söndag, augusti 27, 2006

Sossesvin på nätet

Googlar man på ”sossesvin” får man ungefär 968 träffar. Många av träffarna är från kommentarer på diskussionsforum, få av dem lär komma ifråga när det diskuteras nomineringar till Nobelspris i litteratur nästa gång om man säger så.

Självklart finns det också andra okvädningsord där ute – begreppet kommunistjävlar ger exempelvis 322 träffar. Antalet träffar på moderatsvin är 438. Nu vet jag verkligen inte om det är helt relevant att jämföra siffror, det kanske finns säkert andra nedsättande ord som jag missat, och dessutom tror jag att det mycket handlar om allmänt politikerförakt mer än partipolitiska inlagor. Men det ger en bild.

Hetsen på Internet drabbar dock inte politiker värst. När jag för jämförelsens skulle googlade på bögjävlar fick jag direkt upp hela 3560 träffar. Efter att snabbt ha skummat träfflistan kom jag fram till att tonläget är betydligt värre än i alla de partipolitiska fallen. Och det är när det rör attacker mot olika minoritetsgrupper det blir riktigt obehagligt.

Internet kan vara en grogrund för mycket skit. Förbjuda och censurera varken kan, vill eller bör vi. Är nonchalerandet den bästa taktiken? Jag vet ärligt talat inte. Men denna den totala öppenhetens baksida tycker jag ändå att vi ska kunna prata om.

Andra bloggar om: , , , ,

pingat på intressant.se

4 kommentarer:

C. L. K. Aqurette sa...

Det mest intressant med homofoba kommentarer överlag är att det tycks vara okej att använda dem när en politisk motståndare ska tryckas ner. "Jävla bög" eller "bögjävel" är fel, men "moderat bög" eller "bögkommunist" är OK. Men det är ett klassisk härskarteknik. För i slutändan – bortom flosklerna om jämlikhet och respekt – är en mörkhyad person alltid en blatte, en kvinna alltid en kärring, och en homosexuell man alltid en jävla bög. Är man en vit, heterosexuell man är det liksom okej att påpeka det när andra argument mot meningsmotståndare saknas. Det är det dolda privilegiet i att utgöra normen i en kollektivistisk kultur som värderar normalitet som den främsta dygden.

Förlåt att jag smutsade ner din blogg med lite nyliberal vrede. Är trött nu.

Calle Friden sa...

Jag blir lite så där generad för andras skull när de hävdar att sossar måste vara hjärntvättade. Senast var det väl allas vår tokliberale Johan StVHolstein som var framme. Det blir lite så där pinsamt som när nån går omkring med gylfen nere eller en snorkråka synlig.
Men sen sökte jag på de två orden och det var ju ingen direkt trevlig upplevelse. Jag blir lite betänksam när man ser vilka som använder uttrycket och var det tillåts.

Måhända den mesta skuggan faller på den som säger det, men om det är ämnat att kränka mig så lyckas man. Jag blir förbannad och ledsen - känns det som en bra grogrund för en debatt eller dialog?

Anonym sa...

"Moderatsvin" får 2230 träffar. Vad betyder det?

Johan Sjölander sa...

@anonym: att det har ökat sedan jag skrev inlägget för rätt länge sedan. Noterar att förekomsten av "sossesvin" har ökat mer.