lördag, mars 21, 2009

Trots alla löften; fortfarande moderat klasspolitik i sjukvården

Vi har hört det flera gånger förut. Moderaterna försvarar de uppenbara bristerna med prestigeprojektet Vårdval Stockholm med att systemet inte är färdigt. Det finns fortfarande utrymme att utveckla och förbättra. Och för ett tag sedan presenterade landstingsledningen med Filippa Reinfeldt i spetsen också ett antal åtgärder som skulle minska orättvisorna. Nu finns det möjlighet att utvärdera dessa "förbättringar". Och som Svenska Dagbladet visar i sin granskning så innebär förändringarna inget annat än kosemtik - och den moderata sjukvårdspolitiken fortsätter försämra förutsättningarna att genomföra en bra vård just precis där behoven är som allra störst.

Stockholmsmoderaternas politik kan alltså sammanfattas i att man först tar bort miljonbelopp från de mest utsatta områdenas vård, och sedan ger tillbaka tusenlappar. Vilket riskerar att leda till fortsatt sämre kvalitet i de områden där behoven är som störst. Personalen kämpar och sliter naturligtvis för allt vad de är värda men någonstans når man naturligtvis en punkt där det helt enkelt inte går längre.

Vårdval Stockholm handlar inte och har aldrig handlat om valfrihet. Det handlar om omfördelning. Bort från dem med de största behoven. Och det kommer inga DN-debattartiklar och kosmetiska förändringar i världen att kunna ändra på. Det står tyvärr smärtsamt uppenbart efter SVD:s granskning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

1 kommentar:

Anders sa...

Vårdvalet handlar om ökad tillgänglighet och ökad kapacitet. Stockholm har fått 27 nya vårdcentraler och antalet husläkarbesök har ökat med 12% eller 311.000 st. Dessutom har största ökningen av besök skett i "utsatta" områden såsom Kista och Rinkeby.

Problemet i Vårdvalet är ersättningsmodellen som inte tar hänsyn till hur olika komplexa olika besök är. Men det går att utveckla och förbättra.

I Täby/Danderyd har det endast tillkommit en vårdcentral så det svepande snacket om att resurser tas från fattiga områden och ökar i rika är bara okvalificerat snack. Det stämmer helt enkelt inte.