon tackade nej, då hon insåg det omöjliga, att försöka i ett sådant här läge som idag, minska på arbetslösheten utan att ta till extrema åtgärder och dessutom ville hon säkert inte göra bort sig under sin karriär, genom att bli ledare för ett parti som socialdemokraterna.

Per Hagwall sa...

"Oh, jag bara älskar när jag har rätt :-)"

Eh, visst Johan, att besegra sig själv är ju också en seger...

Johan Sjölander sa...

He he, fast visst var det lite kul när jag skojade om att högern underskattade Mona, du svarade att jag minsann underskattar Reinfeldt, jag svarade att det gjorde jag visst inte, du svarade att ok då, det gjorde du kanske inte men det struntar du i för du tycker det är ett större problem att jag överskattar Mona - vilket ju på något sätt för oss tillbaka till dit vi började.

Jag är bara en enkel man, erkännes, men jag tycker sånt är lite skojigt :-)