måndag, mars 19, 2007

Det var visst inte Mona som trampade i klaveret

Att socialdemokraten Margot Wallström trots att hon arbetar som kommissionär skulle vara med och leda en informell socialdemokratisk arbetsgrupp fick både borgerliga politiker och en och annan bloggare att gå i taket. Nu visar det sig att kritiken varit fullkomligt obefogad. ”Kommissionärerna kan vara aktiva medlemmar i politiska partier så länge det inte går ut över deras arbete som kommissionär”, säger kommissionens vice chefstalesman, Pia Ahrenkilde-Hansen, på en pressträff (källa DN.)

Och detta är också fullkomligt naturligt. Att Margot med sin erfarenhet skulle vara förhindrad från att dela med sig av denna till sina svenska partikamrater vore inte bara märkligt, det skulle också göra svensk utrikespolitik fattigare.

Men, det är klart. Det är skönare för Carl Bildt ju längre bort Margot Wallström håller sig från Sverige. För honom och hans supportrar kan därför månne Ahrenkilde-Hansens besked framstå som olyckligt. Vi som tycker annat är viktigare än Bildts själsfrid kan dock bara glädjas.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Jonas N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas N sa...

Jag är rädd att du misstar dig angående både Bildt och Wallström.

Du minns säkert att Bildt aldrig var så populär i Sverige som när han var och flängde i Bosnien på fint FN-uppdrag. Wallström är populär av samma anledning. Minns också att (s) också verkat mycket populärare i opinionen när ordföranden/a varit frånvarande.

Mycket av Wallströms flärd flagnar om hon måste tampas med vardagspolitik på hemmaplan. Man försöker här förvisso bara nyttja hennes 'aura' i denna fråga, inte hennes fysiska närvaro. Och att hon skulle debattera mot Bildt inrikespolitiskt samtidigt som hon är EU-kommissionär är förstås uteslutet. Det måste väl tom du fatta.

Dessutom hävdar jag att hon är gränslöst överskattad som politiker. Hon sitter långt borta, i på ett sk fint jobb, och gör sig bra på bild. Hon kan tom tala så att det låter bra, och hon tyngs inte av några historiska pinsamheter. Alltså hon överträffar Mona på samtliga punkter.

Samma sak gäller förresten Jan Eliasson.

Men vad har de åstadkommit med all den fina ytan (för fernissan är verkligen fin, ingen ironi här)?

Nu säger jag inte att de är sämre än någon annan heller, jag föredrar dessa två framför många andra. Det är bara att deras 'stjärnsatus' inte medför något innehåll extra eller några gratisresultat.

Det mesta av debatten om (s) sedan helgen har ju också handlar om yta, om hur man verkar eller vill framstå ...

Sakpolitik, och dessutom genomförandet och uppnådda resultat är vad som räknas. Ja, iaf för mig! Men kalkylen är väl att det är andra som skall påverkas av bländverket. Du tycks ju bli glad iaf, Johan.

Lennart Regebro sa...

Nu är ju inte at leda en arbetsgrupp i EU politik samma sak som "att vara aktiv" i ett parti. Man kan blada utskick och vara aktiv. Jag tror ingen hade blivit sur om Margot bladade utskick. :-)

Men det är såklart en gränsdragningsfråga, och jag har faktiskt ingen åsikt i saken.