söndag, mars 18, 2007

Frihet, förnyelse och företagande (och så facket och folkhemmet, så klart)

Mona Sahlin har humor. Hon brinner av lust att ta tag i övergripande politiska problem. Och hon försöker verkligen sätt sig in i hur vanliga människor har det. Det är de tre övergripande slutsatser jag drar efter att ha hört henne hålla sitt första riktiga politiska tal som partiordförande för socialdemokraterna.

Två nyheter – eller vad man ska kalla det – tycker jag är värda att särskilt lyfta fram. Den första är fokus på frihetsbegreppet. Eftersom detta har varit en käpphäst för undertecknad sedan jag var en ung SSU:are är det oerhört välkommet. Vänstern och socialdemokratin måste ta tillbaka frihetsbegreppet från högern. Det är vi som tror på skaparkraften inom varje människa, och på olika sätt vill riva de samhälleliga murar som hindrar henne från att vara allt hon skulle kunna vara. Det är ideologiskt, det är viktigt och det är, faktiskt, riktigt vackert.

Den andra nyheten är den aviserade översynen av välfärdssystemen. Vi är världsmästare på punktinsatser men tappar helhetsgreppet, eller något sådant, uttryckte Sahlin det. Och jag tror att detta är en alldeles riktig problembeskrivning. Det är alldeles för lätt att hamna mellan stolarna i folkhemmet. Utan att kunna värdera de olika förslag till lösningar Mona antydde ser jag början på en stor och viktig diskussion här.

Annars var det en härlig blandning partiordföranden bjöd på. En lysande passage om hur det är att vara ung, och behovet av att någon gång få utrymme att ta någon typ av paus från kroppsfixering och framångspress. Tydliga markeringar för den facklig-politiska samverkan och för att socialdemokratin står upp för en stark a-kassa. Kanske talets varmaste applåder fick hon när hon pratade kvinnolöner och rätt till heltid.

Och så klart. Vi ska öppna upp partiet, stötta SSU, krama entreprenörerna, söka brett samförstånd för vår politik i så breda lager som möjligt. Vi ska motverka diskriminerig, lyfta fram miljöfrågan som vår tids viktigaste och än mer spetsa partiets internationella profil (med Eliasson och Wallström i spetsen för en ny arbetsgrupp, jag vill inte vara sån, men Bildt och Carlsson känns något blekare i jämförelse.)

Det här var en början. Så känns det verkligen. Och det kanske, när allt kommer omkring, är det allra viktigaste en dag som denna.

Läs mer om talet här och här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anonym sa...

Ta tillbaka frihetsbegreppet? Ni har ju aldrig ens haft en definition på vad frihet är för något...