fredag, april 17, 2009

Försvaret för regeringens passiva "AMS-politik" håller inte, Ann-Charlotte

Expressens Ann-Charlotte Marteus vrider sig idag tredubbel för att försvara regeringens arbetsmarknadspolitik. Huvudtesen är att Anders Borgs "ams-åtgärder" är bra ety de tjänar nobla och genomtänkta syften emedan precis samma politik förd av en socialdemokratisk regering är dålig då den istället är lömsk och har ohederliga maktpolitiska motiv. Och förutom att vara fånig så är det dessutom en argumentation som inte håller för närmare saklig granskning eftersom den politik regeringen för faktiskt inte är särskilt socialdemokratisk.

Till att börja med kan konstateras att lejonparten av de "satsningar" som Anders Borg häromdagen presenterade inte är några åtgärder alls utan bara passiva utbetalningar av olika former av ersättningar. Så talar vi dolda maktpolitiska motiv så känns det följdaktligen direkt ohederligt att inte ta med den borgerliga regeringens vilja att framstå som handlingskraftig inför krisen i ekvationen.

Vidare så retuscherar Marteus bort en avgörande faktor ur historieskrivningen. Nämligen den att socialdemokratin faktiskt har lärt sig någonting av även det som gick fel under nittiotalskrisen och utifrån det faktiskt utvecklat sin politik. Medan vad regeringen gör istället är att uppträda som en dålig parodi på den politik som man tidigare så högljutt kritiserat. TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik redogör på ett alldeles utmärkt sätt för detta på TCO:s utredarblogg. Varför tar regeringen inte lärdom av nittiotalets felgrepp? undrar han och det är bara att instämma i frågan.

För valet står faktiskt inte som Ann-Charlotte Marteus antyder mellan dåliga åtgärder och ren passivitet. Vi kan också tänka oss två ytterligare strategier. För det första bra åtgärder som exempelvis vettiga yrkesutbildningar som faktiskt stärker både individen och samhället inte minst inför framtiden. Och dessutom skulle regeringen faktiskt även kunna lägga förslag som faktiskt skapar eller åtminstone underlättar skapandet av nya, riktiga jobb. På bägge dessa områden står man istället handfallen.

Mer om Anders Borgs "sossighet" skriver för övrigt Peter Andersson. Värt att läsa. Själv utvecklade jag också några tankar om vårbudgeten här. När det gäller vad som borde göras kan jag också rekomendera kulturbloggens funderingar. Morgan Johansson är dessutom som vanligt knivskarp när han i ett långt blogginlägg klär av regeringen fullständigt - också värt att läsa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: