tisdag, mars 21, 2006

Reformistisk socialism, tagning två

Den sociala demokratins andra århundrade” är en bra och viktig bok av Anders Nilsson och Örjan Nyström. På nästan fyrahundra tätskrivna sidor försöker de dels anlägga ett strukturellt teoretiskt perspektiv på dagens välfärdskapitalism, dels skissa på möjliga framkomstvägar för en modern progressiv rörelse.

Utgångspunkten är träffande. Nilsson och Nyström menar att vänstern sedan 1970-talets ”brytningstid” saknat ”en analys och en strategi i det medellånga perspektivet”. Detta har lett till en situation där ”[a]vsaknaden av ett tydlig socialdemokratisk alternativ har bidragit till [en ofruktbar] debattpolaritet … med å ena sidan anpassning till den högerposition som förklarar hela välfärdsbygget som historiskt utlevat, å andra sidan vänsterns konspirationsteorier och protestpolitik.”

Boken är sedan ett ambitiöst försök att att bidra till formulerandet av just en sådan "strategi" i det "medellånga perspektivet." För att lyckas med detta går författarna igenom jämlikheten, mängder av aspekter på vårt samtida ekonomiska system, EU och globaliseringen samt inte minst förutsättningarna för välfärdsstatens framtid. De pendlar mellan det abstrakt teoretiska och det väldigt konkreta, och låter perspektiven befrukta varandra. Undertiteln är ”pusselbitar till en reformistisk strategi”, och det är vad det verkligen handlar om. Början på en diskussion, inte slutet.

Vänstern behöver sina intellektuella. Anders Nilsson och Örjan Nyström har med denna bok bevisat att de sannerligen platsar in i den skaran. Tag och läs.

3 kommentarer:

fredrik sa...

Redan gjort. Och jag fick betalt för det.

Johan Sjölander sa...

och vad tyckte du? (Om boken, inte betalningen.)

fredrik sa...

Betalningen var so so.

Boken var bra. Hade ett spännande anslag. Och deras beskrivning av den nutida kapitalismen tycker jag är korrekt. Men jag önskar att de hade haft mer av konkreta "provisoriska utopier".