lördag, juni 03, 2006

Vilka kommer att dominera framtidens bloggosfär?

Hur kommer framtidens bloggosfär se ut? Kommer det fortsatt vara en blandning där de flesta som idag ändå är amatörer, eller kommer vi att få se en annan ordning? Och i sådana fall, hur ser den ut?

Vilken roll har pionjärerna när landet civiliserats? Tanken slog mig häromdagen och är värd att hänga kvar en stund vid. För hittills tycker jag att man kan likna bloggosfären vid ett otämjt land, där det är upp till var och en att slå sig fram. Är du duktig, skriver du bra och intresseväckande så kan du lyckas.

Men till och från så dyker det upp en diskussion om vad en ”riktig” bloggare är. Kritiken brukar riktas mot journalister och andra ”proffs”, som kombinerar sin vanliga gärning med att också skriva regelbundet på nätet. På ett plan kan detta tyckas vara en fullkomligt ointressant kvasidiskussion. För ärligt talat, vem bryr sig om vem som är en ”äkta” bloggare eller inte? Men under ytan handlar det – tror jag – om någonting annat. Nämligen om makt.

Bloggosfären hittills har varit lite av amatörernas julafton. Spärrarna för att ta sig in – att starta en blogg – är obefintliga. Och sedan är det upp till dig. De ”oäkta bloggarna” hotar denna ordning. Inte genom att finnas till, för det kan det väl få göra. Utan genom att antyda ett embryo till något annat, en ”ny bloggosfär”. Och det är inte säkert att de som varit starka i den gamla behåller sin position i den nya världen.

Hittills har oron visat sig obefogad. Vad som är ”makt” i bloggosfären är visserligen väldigt diffust och svårgreppat. Man kan tänka sig att makt borde definieras som förmåga att sätta dagordningen – genom att exempelvis mäta antalet träffar, antalet länkar till dig, hur ofta du citeras på andra bloggar etc. Men man kan också tänka sig andra varianter, som mer fokuserar på vilket kvalitativt inflytande din blogg har. Oavsett vilket tycks det fortfarande vara just en blandning mellan proffs och amatörer som är tunga.

Hur kommer det se ut imorgon? Kommer vi att kunna tala om en bloggosfär, eller kommer vi att behöva nyansera bilden? Kommer vi att få se mer av journalister som jobbar heltid via bloggen, och kommer i sådana fall vi amatörer kunna matcha dem? Och hur kommer andra aktörer – som exempelvis de politiska partierna - förhålla sig till det hela?

Många frågor. Och svaret är såklart inte skrivet i sten. Men om vi inte skulle få se stora förändringar under åren som kommer skulle det överraska mig mycket.

PS. Vill också passa på att göra lite reklam för mitt nya hobbyprojekt, fotobloggen Hässelbybilder. Jag försöker lära mig fota och förhoppningen är att det ska gå att följa någon typ av utveckling vad tiden lider. Vi får väl se… DS

11 kommentarer:

Stefan sa...

Tjena Jonas,

Intressanta tankar. En del har slagit av dem har slagit mig också. En sak som jag personligen inte tycker om i bloggosfären är då bloggare vägrar ha kommenteringsfunktionen igång.
En sådan sida ser jag enbart som en perosnlig hemsida och ett klotterplank till ägare.
Men en sådan tillför ingenting i debatten utan sprider oftast sina diskussioner ut till andar bloggar där det blir "halva" diskussioner.

Hur som helst så tycker jag att en blogg/hensida som inte tillåter kommentarer, heller inte ska pinga bloggportaler. Det är närmast ohederligt tycker jag.

Johan Sjölander sa...

Hej Stefan. Håller med om att det är surt att inte tillåta kommentarer. Samtidigt tycker jag att det rimligen borde vara upp till oss "konsumenter" att inte besöka den sidan då. Eller nått sådant.

Anonym sa...

Men varför har alla hakat upp sig på bloggandet som opinionsbildare? Det finns mängder med forum på nätet, både svenska och utländska, där man ofta har en avdelning där det debatteras politik likväl som allt annat mellan himmel och jord. DÄR behövs det verkligen opinionsbildning eftersom de har tusentals besökare - till skillnad från de allra flesta bloggar.

Calle Friden sa...

Jonas - ovanstående har jag skrivit. Kan du redigera in mitt namn? Jag verkligen avskyr anonyma debattörer.

Johan Sjölander sa...

JOHAN heter jag. Borde ha korrigerat det direkt, men jag har någon typ av förbannelse som vilar över mig då jag ständigt kallas Jonas av allt och alla. Borde kanske byta namn...

Och för övrigt har du helt rätt Calle, internet är betydligt större än den såkallade bloggosfären. Det blir nog ämne för en alldeles egen postning...

Calle Friden sa...

Jag ska verkligen skärpa mig! Jag ber så mycket om ursäkt för det. Johan är det för all framtid. Vill också tacka för bilderna över Hässelby Gård - jag har lite egna från nybyggena på Friherregatan och Loviselundsvägen, där jag och Skanska byggt hus alldeles nyligen.

Calle Friden sa...

Kan dessutom inte undanhålla dig Avigsidans bloggenerator http://www.avigsidan.com/avigsidan/blogg.html

Johan Sjölander sa...

He he - det där var ju faktiskt skitkul!

Anonym sa...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

embryo sa...

är inte en sfär rund det undrar jag nu yo

som en fopåll

en bloggrosfär är rund som själva jordklotsen

framme i frammetiden kommrer den att vara kankse lite mer fyrkantig både i sina åsikcter okcså till sin form

det roliga är nog över

Anonym sa...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»