måndag, juni 05, 2006

Bör man kommentera kommentarer?

Johan Ehrenberg sa något tankeväckande på NätRot06. Han tyckte att vi som bloggare inte skulle vara så stingsliga med att alltid få sista ordet. Jag har brottats lite med detta sedan dess. Bör man försöka kommentera alla kommentarer man får på sin blogg, eller är det bäst att låta bli?

Själv gör jag lite olika. Dels av praktiska skäl, naturligtvis. Men inte bara. För det är en avvägningsfråga. Ibland kanske man kan låta en kommentar som bestrider det man själv sagt stå oemotsagd, låta argumenten tala för sig själva. Eller ses det som feghet, som att man ”ger upp”? Jag vet inte. Samtidigt känner jag ibland att jag kommenterar kommentarer bara för att jag blir provocerad, fast jag egentligen kanske borde låta bli.

Hur ser jag själv på saken när jag kommenterar på andras bloggar? Jag tycker nog det är trevligast att bli bemött. Men att inte bli det innebär ju inte att bloggägaren tycker det jag skrev var ointressant eller tråkigt. Nödvändigtvis. Eller att hon höll med rakt av heller. För den delen.

Jag tror jag ska försöka ta lite intryck av Ehrenberg, och inte nödvändigtvis gå i hård polemik med alla som uttrycker avvikande åsikter på min blogg. Samtidigt tycker jag faktiskt att den levande diskussionen är en stor del av själva nöjet. Så en och annan långtråd hoppas jag att det blir, även i framtiden. För det är ju faktiskt rätt kul det där med att pröva sina argument. När det kommer till kritan.

PS; det är ju nationaldag idag men jag har i ärlighetens namn tagit det mest lugnt och samlat mig eftersom detta är min långsemesters sista dag. Förra året dock, då var det ett himla röj. Kolla här bara, så får ni se... DS

3 kommentarer:

Marta Axner sa...

Jag tycker att man ska kommentera kommentarer men inte alltid "ta" sista ordet. Det var cokså så jag uppfattade ehrenberg. Alltså, om någon ställer frågor ska de besvaras, och om någon lyfter nya perspektiv eller argument kan man gott diskutera dem. Jag får själv rätt lite kommentarer på min blogg och tycker det är lite trist, och ska det var akul att kommentera får det ju gärna bli vidare diksussion. Och som du skriver vill man ju gärna ha bekräftelse - man kan ju kommetnera kommentarer ganska kort, typ "intressant vinkel, påminner om en artikel ..." eller "jag håller inte alls med, men tycker att mina argument håller" eller nåt.

Det viktigaste är väl om det blir en lång debatt, att man inte nödvändigtvis bemöter vartenda argument eller går in hea tiden och upprepar sig. Däremot bör man åtmisntone ibland visa att man läser kommentarerna?

Anonym sa...

Jag tycker det ger ett bra intryck av blogginnehavaren att kommentera kommentarer. Det visar att kommentarer är välkomna.

Att ge sig in i debatter tycker jag man ska göra om man själv tycker det är roligt och intressant, annars tycker jag det räcker med någon kort kommentar som visar att man faktiskt läst det som skrivits, intresse helt enkelt. Det finns väl ofta vare sig tid, kraft eller för den delen kunskap att bemöta allt.

Blogginnehavare som bara väljer att kommentera vissa utvalda kan ibland ge mig lite obehag, vill de inte att de som de inte kommenterar tillbaka till ska kommentera?

De flesta bloggare har inte fler kommentarer än att de faktiskt kan ge någon respons till de som skriver. Jag tycker det ger ett välkomnande intryck.

Visar man noll intresse för de kommentarer man får, kan ju finnas många skäl till det, men kan ju helt enkelt vara ointresserad av kommentarer, tycker jag det är bättre att stänga av kommentarerna.

Åsa, zyrenna@zyrenna.com, http://zyrenna.webblogg.se/

Johan Sjölander sa...

Tack för kommentarerna, som jag trots vad jag skrev ovan inte kan låta bli att kommentera... Mest för att säga att jag nog håller med om särskilt en sak - det är roligt att själv få kommentarer eftersom det visar att någon faktiskt har tagit sig tid att reflektera över det man skrivit. Så Åsa och Marta, tack för det.