måndag, april 16, 2007

Vad händer efter festen?

Om någon till äventyrs trodde annat än att det var ett dukat bord regeringen Reinfeldt satte sig ner vid efter maktskiftet i höstas är det nu dags att en gång för alla överge den farhågan. Alla kurvor pekade åt rätt håll och nu kan miljarderna regna ner över medborgarna, främst de rikaste sådana. Omstuvningen av fastighetsskatten, den avskaffade förmögenhetsskatten och inte minst det orimligt orättvisa utformandet av avdraget för hushållsnära tjänster är kanske de tydligaste exemplen på fördelningsprofilen i regeringens politik.

När vårpropositionen nu presenteras i dag visar det sig att regeringen själv ser effekterna av denna expansiva politik i form av att man själva räknar med högre räntor än riksbanken gör. I en artikel i Dagens Nyheter (på nätet här) understryker ett antal namnkunniga ekonomer det ”pro-cykliska” i regeringens politik flera tror att de korta räntorna redan idag kommer att dra iväg.

Och så samtidigt. Väljer folk att inte längre vara med i a-kassan för att den är för dyr. Försämras livet hos de hundratusentals människor som inte ens en överoptimistisk Anders Borg tror kommer att kunna lämna ”utanförskapet”.

Så överhettning nu. Och när festen är över står vid där med mängder av utförsäkrade människor som kommer att bli i behov av socialbidrag.

Om detta skriver nu inte våra tidningar överdrivet mycket. Istället återrapporterar man pliktskyldigt regeringens egen bild; att det är kampen mot arbetslösheten som är det stora i dagens vårproposition. Och visst låter några av förslagen som klart sympatiska och värda att fundera över. Men det är trots allt detaljer i syfte att dölja den större bilden.

Vägen till systemskiftet gick via att förneka systemskiftet. Det krävdes ”nya” moderater för att förverklige den ”gamla” moderaternas visioner. Om vi inte är vaksamma är det vad historikerna kommer att skriva när de i framtiden tecknar det tidiga 2000-talets politiska krönika.

UPPDATERING: Har knappt hunnit posta detta inlägg, innan en ny nyhet rusar upp på morgontidningarnas webbsidor. "Börsen slår nytt rekord" rapporterar DN, "All time high på börsen" skriver SvD. Och jag vet inte jag, men någonstans ser det ut som en tanke. SLUT PÅ UPPDATERING.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är dråpligt att koppla ihop slutledningarna i denna text. För visst kan man kalla det ett systemskifte att fokusera på arbete åt alla i jämförelse med socialdemokraternas bidrags- och förtidspensionshaveri i början av 2000-talet. Uppskattar även de konspirationsteoretiska formuleringarna: "dölja den större bilden", "om vi inte är vaksamma". Spännande... :-)

Johan Sjölander sa...

Nej "Vasa", nu läste du lite slarvigt. Systemskiftet handlar om den enorma omfördelningen från dem som har det svårt till dem som har det allra bäst. Det handlar om att tvinga fram en låglönesektor istället för att värna om jämlikheten.

Fokus på arbete är - i den mån regeringen verkligen kan beskyllas för detta - varken nytt eller något regeringen gör särskilt bra. Eller tror du på fullt allvar att den ökande sysselsättningen just nu är en effekt av den nuvarande regeringens politik???

Anonym sa...

Ja, efter valkampanjen tystnar det återigen kring frågan om studenterna i vårt socio-ekonomiskt fungerande land. Förväntar sig alliansen att studenterna kommer att visa sitt stöd när det är dags för oss att ge oss ut på arbetsmarknaden?Visst kan vi drömma oss bort till lägre inkomstskatter men svårt blir det att komma till den punkten då man får ett bra jobb, när man måste arbeta för att överleva studietiden och säkerligen försumma studierna.