torsdag, april 12, 2007

En vacker text om kärlek, trygghet och barns behov av båda

Det känns oerhört talande att samtidigt som jag sitter och skriver detta ligger lilla Ingrid, sex månader igår, och leker alldeles bredvid. Ibland stannar jag upp i formulerandet, böjer mig ner och plockar upp en leksak som farit iväg eller bara skrattar tillsammans med min dotter. Många har skrivit spaltmeter om föräldraskapets mysterier men jag kan bara konstatera att någonstans är det som att besöka Grand Canyon – det går inte riktigt att fånga på bild, du måste själv ha varit där för att kunna fullt ut förstå det oerhörda i allt detta.

På Svd Brännpunkt skriver Clarence Crafoord, psykiater, psykoanalytiker och författare, om hur viktig kärlek är för ett barn och hur denna kärlek inte är beroende av föräldrarnas sexuella identitet. Crafoord har tidigare gjort sig känd för att betona vikten av barndomens trygghet, bland annat i en artikel på DN:s Insidan. Det som i praktiken är hans syfte med denna artikel är att slå ett slag för vikten av att även homosexuella par ska få prövas för adoption på samma sätt som heterosexuella.

Och vi vet att vi lever i en värld där barn far illa. Vi vet att många växer upp med föräldrar där kärleken av olika skäl inte räcker till, där olika omständigheter gör att man kanske helt enkelt inte orkar eller förmår. Vi vet att varje dag skadas eller såras barn, till kropp eller själ.

Att det då finns personer som vill hindra trygga människor som erbjuder sig att dela med sig av sin kärlek från att göra detta, bara för att de beter sig på ett visst sätt i sängen, det fyller åtminstone mig med sorg i hjärtat. Crafoords artikel är – om än månne behäftad med ett visst överutnyttjande av ordet ”helig” – ett välkomet tecken på att även andra sidan finns och framförallt har argumenten.

Homosexuellas rätt att prövas för adoption handlar om barnets bästa, det understyrker Crafoord med all önskvärd tydlighet, eftersom barn behöver kärlek. Det finns sämre sätt att börja en torsdag i april än att fundera över slika ting.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: