torsdag, augusti 17, 2006

Ingen borde gå och rösta utan att först ha läst denna (del ett)

LO-ekonomerna har skrivit en rapport som alla väljare borde läsa. Den handlar om vad som är valets viktigaste fråga: jobben. Och den visar klart och tydligt att kejsar Reinfeldt är alldeles naken. Moderaternas politik löser inte frågan om arbetslösheten.

Den borgerliga alliansen går till val på att göra det mer lönsamt att arbeta. LO-ekonomerna visar i en rapport att detta inte stämmer. I rapporten visar LO-ekonomerna att den borgerliga alliansen inte bara vill använda en betydande del av statens resurser till andra ända­mål än att stimulera arbetsutbudet utan också att de för en politik som både gör ekonomin mindre rationell och dessutom minskar arbetsutbudet” står det på LO:s hemsida.

Att rösta på moderaterna för att man är förbannad på arbetslösheten är alltså som att skjuta sig i huvudet för att man har ont i en tå. Det verkar effektivt, men om till äventyrs överlever kuren kvarstår tåontet likförbannat. Och dessutom har man dragit på sig en hel mängd andra problem.

Vad detta andra är skriver jag mer om senare, då jag återkommer med ”ingen borde gå och rösta utan att först ha läst denna (del två.)”

Rapporten hittar du här

Andra bloggar om: , ,

pingat på intressant.se

6 kommentarer:

Biggles sa...

Moderaterna säger en sak. Sossarna/LO kontrar och hävdar motsatsen. Eller tvärtom. Och väljarna vet som vanligt varken in eller ut, och röstar på den som ljuger bäst...

Grim sa...

Du får det ju nästan att låta som om LO skulle vara en oberoende opartisk organisation. Och precis som din partiledare målar du hellre upp en hotbild över hur det skulle se ut om fienden vann, än att koncentrera dig på att få ut ert politiska budskap era visioner om det nu finns några.

Lennart Regebro sa...

Vilket dravel. Vi tar exemplet bara från presentationen )och resten av rapporten är likadan om inte värre) som är en klassisk kontexktbyte.

Alliansens föreslår till exempel ett jobbavdrag som innebär att inkomsterna efter skatt för dem som har en stor andel in­komster från socialförsäkringssystemet sjunker i relation till dem som har arbetsinkomster.

Med andra ord, det gör det mer lönsamt att arbeta i förhållande till att gå på bidrag.

Ungefär 28 miljarder kronor går till den halva av befolkningen som har högst inkomster. Avdraget är alltså till stor del en för­täckt skattesänkning för heltidsarbetande personer med god förankring på arbetsmarknaden.

Här hävdar dom att det är "förtäckt"? Vad är "förtäckt"? Ja, det är en skattesänkning på arbete. Varför kallar som skattesänkning på arbete för "skattesänkning för heltidsarbetande personer med god förankring på arbetsmarknaden"? Jo, för det låter som om det är en liten grupp, eftersom man kvalificerar begreppet "personer" två gånger. I själva verket är det där ju majoriteten av alla som arbetar. Sedan kommer kontextbytet:

Men skattesänkningar för höginkomst­tagare är bortkastade pengar om avsikten är att öka arbetsutbudet.

Ja, men det där är ju inte en skattesänkning för höginkomststagare. Det är en skattesänkning på arbete. Eller är det så att i LOs retoriska universum så skall nu alla som har jobb räknas som höginkomsttagare?

Och så där fortsätter hela rapporten. Man klagar på att 36% av kostnaden av jobbavdraget går till folk med inkomster över 321 000. Låter det hemskt? Tjadu, det är 28% av alla som har anställning som hamnar i den gruppen, och likaså 28% av alla med inkomst över 160.000, vilket man väl borde ha om man skall omfattas av skattesänkningen alls. Är det verkligen hemskt då? Det verkar vara en utmärkt välfördelad skattesäkning, med tanke på att dom flesta skattesänkningar sänker skatten mest för höginkomsttagarare av självklara skäl.

Det intressanta i rapporten är att LO erkänner att deras politiska linje i frågan är att hindra arbetslösa från att konkurrera med dom som har arbete. Man VILL alltså hålla dom arbetslösa i syfte att hålla upp lönerna för dom som har jobb. Det är det närmaste man kan komma att man erkänner att dom VILL ha hög arbetslöshet utan att man yttrar orden.

LO skiter i dom arbetslösa. Det enda man bryr sig om är att medlemmarna skall betala in sina avgifter så att man kan fortsätta vara lyxfackpampar.

Attila sa...

Goddag yxskaft.
Socialdemokraterna har under sina 12 år vi makten visat att de inte kan ta itu med arbetslösheten; vi ligger ju på över 8% enl ILO. Jämför med Danmark, Holland, Irland som ligger på ca 4% enl ILO.
Den som värnar om jobben röstar inte på socialdemokraterna, eftersom de visat sig oförmögna att klara uppgiften.

Johan Sjölander sa...

Lennart, vad LO-rapporten visar är att skatteänkningarna bara gör att folk som redan har jobb (eller äger ett stort hus, har råd med städhjälp etc) får mer pengar i plånboken, vilket om något (här kommer mina slutsatseer) torde göra att de faktiskt jobbar mindre än tidigare. Men läs gärna igen och återkom.

Och Attila, som vet så mycket. Hur stod det till innan s fick makten då?

Björn sa...

Johan, Sverige hade äntligen utvecklat vingar efter att ha fallit utan fallskärm sedan innan Bildt-regeringen tog över. Kurvorna pekade då uppåt på de flesta fronter.

Däremot pekade alla kurvor rakt nedåt när Bildt-regeringen tog över - vilket illustreras av följande diagram:

Diagram över arbetslösheten 1980-2005

Det blå fältet i diagrammet är de år då Bildt-regeringen styrde. Men notera utvecklingen från ca 1990.