onsdag, april 11, 2007

Miljörörelse sågar regeringens miljösatsning

Att lappa och laga i efterhand, men inte våga ta tag i de grundläggande problemen eller utmana några särintressen. Det är bilden av regeringens miljöpolitik som ett antal namnkunniga forskare och miljökämpar ger vid handen när de nu får kommentera morgonens utspel om en halv miljard till att rena Östersjön.

Och visst ligger det nära till hands att ge dem rätt, när man läser vad bland annat miljöminister Carlgren skriver om jordbrukets roll i dagens artikel. ” Insatser krävs även inom jordbruket. Det är en viktig uppgift i arbetet med Helcom:s aktionsplan. Redan nästa vecka kommer representanter för både jordbruks- och miljöministerierna i övriga Östersjöländer till Saltsjöbaden för att diskutera jordbrukets påverkan på havsmiljön” står det, och försiktigare formuleringar får man leta efter.

Artikeln präglas också som all regeringens politik på det här området av en ovilja att gå före. Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund kommenterar detta på sin blogg och skriver klokt (om nationellt förbud mot fosfater i tvättmedel): Varför inte Sverige om nu regeringen ändå tycker att det vore en bra idé? I det här fallet kommer Sverige långt ifrån vara först med ett nationellt förbud, utan som bäst åtta. En sådan medelmåttighet när det gäller att gå före borde väl till och med den borgerliga regeringen kunna ställa upp på? (läs hela inlägget här.)

Samtidigt. En halv miljard är bättre än ingen halv miljard. Regeringen ska ha ett erkännande för detta. Låt oss nu hoppas att detta är början på en resa, och inte slutet. Under åren som följer kommer vi att få veta hur det blir med den saken. Och jag är tillräckligt optimistisk för att tro att en högljudd opinion kan tvinga även regeringen Reinfeldt åt rätt håll i många av dessa frågor (även om en kanske mer realistisk del av mig inser att det inte kommer att bli lätt...).

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: