torsdag, mars 12, 2009

Det här klippet har alltså moderaterna själva lagt upp (jo, jag lovar)Visst. Världen är bra konstig ibland. Men varför moderaterna själva väljer att lägga upp detta klipp på Fredrik Reinfeldt från dagens frågestund övergår faktiskt ändå mitt förstånd. För förutom att moderatledaren tvärt emot allting som han med en dåres envishet upprepat hittills nu plötsligt anklagar (s) för att inte vilja höja skatten och dessutom ta för mycket hänsyn till stockholmarnas boendekostnader så lyckas han ju dessutom missförstå hela innehållet i frågeställaren Luciano Astudillios fråga.

Men låt mig börja med det han säger i sak. Ta fastighetsskatten. Där är det mycket riktigt som moderatledaren säger att den socialdemokratiska fastighetsskattepolitiken förmodligen är mycket bättre för en vanlig stockholmare med en trea på södermalm eller - för den delen - tvåa i Hässelby. Men vad han inte nämner är att detta rent fördelningspolitiskt kompenseras av att de med jättevillor i mångmiljonklassen faktiskt får betala mer än de gör idag med den socialdemokratiska skatten. En ganska rimlig politik alltså, som moderatledaren nu öser galla över.

Men allvarligare än så är ju att statsministern inte ens förstår Astudillios kritik som går ut på att regeringen fortsätter att låna till skattesänkningar istället för att satsa på åtgärder som faktiskt skulle ha effekt mot den jobbkris vi befinner oss i. Och att hans medarbetare uppenbarligen också är så renons på insikt att de desutom tycker att ett svar som faktiskt inte är ett svar är så hejdundrande bra att det är värt att lägga upp på You Tube. Det är faktiskt vad som är riktigt illa i kråksången.

Nåja. Jag kanske inte ska vara småsint. Utan tacka kompisarna på det moderata partihögkvareter för att de lagt upp detta klipp för allmän beskådan. Vem vet. Snart kanske de ger sig på ett nytryck av "Det sovande folket" också...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hur tänker de Johan?

Undrar
Luciano

Oskar sa...

Det fattar du väl själv med lite analys att han menar att ni sossar är hycklare. Sluta spela dumma.

Johan Sjölander sa...

Oskar: jo, det är det han menar. Men borde han inte hitta något vettigt argument för den saken då? Jag menar, killen är ju trots allt statsminister och har skrivit böcker och grejer.

Grottolle sa...

Jag såg utfrågningen av statsministern i dag på Tv. Oftast när han fick en fråga så svarade han med en motfråga, istället för att svara.. Tror dom får döpa om det hela till statministern frågar riksdagen.

Peter Högberg sa...

Man blir häpen...

Bengt Nilsson, sosse sa...

Reinsvälts "demens-svamlande" icke-svar är så typiskt för dessa ministrar i högeralliansen. De svarar som om det gällde en fråga om vad socialdemokraterna gjorde för fel för ett antal år sedan när dessa var i regeringsställnig!
Har de tappat när-minnet?

Edvin Ala(m) sa...

Man kan inte kritisera Alliansens skattesänkningar, samtidigt som man står bakom dem i egna budgetmotioner och förslag. Om Alliansen "lånar" till skattesänkningarna, på vilket sätt finansierar Socialdemokraterna samma skattesänkningar?

Det är en skicklig argumentation som Reinfeldt använder.

Anonym sa...

Om att socialdemokrater är hycklare:

"Men borde han inte hitta något vettigt argument för den saken då?"

Måste man ha argument för en sak som blivit axiom???

A-K Roth

Johan Sjölander sa...

Edvin: men om (s) och (m) har exakt samma skattepolitik, hur kan man då anklaga (s) för en "skattechock"? Innebär det att (m) också är för en "skattechock"? Och borde man i sådana fall inte berätta det för väljarna?

A-K: axiom. Hmm. Som tex att Israel förtrycker palestininerna då? Jo, jag tycker nog att man bör ha argument även för den typen av åsikter. Annars finns ju alltid risken att det visar sig att axiomet snarare är en fördom...

(ps - vad tycker du om att en operastjärna tar hem den svenska melodifestivalen förresten?)

Edvin Ala(m) sa...

Eftersom att era förslag, som ni spammar ut varje dag, inte går ihop med er finansiering som ni presenterar i riksdagen. Vilket resulterar i att man kan anklaga S för skattechock samt hyckler.

Anonym sa...

Retas bara, Johan. Hur stavar man hycklare? p-o-l-i-t-i-k-e-r...av alla möjliga färger och schatteringar. Det är ju en tävling och man vill vinna. Inte alla förstås. De värsta hycklarna tycker jag är dem som går ut med att vara kristna (B-skaparna)och sedan ljuger och förvränger men det är bara min åsikt.

Är det sant? Att en operastjärna tar hem melodifestivalen? Undrar om inte "Britain's got talent' - tävlingen med Paul Potts Och lilla 12-åriga sångfågeln Smith har smittat av sig på publiksmaken? Vilken sång ska sjungas då?

Skryt igen: i fredags gick vi på Indianapolis Opera som hade en lätt operett, Gilbert & Sullivan för omväxlings skull, The Pirates of Penzense. Hon som sjöng Mabel var absolut i särklass - bra alltså, likaså piratkungen och förstås The major general, som sjöng "...in matters vegetable, animal and mineral, I am the very model of a modern major general..." i den kvicka stil som kallas "patter style", s.k.tongue twister. Polisen var som vanligt feg och gömde sig (Malmöpolisen?) när de kände sig hotade.

A-K