onsdag, april 22, 2009

Rätt av Östros att berömma regeringen när demokratins makt över det privata näringslivet ökas

Ibland är världen bra märklig. Men sanningen är att en socialdemokratisk regering förmodligen inte hade vågat använda AP-fondernas makt så aktivt som den borgerliga regeringen nu gör när de försöker driva igenom bonusstopp även i privata företag. Jag tycker det är synd, och har många gånger i olika sammanhang argumenterat för ett mer aktivt användande av den makt AP-fonderna de facto innebär. Därför är jag också väldigt nöjd med att socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros idag i Aktuellt (inslaget börjar 08:47 in i programmet) välkomnar det paradigmskifte som den borgerliga regeringen nu i praktiken har genomfört.

Jag tycker annars att bilden av den sittande regeringens vänsterdrivning (som den ofta framställs av högerdebattörer som Johan Ingerö) är överdriven för att inte säga direkt felaktig. Tvärtom menar jag att det är ett långtgående högerprojekt med sänkta löner och tillbakapressade löntagarpositioner på arbetsmarknaden som mål som just nu genomförs i Sverige. Men samtidigt måste jag också erkänna att det finns ett drag av populism och ytlig ideologisk analys som ibland gör att den här regeringen faktiskt öppnar upp för saker som en mer ideologiskt konsekvent borgerlighet inte skulle accpeptera.

Som i det här fallet, exempelvis. Man brukar skoja om att det bara är borgerliga regeringar som förmår genomföra vänsterns älsklingspolitik med förstatligade affärsbanker. Nu är det Mats Odell som står i första ledet för att använda fondkapitalet för att ta ett grepp om strupen på det privata näringslivet. Jag förstår om de gamla löntagarfondsmotståndarna känner sig en smula förvirrade.

Sedan ska gudarna veta att Odell inte direkt har fått genomslag för sin politik än. Men dörren är öppnad, och den demokratiske socialisten i mig kan inte göra annat än lyfta på hatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: