söndag, mars 01, 2009

Ikväll vände det uppåt för Mona Sahlin

Jag måste erkänna - när jag förstod att TV4:s Kalla Fakta skulle köra någon typ av Mona Sahlin-special så blev jag först lite orolig. På ett sätt var min oro befogad. Reportaget bestod av en serie löst sammanhängande sekvenser som alla hade det gemensamma temat att de på olika sätt försökte misskreditera den socialdemokratiske partiledaren. Men på ett annat plan känner jag mig närmast lättad. För reportaget var så tunt att det känns som om all spänning i den där "Mosa Mona"-journalistiken nu är borta en gång för alla.

För så fungerar det. Förra sommaren skulle alla i skuggan av FRA-lagen vara mot regeringen. Borgerliga opinionsbildare stod på rad och deklarerade att de aldrig skulle stödja Fredrik Reinfeldts ministär. Så någon gång i mitten av hösten så vände det igen. Plötsligt blev det Mona Sahlin som kom i blickfånget, och nu var den mediala dramaturgin istället en annan.

Och vi känner igen samtliga teman i den berättelsen från kvällen Kalla Fakta. Mona Sahlin kritiseras internt (vilket av TV4 visas genom att man lyfter fram ett antal partiaktivister som har synpunkter på hur partiet fungerar - som om socialdemokratin inte alltid hade varit fullt av gräsrotsaktivister som har synpunkter på både ledarskap och politik). Mona Sahlin har svårt med de fackliga gubbarna (samma aktivister som ovan). Mona Sahlin kritiseras internt (vilket på ett lite paradoxalt sätt visades genom att en massa tunga socialdemokrater uttalade sitt stöd för Mona Sahlin). Mona Sahlin har dålig koll på det privata (massor av insinuationer och så kvällens "scoop" om en bil som hade fått körförbud i besiktningen - huga). Och så vidare och så vidare.

På det hela taget fullkomligt ointressant alltså. Och verkligen ingenting nytt, åtminstone inte av värde. Vilket gör att de som alltid har och alltid kommer att ogilla Mona Sahlin eventuellt fann en viss poäng med programmet (ungefär som jag kan njuta av en i övrigt helt värdelös fotbollsmatch bara rätt lag vinner). Men för alla oss andra kvarstår bara en enda känsla - gud var tråkigt det var. Kanske mest understruket av att den enda lilla nyhet som faktiskt fanns med (den om bilen) nästan smögs in i programmet i skymundan, som om journalisten litegrann skämdes för den. Vilket i sådana fall är begripligt.

Och självklart innebär inte detta slutet för negativa granskningar av eller till och med personangrepp på Mona Sahlin. Socialdemokratiska partiledare har alltid och kommer alltid att få utstå en enorm press.

Men lyckas man inte göra den saken mer spännande än kvällens TV4-reportage så kommer intresset snart att falna. Och då kommer det finnas utrymme för andra berättelser och en annan dramaturgi i den mediala offentligheten. Vem vet, kanske kommer det till och med att finnas någon typ av utrymme för politikens innehåll och hur den påverkar människor som bor och verkar i det här landet?

Det kommer i sådana fall den nuvarande oppositionen tjäna stort på. Så ikväll kan mycket väl vara kvällen när det vände uppåt igen. Kom i sådana fall ihåg var det var du läste det först.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mona är en apa precis som reinfeldt.

Deras syften är att bibehålla monpolen genom vårat förtroende.

Usa puppets och 1000 ansikten alla av dem.

Ingen har folket och humaniteten som mål..

Vi vet alla hur deras tal låter ,, snack snack snakc , löften,löften ,löften men noll verkstad snarare åt motsatta hållet.

Falsk ekonomi marknad och falskt statskick.

Kromokrati ? rättigheter ? vart någonstans?

Zarrasvand sa...

Johan,

Vill Mona verkligen prata politikens innehåll? Är du seriös och samtidigt har koll på hur din partiledare agerat i diverse debatter, exempelvis mot Maud Olofsson om Saab?

Seriöst...jag tror snarare Monas cheerleaders nådde en bottennivå här.

Gryningsräd sa...

Håller med Johan i allt han skriver. Att ens ta upp körförbudet säger mer om journalisten än om Mona. Rent av pinsamt.

Det hade varit klart mer intressant att höra Mona berätta om politiken hon tänker föra, hur samarbetet med MP och V skall fungera, men det går inte att bygga en dokumentär på "Vi har tillsatt arbetsgrupper och besked kommer innan valet 2010. Förresten - ge SAAB en chans!".

Kajsa sa...

Jag gillar Monas ledarskap, Tyvär framställs hennes slarv som något oförlåtligt. Jag ser än människa, En kvinna som jag kan känna igen mig i.

Dyslektikus sa...

Tv 4 är inte trovärdig när man kan göra ett sådant program som enbart går ut på att misskreditera Mona. Det pågår ju klart en kampanj mot Mona i media som saknar motstycke. Det kvittar ju vilken tidning man slår upp så skrivs det negativa saker som går ut på att krossa Mona på något sätt. På ledarsidan i våran tidning så ägnas det mycket åt att misskreditera Mona på ett stort utrymme. Man blir så arg när det som skrivs inte är rättvist för hade Mona varit en man så hade det varit annorlunda.