fredag, juni 16, 2006

Skön sommarmusik

Det härliga med att ha en blogg är att man kan skriva om vad som faller en in utan att det behöver ha någon som helst typ av allmänintresse. Jag menar, strunta i att läsa om ni inte bryr er. Så bara för den sakens skull ska jag här komma med några ytterst personliga musiktips, en sorts "det här vad Johan har på i iPoden just nu" för den som kan tänkas vara intresserad.
  • Dixie Chicks ”Taking the long way”. Tillhör den grupp – det finns säkert ett nedsättande namn för oss – som upptäckte Texasgruppen först efter det berömda anti Bush-uttalandet i London häromåret. Men eftersom jag faktiskt är rätt svag för countrymusik och Emmylou Harris sjöng med på ett spår på förra plattan så fastnade jag. Och den nya är riktigt bra, inte så mycket country utan mer rock men Natalie Maines sjunger gudomligt och jag ryser fortfarande varje gång jag hör singeln ”Not ready to make nice”.

  • Thelonius Monk quartet and John Coltrane at Carnegie hall. Fick tipset av Ingemar för några dagar sedan, och har inte ångrat mig en sekund sedan jag gjorde köpet. Riktigt bra jazz från slutet av 50-talet där de två legenderna följs åt av Ahmed Abdul-Malik på bas och Shadow Wilson på trummor. Ärligt talat, bara att trummisen heter Shadow Wilson borde få vem som helst att fatta hur coolt detta är.

  • Ur skivsamlingen har jag dessutom på sistone rätt ofta dammat av en dubbelskiva där Borodinkvartetten spelar Sjostakovitjs stråkvartetter (nummer ett till tretton.) Har tidigare utvecklat lite tankar om den ryske mästerkompositören, och Borodinkvartetten i sin orginalsättning går inte av för hackor. Det här är för de långa sommarkvällarna på balkongen. Utgivet på Chandos.

  • Och på tal om sena kvällar på balkongen så finns det ju få som slår Lars Gulin. Den gotlandsfödde jazzlegenden är liksom definitionen av det vackert vemodiga med den svenska sommaren. Exempelvis samlingsskivan ”fäbodsjazz” som säkert går att få tag i för en spottstyver rekommenderas varmt till den oinvigde.
Ungefär så ser det ut. Och eftersom du har läst ända hit antar jag att du inte tyckte det var helt ointressant, ändå.

2 kommentarer:

Pennskaftet sa...

Tack för tipset om Dixie Chicks.

I utbyte rekomenderar jag Jan Johanssons "Jazz på svenska" för lata dagar i hängmattan. Given sommarpresent för de som gillar svensk jazz av hög- och stämningsfull kavlité, fast i lite lugnare tempo. :D

Johan Sjölander sa...

Hmm, det är också musik som inte går av för hackor.