tisdag, mars 13, 2007

Regeringen bluffar om pengar till SL

Om bara några månader återinförs trängselskatten i Stockholm. Det innebär förhoppningsvis att fler ställer bilen hemma och istället väljer kollektivtrafiken. Förra gången trängselskatten infördes var en viktig del därför också att se till att SL fick de resurser som krävdes för att hantera denna resenärstillströmning. När nu det är vår nya borgerliga regering som håller i taktpinnen saknas denna del helt. Ja det visar sig till och med vid en närmare granskning att de löften om extra resurser som utställs faktiskt inte är något annat än ren och skär bluff.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) gjorde i helgen ett utspel där hon hävdade att det finns 4,5 miljarder att söka ur från staten för SL, för att hantera situationen som uppstår när trängselskatten återinförs. Nu har socialdemokraterna i landstinget granskat vad detta är för pengar.

Då visar det sig – hör och häpna – att vad Torstensson pratar om är den förra regeringens förslag till planeringsramar för väg- och järnvägsinvesteringar. Alltså pengar som riksdagen beslutade om redan våren 2004! Dessutom är det pengar som inte får användas till drift av trafik, utan bara till inköp av spårfordon och liknande.

Vad regeringen gör är alltså att man pekar på pengar som sedan länge är beslutade och som ska täcka hela landets behov, pengar som dessutom inte kan användas till att lösa de problem som faktiskt står för dörren. Och jag må vara en entusiastisk pokerspelare, men någon fräckare bluff var det länge sedan jag stötte på. De stockholmare som eventuellt gick på alliansens locktoner om en ny mer stockholmsvänlig politik efter valet borde börja dra öronen åt sig – rejält.

För stockholmarna håller på att bli blåsta. Infrastrukturprojekt som citybanan förhalas, SL snuvas på trängselskattepengar – istället ska dessa användas för att minska behovet av statlig finansiering av en motorväg som dessutom tydligen ska kosta ytterligare att åka på när den väl är färdig.

Och jag vet inte. Kanske känner sig alliansens så trygga i det hejdundrande valresultatet i Stockholmsregionen att de inte tror sig behöva göra något för att behålla stödet. I sådana fall tror jag att de står inför en räcka obehagliga överraskningar. Vinden rör sig fort i vår huvudstad, och den kan lätt göra gårdagens vinnare till morgondagens förlorare.

Läs rapporten om (bland annat) regeringens bluff här.

Läs om Torstenssons utspel här.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer: