torsdag, mars 19, 2009

Borgerlig politik ger sämre välfärd och fler arbetslösa

Så idag kom det besked Fredrik Reinfeldt krattade manegen för i tisdagens partiledardebatt - det blir inga extrapengar till kommunerna detta år för att hjälpa dem igenom krisen. Vi kommer alltså göra om precis samma misstag som under exempelvis nittiotalskrisen och sparka en massa människor vars arbetsinsatser egentligen behövs. Något som dessutom gör att vi kommer ha stora rekryteringsproblem när konjunkturen så småningom vänder uppåt igen. Det är ett kortsiktigt och korkat sätt att hantera den gemensamma välfärden och det orsakar dessutom en massa fullkomligt onödigt mänskligt lidande.

Förra veckan kunde vi läsa att var tredje kommun varslar lärare (jag skrev om det här). Och situationen ser likadan ut på flera områden, inte minst inom sjukvården. Men samma regering som tycker att den har råd att låna till skattesänkningar som till och med konjnturinstitutet erkänner är ett ineffektivt sätt att bekämpa jobbkrisen tycker alltså inte att den har råd att hjälpa kommuner och landsting igenom dessa svåra år.

Det är borgerlig politik i sin prydo. Och det visar vad allt pratet om "arbetslinjen" var värt när det kommer till kritan. Riktigt upprörande, det är vad det är.

Uppdatering: Så är Reinfeldt ute och ger ett delvis annorlunda besked. Så frågan är om inte alltihopa handlar om ett pr-trick: regeringen tänker inte tillskjuta de resurser kommunerna behöver så därför spelar de nu upp detta drama så att nyheten till slut kommer att bli att det kommer pengar (istället för att det är alldeles för lite pengar, vilket vore den riktiga vinklingen)? Eller så har regeringen helt enkelt inte koll på vad det är den håller på med. Vi får väl se. Slut på uppdatering.

PS: allt är dock inte mörker, jag hoppas ni har läst om det socialdemokratiska förslaget om ett helt nytt sjukhus i Södertälje (annars kan du göra det i DN här)? Stockholms sjukvårdssystem står inför stora utmaningar och det här är ett smart strategiskt sätt att möta dem. Dessutom ser det ut att kunna bli ett riktigt fint och välfungerande sjukhus. DS

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det ju så att det behövs pengar, något man inte kan trolla fram.

Anonym sa...

Tänk på att vareviga krona som stat och kommun ger ut har man först tagit in med skatt.

Anonym sa...

Du är Socialdemokraterna i ett nötskal. Göran Persson glömde berätta för er hur det fungerar med debit och kredit innan han lämnade det sjunkade skeppet...

Anonym sa...

Tror ni på fullaste allvar att ni kan lura hela svenska folket? Nuvarande lågkonjuktur och arbetslöshet beror på fall av export som beror på global lågkonjuktur. Och vi ska tacka gudarna för att inte de rödgröna har majoritet nu, då hade det blivit bidrag åt alla! Varför jobba? Bidrag!

Patetiskt.

Anonym sa...

Kommentatorer: på er låter det som om tjänsterna som utförs i den offentliga sektorn inte behövs. Vem har lurat er att tro att lärare är gratis?

Allt annat lika innebär regeringens prioritering att man sänker skatten istället för att hjälpa kommuner och landsting. Nu får kommun- och landstingssektorn istället göra valet mellan att höja skatten och att sparka lärare och sjuksköterskor. Men det struntar man ju glatt i, de är ju ändå bara ett särintresse bland en massa andra.

Tokmoderaten sa...

Och det här med Södertälje sjukhus är väl ändå den värsta formen av politiskt hyckleri? Vem var det som med näbbar och klor slogs för att lägga ner Södertälje sjukhus? Ingela Nylund-Watz, kvinnar som satsar i opposition och slaktar vid makten.

Johan Sjölander sa...

Jag tror ärade herrar som kommenterar har glömt att staten lånar 130 miljarder i år - för att bland annat kunna sänka skatter som alla seriösa bedömmare inser inte är det effektivaste sättet att minska arbetslösheten. Samtidigt som kommuner och landsting sparkar personal som behövs och utför viktiga arbetsuppgifter - inte för att kommunerna och landstinget har misskött sig, utan för att skattekraften sjunker då arbetslösheten stiger (fortare än EU-snittet, för övrigt).

Anonym sa...

Sluta ta detta med lärarna som ett exempel!

Att kommunerna säger upp lärare beror på

1) Mindre årskullar = färre elever = minskat behov av lärare

2) Fler friskolor = färre elever i kommunal skola = minskat behov av lärare i kommunala skolor

Det finns inget belägg för "massuppsägningar" i kommunerna. De kommuner som verkligen har problem får väl höja skatten på arbete istället för att ropa på staten.