söndag, mars 15, 2009

Har svenska folket tröttnat på Idol-poppen?

Ett tag var jag helt övertygad om att det skulle bli en ren återupprepning. Snygga Måns Zelmerlöw med snygga ”Hope and glory” skulle komma tvåa eller trea i telefonomröstningen efter någon av folkets favoriter (och då trodde jag mest på snälla snälla) men klara sig till Moskva ändå via stödet från juryn. Alltså precis vad som hänt tidigare, till exempel förra året och vem minns inte Las Vegas? Men så blev det som bekant inte.

Nu tycker jag visserligen att ”Hope and Glory” är en väldigt bra låt. Men det känns ändå bra att det gick som det gick. Och inte så lite överraskande. Jag har inte grottat ner mig närmare i statistiken men visst måste det vara två saker som sticker ut i årets omröstning jämfört med tidigare: dels splittringen mellan jurygrupperna (hur många olika låtar gav de tolvor egentligen), dels splittringen mellan det samlade juryresultatet och folkets röster?

En av förklaringarna till det är naturligtvis det jämna startfältet. Men det känns också som om det ligger något djupare under. Att både af Ugglas Janis Joplin-soul och vinnarlåtens operadisco lyckas slå horder av unga tighta popidoler (förutom Zelemerlöv också tex Agnes, EMD, kanske kan Emilia räknas dit men inte helt säkert) är faktiskt anmärkningsvärt. Och på något sätt ganska roligt (även om jag egentigen gillar Idol-poppen också, det är inte det).

Nu får vi se hur det går i Moskva. För även om den chickaste åsikten att ha just nu väl är att man struntar i allt efter den svenska festivalen så spelar det roll hur Sverige placerar sig i Europa. Inte minst präglar det hur det låter i framtida festivaler.

Och vem vet? Kanske Sverige kommer att skapa en europeisk trend som gör att hälften av bidragen 2010 framförs av operastjärnor av varierande kvalitet? Om det är en dröm eller en mardröm låter jag vara osagt. Men om man får tro de som vet, så är väl just Malena Ernman en artist och en människa av den kalibern att hos skulle kunna få det att hända.

Mer i Aftonbladet , DN och svenskan. Bloggar gör typ alla men inte minst Alexandra och kulturbloggen. Kent Persson (m) tyckte dessutom att fel låt vann.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Ja, jag tror att det kommer en reaktion mot den industrialiserade musiken. Och folk lär sig rätt snabbt att skilja på skräp och kvalitet - sångmässigt BLÅSTE Malena bort de andra igår, och inte bara det tränade örat hörde det

Catarina sa...

Jag tror, eller hoppas i alla fall, att det personliga, säregna, ärliga tilltalet håller på att bli trendigt igen. Vare sig man gråter fram sin smärta eller leker superdiva med intelligent självironi.

Folkets val av första och andra pristagare gör mig i alla fall glad och varm i hjärtat.