tisdag, juni 13, 2006

Marxism, IB och en socialdemokratisk legend

Ibland surfar man runt och hittar blogginlägg som får en att häpna. Då och då för att de är så urbota dumma, men lika ofta för att de håller en sådan vansinnigt hög kvalitet som du (trots allt) inte förväntat dig att finna på en blogg. Ett av de sistnämnda slaget står den socialdemokratiske legenden Enn Kokk för när han häromdagen en gång för alla gör upp med sin egen IB-historia, och dessutom mest sådär i förbifarten på ett alldeles lysande sätt hinner med att redogöra för både socialdemokratins och sitt eget förhållande till marxismen.

Enn Kokk är en sorts ”old school” socialdemokrat som jag inte kan låta bli att imponeras av. Bildad, beläst och med en integritet som bara matchas av den orubbliga lojaliteten med partiets grundläggande idéarv. Hans CV är långt som en arm (du finner det här) men han har i någon mening funnit centralt i socialdemokratin mellan anställningen på partistyrelsen 1968 och pensioneringen 2002. Därförinnan var han bland annat aktiv i den socialdemokratiska studentklubben i Uppsala, Laboremus.

Och nu har han börjat blogga. En av hans många fans är vänsterpartisten Ali Esbati. Och det är en förflugen kommentar från denne som får Enn Kokk att fara ut i det inlägg jag refererar till. I korthet kan man säga att Ali anklagar Enn för att ha varit personligen inblandad i IB-affären, något som den senare (naturligtvis) förnekar. Dessutom hinner han alltså med att dels politiskt positionera sig själv, dels (i en kommentar) kortfattat gå igenom socialdemokratins förhållande till marxismen. Men jag ska inte orda mer om detta. Läs inlägget istället (ja, det är långt, men det är värt det.)

Man behöver inte hålla med om varenda stavelse, men det här är inte bara läsvärt utan av en riktigt hög klass. Inspirerande, minst sagt. När jag blir pensionär ska jag bli som Enn Kokk. Och fram till dess är det bara att kämpa på för mer av folkbildning och idédebatt inom rörelsen som den är.

1 kommentar:

A-K Roth sa...

Så sant som det är sagt. Jag kikade in och det var en trevlig gentleman. Man behöver inte hålla med om allt men Enn Kokk har mycket att berätta.