torsdag, april 23, 2009

Varför bryter regeringen så ofta mot liberala principer?

Svenska dagbladets ledarsida är inte alls lika imponerade över regeringen Reinfeldts vilja att använda AP-fondskapitalet för att uppnå politiska mål som jag är. Och det är ju trots att det är omvända roller mot hur det brukar vara i det här fallet fullt begripligt. Utifrån ett borgerligt ideologiskt perspektiv när marknaden alltid vet bäst och politikerna ska hålla fingrarna så långt borta de kan måste Mats Odells fondsocialism vara rent av provocerande.

Frågan är lite nu hur man ska förstå regeringens agerande. Är det som SvD antyder frågan om ren och skär bonuspopulism eller, för att utveckla det spåret, är det regeringen principlöshet som ligger bakom? Eller är det snarare frågan om någon sorts ideologisk omsvängning? Börjar synen på stat kontra marknad helt enkelt förändras i finanskrisens spår och är att denna nya fondpolitik ett tecken på det?

Jag har som jag många gånger tidigare skrivit väldigt svårt att förstå beskrivningen av vår nuvarande regering som någon typ av "mitt" eller till och med "vänster". Tvärtom: jag undrar om vi någonsin tidigare sett exempel på en borgerlig regering i det här landet som för en sådan konsekvent högerpolitik.

Däremot så är det uppenbart så att den här regeringen inte tvekar att bryta mot "liberala" principer när det gäller att hävda den egna makten - se till exempel FRA-frågan tidigare. Och det här är lite åt samma håll (även om jag tycker tanken på ökat demokratiskt inflytande över näringslivet är oändligt mycket mer sympatisk än tanken på massavlyssning av alla medborgare). Så frågan är om det inte är på det sättet vi måste förstå dessa senaste turer. Inte att regeringen är vänster, men däremot tämligen icke-liberal.

Jag gillar som sagt att regeringen öppnar upp för ett mer aktivt användande av AP-fondskapitalet, och jag tycker att kampen mot orimliga ersättningsnivåer i näringslivet är sund och berättigad. Men samtidigt måste jag erkänna att jag efter att ha sovit på saken också känner ett stygn av oro i magen. Om regeringen så lättvindligt bryter mot de här egna principerna, vilka principer kan de tänkas bryta mot imorgon?

Men det är någonstans en annan dag och en annan strid. Just nu ser jag mest fram mot att få följa den fortsatta dragkampen mellan regeringen, AP-fonderna och maktintressena i det privata näringslivet. Och hur sjukt det än känns så kommer jag faktiskt att heja på regeringen i den frågan...

PS: Att nyttja de dåliga tiderna till att genomföra tunga investeringar som ändå måste göras är väldigt klok politik. Därför är de rödgröna partiledarnas förslag på ett utvidgat ROT-avdrag som även omfattar flerfamiljshus mycket bra. DS

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: