tisdag, april 07, 2009

Begåvad kritik från högerhåll mot Reinfeldts katastrofala jobbpolitik


Nationalekonomen Danne Nordling är en av nätets starkaste högerprofiler. Därför kan man knappast beskylla honom för någon dold partipolitisk agenda när han i en serie inlägg på sin blogg sågar regeringen Reinfeldts jobbpolitik. Idag skriver han exempelvis att "[s]tatsministern blandar ihop automatiska stabilisatorer och nya finanspolitiska åtgärder när han går emot KI:s beräkningar. Det är sakligt ohållbart men prestigebundet" och avrundar med att "[r]esultatet blir att nästan 40 000 jobb går förlorade". (Fler inlägg på temat hittar du exempelvis här och här.)

Det finns verkligen ett drag av "kejsarens nya kläder" i svensk politik av idag. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt struttar runt i mantlar av ansvarsfullhet och framgångsrik krisbekämpning som när man granskar dem närmare faktiskt inte är mer än tom luft. Problemet är bara att det är alldeles för få som granskar.

I sagan är det en liten pojke som törs säga vad alla ser men ingen vågat uttala - att kejsaren faktiskt är naken. I svensk politik behövs varenda avvikande röst. Därför rekommenderar jag även de som i vanliga fall inte håller med om Danne Nordlings åsikter att titta in på hans blogg och ta del av argumentationen.

Och, kanske ännu mer. Så rekomenderar jag dem som faktiskt brukar hålla med att göra detsamma. Det är kanske ni som mest av allt behöver anlägga ett kritiskt perspektiv när det gäller att värdera den sittande borgerliga regeringens insatser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant


1 kommentar:

Anonym sa...

Den där nakne kejsaren ser jag överallt, höger och vänster. Ett tu tre kommer en liten bloggare från vänster, som Charlotte Wiberg i kamferdroppar, och talar om att kejsarn är naken; han har ju inga kläder på sig. Men si det vill man inte höra. Politiker som politiker.

A-K Roth