tisdag, februari 20, 2007

Bakom fläckarna på det moderata skyltfönstret

Ett långvarigt, stabilt vänsterstyre leder till mer stöd till funktionshindrade.” Det konstaterar professor Leif Lewin när han på DN-debatt idag presenterar resultatet av ett forskningsprojekt syftande till att kartlägga regionala skillnader i stödet till just funktionshindrade – ett stöd som egentligen borde vara lika stort oavsett var du bor. Några sidor länge fram i samma tidning kan vi läsa om socialstyrelsens rapport om stödet till de allra äldsta. Det visar sig att det minskat i alla län utom ett på sex år. Värst ser det ut i Fredrik och Filippa Reinfeldts moderatstyrda Täby.

Två nyheter som understryker ett grundläggande faktum – politik spelar roll, inte minst kommunalt. Det finns fläckar på det moderata skyltfönstret, och bakom det döljer sig funktionshindrade som inte får det stöd de behöver, och gamla människor som får klara sig själva fast de skulle behöva någon form av avlastning.

Med tanke på hur den svenska politiska kartan ser ut efter valet 2006 är detta två illavarslande rapporter som presenteras. Vi får en obehaglig ledtråd åt vilket håll Sverige är på väg. Samtidigt kan jag konstatera efter den senaste valrörelsen att det inte torde finnas något folkligt stöd för en sådan utveckling. Tvärtom tävlade alla partier i att vara för välfärden – och då inte minst moderaterna. Den verklighet som träder fram bakom morgontidningens rubriker står i bjärt kontrast till detta valrörelsens budskap.

Läs Lewins artikel här.
Och artikeln om socialstyrelsens rapport här

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Anonym sa...

Rasrent och slödderfritt skall det tydligen vara hos högern. Jag funderar ibland också i lite reaktionära banor, men jag börjar misstänka att jag ligger långt från fronten. Dags för ett Joseffson- reportage om vad politiker _egentligen_ tycker om "tärande" grupper!

Anonym sa...

Frukta icke cosmokitten!

Nog ligger du vid fronten alltid. Finns det någon sten i närheten som du kan kasta på "dom där" som du listat ut vill ha det "rasrent och slödderfritt" omkring sig utan att säga det till dig?

Anonym sa...

Det finns gott om sten här, men politik bör inte bedrivas med stenkastning.

Som exempel på rasrent här i närheten finns Vellinge. De har inte tagit emot en enda flykting på åratal. Märkligt nog så har denna kommun ett mildare rykte än vad Sjöbo har.

Som exempel på slödderfritt finns Täby tillsammans med ett antal stockholmskommuner som ser till att inte bygga billigt, eftersom otrevliga improduktiva människor kan flytta in till kommunen.

Poängen är att människor ofta inte säger vad de egentligen tycker. Jag skulle vilja vara en fluga på väggen hos borgerligheten, för att lära känna dem lite bättre.

Lästips: "Private Truths, Public Lies The Social Consequences of Preference Falsification" av Timur Kuran. Nu skall jag bara få energi nog att läsa den själv...

Janne Josefssons med sin dolda kamera i valstugorna var en sån fluga. Jag undrar vad som händer när han granskar samtliga partier inför ett val. :D Fråga är om de filmade politikerna egentligen är främlingsfientliga, eller om de bara säger vad de tror går bäst hem.

Anonym sa...

Jag tycker nog flugan surrade betydligt bättre och mer intressant i Ohlys öra. :-)

Problemet är annars att du på fullt allvar tror att borgerligheten vill ont. Eftersom du inte hört det, säger du själv, borde då inte dina kunskaper om borgerlighetens väsen, vara rena rama fördomar?

Det är ju trots allt halva Sveriges vuxna befolkning vi talar om.

Linnea sa...

Noterbart är även hur borgligheten agerat i den nya giganstiska stadsdelsnämnden Enskede-Årsta och Vantör. När handikapprådet vädjar om att få bli fler för att kunna klara den arbetsbelastning som det innebär med fördubblad folkmängd så får de inget stöd av den nya majoriteten. Med andra ord är handikapprådet halverat i jämförelse med hur det var i två nämnder. Snålt och cyniskt.

Erik Gertkvist sa...

Varför inte länka till rapporten? Länk två i bloggen leder bara till Dagens Nyheter.

Johan Sjölander sa...

hej Gertkvist. Rapporten finns på

http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2007/9477/2007-131-12.htm