onsdag, juni 28, 2006

Vill sossarna rasera familjen – igen?

Kristna tidningen ”Världen idag” ägnar idag en svavelosande ledare åt förslaget om en könsneutral äktenskapslagstiftning. De skriver bland annat att ”Kristdemokraterna måste göra helt klart för övriga partier i alliansen att man inte stannar i ett politiskt samarbete som på ett eller annat sätt säger ja till könsneutrala äktenskap.”

Jag har tidigare skrivit om min egen syn på äktenskap mellan människor av samma kön. Som gift heterosexuell man blir jag upprörd när någon hävdar att ett äktenskap mellan två män eller två kvinnor på något sätt skulle göra min kärlek mindre värd. Och det är precis vad VI gör. Med råge.

Få frågor har en så avgörande betydelse för synen på samhället, på familjen, på framtiden som denna. Ett skydd för äktenskapet är ett skydd för samhället. Ett raserande av äktenskapet är en underminering av samhället” skriver man och fortsätter längre ner: ”äktenskapet [har] varit utsatt för ständiga och alltmer intensiva attacker. De har nu hittat sin mest raffinerade form: att tömma äktenskapet på innehåll och innebörd. Därmed har man lyckats med sina avsikter: att rasera samhällsgrunden.”

Det är ord och inga visor. Måltavlan är solklar; det handlar om att spela upp denna fråga inför höstens riksdagsval. ”Göran Persson ska veta att en könsneutral äktenskapslagstiftning kan bli den fråga som, liksom i andra länder, skiljer en vänsterregering från makten” skriver man och ställer som sagt krav på (kd) att villkora en regeringssamverkan med denna fråga.

Jag tror dock att de har fel. Jag tror svenskarna är mer toleranta och tillåtande än VI:s ledarredaktion kanske skulle önska. Och då kvarstår ett läge där familjepolitiken enbart blir en black om foten för högeralliansen. Den organiserade kampen mot att samkönad kärlek ska kunna erkännas fullt ut av samhället är ett av de kanske tydligaste uttrycken för detta. Och ett skäl att rösta rött i höst, så gott som något.

3 kommentarer:

Björn sa...

Åja! Om Socialdemokraterna hade lagt en propp för könsneutral äktenskapslagstiftning någon gång under den gångna mandatperioden skulle ni ha funnit ett mycket brett parlamentariskt stöd för det - med enda undantaget KD.

Men frågan är ju varför ni inte har gjort det, med tanke på den parlamentariska uppslutningen kring idén. Tvärt om, när andra partier som Folkpartiet och centern har lagt motioner om det här så har socialdemokraterna röstat emot.

Varför?

Björn sa...

På tal om detta ämne:
Ännu flera Sosselögner

;)

Johan Sjölander sa...

snälla... att förändrad lagstiftning förgås av utredningar är liksom inget konstgt. Det krävs nog en upprörd centerpartist med flexibel relation till sanningen för att låta påskina detta ;-)

Och (fp) har tidigare kohandlad med kristdemokrater om hbt-frågorna. Moderatera vill inte låta homosexuella omfattas av hetlagstiftningen. Jag tror att en eventuell borgerlig regering kommer få oerhört svårt att enas runt dessa frågor. Och då blir det väl som med energipolitiken - ingenting händer.

Och det, kära Björn, är ingen lögn. Det är en uppriktig och väl underbygd analys.