onsdag, juni 14, 2006

Moderat miljöpolitik suger

Svenska naturskyddsföreningen har granskat riksdagspartiernas miljöpolitik. Och när det kommer till moderaterna blir det ord och inga visor. ”Moderaterna håller inte ens det lilla de har lovat. Det är de som sticker ut väldigt extremt här. Det oroar oss om det blir en borgerlig seger. En borgerlig miljöpolitik vore katastrof” säger SNF:s generalsekreterare Svante Axelsson (se mer här.)

Inom högern finns det uppenbarligen de som också är oroade. Både från centerpartistiskt och från kristdemokratiskt håll kommer kritik. Hittills verkar ledningarna inte riktigt ta det på allvar. Istället gör de fyra partiledarna en stor poäng av att man inte tänker göra något med kärnkraften åt något håll under nästa mandatperiod (verkligen modigt…)

Miljöfrågan kan bli högeralliansens akilleshäl. Både i Stockholm och i landet. Fortsättning lär följa...

UPPDATERING: Naturskyddsföreningen sågar också den energiöverenskommelse högeralliansen lyckats prestera under dagen, se här. Och själva rapporten hittar du här. SLUT PÅ UPPDATERING.

4 kommentarer:

A-K Roth sa...

Är Svenska Naturskyddsföreningen politisk? Som utböling letar jag när jag inte kan. Googlande gav från Om Världen Nu eller liknande:

"..Naturskyddsföreningen kritiserar regeringens hantering av miljömiljarden

Svenska Naturskyddsföreningen kritiserar den svenska regeringens hantering av så kallade miljömiljarden. Först bantades förslaget och nu hörs rykten om att regeringen hyser andra planer på för satsningen än bistånd...."

Det handlar om att naturskyddsföreningen kräver att Sidas förslag ska följas. SIDA vet jag att jag inte alltid kan lita på, att pengar har gått till korruption i olika länder eller värre. Var det inte Sida som tystade sin egen undersökning som visade att man borde stoppa direkt stöd till Arafat?

Så jag undrar hur neutral Naturskyddsföreningen är. Å andra sidan kritiserar ju föreningen regeringen. Kalla mig skeptiker.

http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=169&a=19523

Johan Sjölander sa...

Svenska naturskyddsföreninen är inte PARTIpolitisk. Tvärtom upplever jag att de har rätt hög trovärdighet vad det gäller att sätta just omsorg om miljön och inte andra hänsynstaganden i centrum.

A-K Roth sa...

Tack för svar. Och föreningen har ju alltså svart på vitt kritiserat både regeringen och oppositionen.(Men Sida ska ha på moppe :))

Hur ställer du dig till ämnet Botniabanan, Johan? När jag var på besök i mitt vackra Ångermanland höll dom på och sprängde tunnlar genom "mitt" berg men annars var det inte så stor förstörelse, tyckte jag, utom här och där på olika ställen :(
Jag hör pro och con från släkten där. Nu läser jag att bygget hotar flyttfåglars rastplatser på umeslätten.

Har du besökt Höga Kusten? Länsstyrelsen där har en verkligt fin
bok om området, Världsarvet. Och jag har en liten röd rappakivigranitsten i ett skåp. Vi fikade på Rotsidans klippor. Underbart!

Johan Sjölander sa...

Vad gäller Botniabanans miljöpåverkan kan och vet jag alldeles för lite för att ha någon åsikt, är jag rädd. Men generellt brukar väl investeringar i järnväg ses som bra för miljön (sedan finns det mycket att säga om huruvida just Botniabanan är det bästa projektet att satsa statliga pengar på med det är en annan femma.)

Tyvärr har jag varit alldeles för lite vid Höga kusten. Kommer tyvärr sällan längre norrut än till familjens släktställe i Häslingland. Men att fika på Rotsidans klippor låter verkligen fantastiskt.