måndag, mars 09, 2009

Mycket bra att Jytte Guteland understryker vikten av att hålla rent

Jytte Guteland skriver i en replik på Svenska Dagbladets ledarsida någonting oerhört viktigt med anledning av vad som hände i helgen i Malmö. "Det finns inga ursäkter för kravallerna. Afa och andra våldsverkare parasiterar på fredliga demonstrationer, vars arrangörer blir värddjur för Afa:s olagliga aktioner" skriver SSU-ordföranden och fortsätter "[d]emokratiska organisationer som S, V, MP och deras ungdomsförbund måste ta i hand på att inte släppa in Afa eller andra våldsverkare i demonstrationstågen."

Och detta är oerhört välkommet av två skäl. För det första måste den typen av odemokratiska metoder som AFA står för bekämpas i sig. Vandalisering och skadegörelse är inte ett acceptalbelt inslag i en politisk kamp.

Men dessutom finns ett annat, mer politiskt skäl. Den huvudsakliga effekten av de maskerades agerande blir nämligen att det folkliga stödet i själva sakfrågan minskar. Vi såg det i Göteborgskravallerna, där man utan att gå in på skuldfrågan och huruvida polisen gjorde rätt eller inte helt klart kan konstatera att hela globaliseringsrörelsen tappade oerhört mycket kraft efter det som hände (skrev ett tidigare inlägg om det här).

Därför har faktiskt vänstern och palestinavännerna ett extra stort ansvar för att hålla rent. Eftersom vi förlorar på två plan: dels som medborgare, dels som politisk rörelse. Och därför är Jytte Gutelands kristallklara kommentar på SvD så synerligen välkommen. Vi får hoppas att många fattar hennes utsträckta hand.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

PS: Grön ungdoms språkrör Maria Ferm har redan twittrat att hon tycker att Jytte är klok. Och fler lär förhoppningsvis följa. DS

2 kommentarer:

Antivåldtäktsman sa...

Jytte har mycket att förklara. Hon har aktivt arbetat för att en våldtäktsman ska få stanna i Sverige. Hade hon och andra inom vänstern inte arbetat för denne mans rätt att vara här så hade vi sluppit en våldtäkt: http://www.den-svenske.com/2009-03-09-symbol_for_afghanska_flyktingar_domd_for_valdtakt.html

Anders Nilsson sa...

Jytte visar att man visst kan ta avstånd och påvisa skillnaden till AFA och nationella krafter i kampen även om man råkar ha kampen mot Israels ockupation gemensam. Hon visade med sin handling att det i grund och botten inte finns någon gemnskap alls med desa krafter.

Det borde vi gjort i kampen mot EMU, gentemot Sverigedemokraterna också. Och nu väcker jag en sovande björn.