torsdag, mars 12, 2009

En mycket begåvad socialdemokrat

Jag gillar verkligen Morgan Johansson, och det har jag gjort ända sedan jag först stötte på honom som ung SSU:are. Det var det exempelvis en ren njutning att se honom med knivskarp argumentation och benhård integritet läxa upp meningsmotståndare både till höger och vänster när diskussionen på någon kongress blev alltför yvig eller ogenomtänkt. Idag ägnar han sig mest åt att med samma kraft jaga borgerliga ministrar i riksdagens konstitutionsutskott.

Idag skriver han ett av de bättre inläggen jag läst med anledning av vad som nu håller på att hända med svensk fordonsindustri (direkt anledning är varsel på Saab, se mer om det här eller här). Inlägget är både en analys av den borgerliga regeringens agerande och ett resonemang om vad staten kan och bör göra i kristidet. Avslutningen är klockren:

"Så tro inte dem som idag står med ideologiska skygglappar och pratar om att det alltid blir fel om staten går in i näringslivet, och att staten inte kan driva företag framgångsrikt. Det är både ytligt och historielöst. Staten kan spela en roll i industrikriser, om man gör på rätt sätt. Men det förutsätter förstås att man vill."

Skriver alltså Morgan. Men läs hela inlägget själv istället, det är det värt (och läs även den artikel i Dagens Arbete han bygger en del av argumentationen på, den är också högintressant).

För övrigt: missa för allt i världen heller inte Magnus Ljungkvist brev till statsminister Reinfeldt med anledning av den i dagarna så omdebatterade boken. "Det finns förstås åtskilligt mer att diskutera kring “Det sovande folket” och jag är förstås nyfiken på hur du ser på boken generellt idag. Ångrar du den, eller ligger de uppfattningar som skildras i boken fortfarande till grund för din politiska agenda?" frågar Magnus och jag tror vi är många som är intresserade av svaret.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Lasse sa...

Mycket lockande rubrik!!! Sedan var det som vanligt.