tisdag, mars 20, 2007

Vad kan man längre lita på?

Henry Stanley var en notorisk lögnare och yttrade aldrig de berömda orden ”Doktor Livingstone I presume.” Det chockartade historiska avslöjandet presenterar forskaren Tim Jeal i en ny bok, allt enligt Dagens Nyheter.

Någonstans anar vi hur hela det historiska fundamentet för ett svunnet imperium börjar rämna. Den perfekte gentlemannen, med sin avmätta formuleringskonst även mitt i mörkrets hjärta, är inget annat än en enkel suput, och ryktet om hans bedrifter enbart en konsekvens av hans mytomani.

I ren bedrövelse kokar jag en kopp the och sätter mig ner med en gammal Sherlock Holmes-roman i läsfåtöljen. Det gäller att hålla fast vid det som finns kvar av svunna tider. Och det är läge att skynda sig, innan någon vanvördig ”historiker” får för sig att påstå att Holmes inte fanns han heller, eller att han aldrig sa de berömda orden ”elementärt, min käre Watson.”

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Läs boken "Kung Leopolds vålnad" av Adam Hochschild så lär du få fler överaskningar om Stanley.

Anonym sa...

Om mössan, pipan och "elementet":

http://www.faktoider.nu/holmes.html

Anonym sa...

Stanley gjorde ett flertal resor i den amerikanska Vilda Västern, där han gloifierade olika sluskar som revolverhjältar - Vilde Bill, Texas Jack etc. Hans böcker är totalt oläsbara idag, och det är förvånande att hans reportage ens då kunde röna sån uppmärksamhet. Också för att han redan under sin livstid betraktades som mytoman