tisdag, april 29, 2008

En påminnelse om varför jag är sosse

Jag vet inte om du någonsin har träffat en arbetslös ungdom som söker jobb på jobb men ständigt får höra att han eller hon har för lite eller fel utbildning? En som aldrig har gjort det är "vänster"-bloggaren Jinge. Hans utfall mot den socialdemokratiska skuggbudgeten som presenteras idag visar på den fullkomliga brist på förståelse av hur vanligt folk (ni vet, de där arbetarna det pratas om ibland) har det och blir en för mig näsan övertydlig bekräftelse på att jag gjorde rätt som sökte mig till socialdemokratin och aldrig närmade mig den mer plakatradikala vänstern.

Det finns ett systemfel på den svenska arbetsmarkanden idag. Företag skriker efter arbetskraft samtidigt som långtidsarbetslösheten biter sig fast. Detta problem tar Östros och Sahlin fasta på i sin DN-artikel. Jag tycker att det är alldeles lysande, och det är typisk socialdemokratisk politik anpassad efter dagens förhållanden. Men det avfärdas av Jinge som "nyliberalism"*.

Att skattesänkningar inte löser alla världens problem är en blind fläck för borgarna. Det är därför de står så handfallna inför problemen på den svenska arbetsmarknaden. Att även delar av vänstern omfattas av denna oförmåga att se verkligheten som den är blir i och med Jinges inlägg uppenbart. Vi får bara hoppas att hans reaktion inte är representativ för hela den svenska vänstern vänster om socialdemokratin.

PS; Morian kommenterar däremot välformulerat. För den som behöver lugna ner sig efter att ha tagit del av Jinges pekoral. DS.

*UPPDATERING: Jinge har i ett mejl uppmärksammat mig på att han faktiskt inte använder begreppet "nyliberal" för att beskriva den socialdemokratiska politiken. Och det stämmer. Han tycker bara att den är dålig i största allmänhet. Miss av mig. SLUT PÅ UPPDATERING

5 kommentarer:

Vasserman sa...

Slösa inte din tid på Jinge. Han blivit ursinnig över Mona Sahlins deltagande i firandet av 60-årsjubileum as staten Israel som Jinge & co anser är den ultimata roten till all ondska. Om Mona Sahlin tvärt om hade sagt att judar inte har rätt till nationell självbestämmande och att Israel ska krossas och förintas så skulle Jinge lyfta (s)-budgeten till höjderna. Mannen bryr sig bara om en sak och saknar all integritet i alla andra frågor.

Erik sa...

Ibland funderar jag över varför jag är sosse. Det gör jag inte när jag läser den här skuggbudgeten, jag tror jag har fått nytt förtroende för Tomas Östros. Han är en extremt skicklig retoriker, det måste jag erkänna.

Jinge sa...

Inte någonstans har jag nämnt "nyliberalism". Dessutom har jag arbetat som socialsekreterare, inspektör i trettio år. Med särskild inriktning på just ungdomar.

Jag måste ha blundat kraftigt om jag inte skulle ha träffat arbetslösa ungdomar då.

Ditt inlägg är bara retorik, platt och tom retorik.

Tänk ändå om sossarna kunde tala om välfärden någon gång...

Johan Sjölander sa...

Erik - håller med. Skuggbudgeten är riktigt bra.

Jinge - om du nu HAR träffat alla dessa ungdomar, varför attackerar du då förslag som skulle kunna underlätta för dem? Om du som jag har mött dessa människor som söker jobb på jobb men ständigt får höra att de har fel utbildning och kompetens, varför säger du då att förslag som kan hjälpa dem vidare är meningslösa och urvattnade? Eller tycker du inte att långtidsarbetslöshet är ett problem?

Jinge - jag har inget problem när du kritiserar (s) när (s) har fel. Men här kritiserar du (s) när partiet har rätt. Och det visar faktiskt att du inte ser hur vanligt folk har det i landet Sverige. Det verkar nästan som om du har gått på den borgerliga bluffen om att det är högern som bekämpar arbetslösheten (och allt vänstern vill är att spendera skattepengar).

Sedan är det ju direkt felaktigt att det inte står något om välfärd i den socialdemokratiska skuggbudgeten (där finns exempelvis satsningar på förskola och psykiatrin). Men det understryker bara min poäng.

PS: vad gäller ordet nyliberal så har du helt rätt, och det nämner jag också i min uppdering i själva inlägget ovan. DS

Anonym sa...

Skulle inte bry mig om Jinge. Han är en intellektuellt ohederlig bloggare. Han släpper bara fram kommentarer som han själv gillar.

Din blog däremot är ett föredöme. Du erkänner när du har fel, du tillåter kritik och du försöker se det bästa i motståndarens argument.