tisdag, februari 06, 2007

En halv seger i Skarpnäck

Ser, via Morian,TVs kulturnyheter att det folkpartistiska kulturborgarrådet i Stockholm går ut och tar avstånd från sina allianskollegor i Skarpnäck när det gäller det indragna stödet till teatergruppen Södra fot. Opinionstrycket blev för stort; och nu får vi hoppas att den moderata nämndordföranden känner sig ordentligt tagen i örat och river upp det fattade beslutet.

I sådana fall är det en tydlig signal – yttrandefriheten vann, åtminstone den här gången. Men även om man kanske kan lägga champagnen på kylning efter kulturborgarrådets utspel ska man nog vänta med att korka upp. Än så länge är det bara en halv seger i Skarpnäck, även om den halva segern känns tillfredställande nog.

Mer om Södra fot har jag skrivit här och här.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

27 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser mörkt ut för den fria kulturen framöver. Tonerna från moderaterna både på regeringsnivå och bland Stockholms stadsdelar är illavarslande. Den nya superstadsdelen Södermalm med dryga 100 000 invånare får klara sig utan kultursekreterare framöver, är ett exempel. Man när uppfattningen att kultur inte ska bidragsfinansieras utan bra och nödvändig kultur klarar sig utan. Hur klarar sig Operan och Dramaten då frågar man sig?

Sedan undrar jag hur en moderat definierar kultur? Det är egentligen den stora frågan, tycker jag. Den frågan tillsammans med yttrandefriheten........

Jonas N sa...

Jaja, när ni socialdemokrater säger 'fria', eller 'gratis' eller för all del 'demokratisk' eller 'rättvis' eller 'solidarisk' eller 'jämställd' eller något annat av era månag sk honörsord ...

.. då är det läge att dra öronen åt sig och hålla extra hårt i plånboken. Varje gång!

Vem hindrar er alla att själva göra tes just denna 'fria teatergruppen' lite friare genom att att stödja det ni här (i ord) talar så varmt för?

Det kan väl ändå inte vara så att ni inte menar det ni säger!?

Johan Sjölander sa...

Jonas, ingenting. Ett bra sätt är att sluta upp den 16:e. Boka biljetter på 08-6044580 eller biljett@sodrafot.se.

Väl mött!

(för övrigt är det naturligtvis så, vilket Jonas förmodligen förstår, att alternativet till en offentligt (del)finansierad kultur är en kultur som är helt utlämnat till antingen privata finansiärers godtyckte i form av sponsring, eller att man attraherar tillräckligt många köpstarka konsumenter så att man klarar sig på marknaden. Därför är det viktigt för friheten och mångfalden med ett offentligt kulturstöd.)

Anonym sa...

Kom igen nu, Jonas N! Vad är kultur egentligen, få höra en äkta nyliberal tolkning.....

Anonym sa...

Hela grejen ger ändå en extremt obehaglig bismak om man ser till hur förment liberala bloggare har resonerat kring den.

Vi kan inte säga att den ena visaftonen är kulturell verksamhet och den andra inte är det. Den som tror att han kan göra det vet inte vad han pratar om.

Södra fot borde inte ha fått några pengar till att börja med. Det borde inga andra kulturverksamheter heller fått. Men att acceptera särbehandling av olika kulturella utövare utifrån principen att de ändå inte borde få några pengar är antiliberalt - även om skattefinansierad kultur är fel. Att vara så förblindad av hat mot något att man säljer ut sina principer för att rättfärdiga vad som helst som trycker ner fienden är, i brist på bättre ord, omänskligt.

Det här är inte ett angrepp från vänster eftersom jag själv är liberal och vill dra in allt offentligt kulturstöd. Detta är ett angrepp mot dessa liberalt avstängda individer.

Jonas N sa...

Anders L

Kultur är sådant som individer i en civilisation väljer att göra.

Det kan alltså vara nästan vad som helst. Det var väl inte så svårt!?

A-K Roth sa...

Södra Fot låter på sin hemsida som en mycket trevlig grupp. Därför var det också så otrevligt att de tog politisk sida. Att en grupp som vill nå alla med dans, teater, barngrupper etc, vill marginalisera halva sitt potentiella klientel genom att verka emot deras intressen skadar också organisationen och verkar mot kulturens enande makt. Det söndrar att ta politisk sida som vi ju har sett. Södra Fot respekterade inte andras åsikter.

Jag har inte kunnat hitta några regler eller stadgar under vilka en kulturgrupp tar emot offentligt stöd och du, Johan, verkar inte intresserad.

En fråga: Gruppen har en rad på hemsidan: "Södra Fot är inte bidragsfinansierad." Men den får bidrag?

Hur som helst kan man ju dra slutsatsen att Södra Fot med sitt agerande inte ville nå alla med sin kultur. Och då kan de ju klara sig med mindre bidrag.

Johan Sjölander sa...

A-K, vad gäller regelverket så kan jag konstatera att varken det förra (s) eller det nuvarande (fp) kulturborgarrådet verkar anse att Södra fot har brutit mot reglerna - dvs de har gjort vad de skulle göra för skattepengarna. Ska man vara helt ärligt så är detta egentligen en bisak; om gruppen hade missbrukat skattemedel skulle de ha polisanmälts och/eller blivit återbetalningskyldiga. Nu är det inte så, istället avstängs de från framtida bidrag - tills dess att de gjort politisk avbön, dvs.

Vad gäller de aktuella allsångskvällarna tror jag för övrigt - men jag vet inte - att de gått runt. Dvs inte en skattekrona har tagits i anspråk.

Sedan - om vi kräver att allting samhället stödjer ska gillas av alla blir det till slut väldigt lite kvar. Ett fritt kulturliv måste - precis som ett fritt föreningsliv i stort - faktiskt få vara just fritt. Vi stoppar ju inte anslagen till scouterna för att de gillar kungen, eller till fältbiologerna för att de tar ställning till ett eller annat vägprojekt.

Lika absurdt blir det om vi stoppar anslagen till en kulturförening, inte för att de inte gör vad de har sagt nämligen ordnar kulturaktiviteter, utan för att vi inte gillar tonläget i de kulturaktiviteter de ordnar.

Södra fots framtida ansökningar borde bahandlas utifrån sig själva - inte utifrån att den politiska majoriteten är sura på föreningen av politiska skäl. Så enkelt är det. Eller så svårt, uppenbarligen.

Anonym sa...

Gruppen behöver inte göra politisk avbön. Den och dess medlemmar får tycka precis vad de vill. Det handlar inte om tonläget eller om att tycka; det handlade om ett specifikt agerande, en handling.

Tal om polisanmälan behöver väl inte komma upp för att man talar om att en grupp inte följt stadgar och regler som gäller för att få stöd? Räcker det inte att man papekar att det gjorts fel och att det måste bättras för att få vidare stöd? Varför är det så farligt att peka ut ett felagerande?

Ja, Södra Fots framtida ansökningar ska behandlas utifrån dess kulturella förslag. Och låt oss hoppas att dessa nya förslag inte missbrukar allmänna medel genom att trampa på allmänheten. Du och andra borde ha protesterat när det ensidiga agerandet mot alliansen ägde rum, åtminstone enligt gamla etiska regler som "Det som vore förhatligt för dig, gör inte mot andra!"

Det vore i min erfarenhet otänkbart att en kulturgrupp liknande Södra Fot i mina trakter skulle ordna allsång mot demokraterna eller mot republikanerna. Det sker inte. Därför sticker det så i ögonen. Det är anmärkningsvärt.

Och om scouterna från ditt exempel skulle ordna korvgrillafton- mot vänsterblocket under ett val skulle det sannerligen vara fel.

Du har rätt, inte allt samhället stöder gillas av alla. Men nu talade vi om kulturgrupper och om de ska vara overt politiska om de får stöd fran dina och mina pengar.

Tror vi får agree to disagree.

Anonym sa...

"yttrandefriheten vann"
Jag vill bara spy när jag läser den raden! Grumligare och unknare "logik" får man leta efter.

Jag betalar din lön! har du tänkt på det?

Anonym sa...

Stå på dig Johan! Du har helt rätt! Nu får vi se om även fp inser det absurda i att bestraffa de som har regimkritiska åsikter.

Jonas N sa...

Lite roligt med er sossar:

Vi har i decennier haft en s-regering och lokala s-styren, som har administrerar gigantiska offentliga budgetar, och däri delat ut otaliga 'stöd' till allehanda verksamheter som man ansett vara värd att stödja, dvs som inte kan eller vill fungera med alla inblandades samtycke och godkännande. Att men i sådana fall helt klart inte har stött öppet borerliga agitatörer och politiska kampanjer eller organisationer har förstås varit helt självklart.

Nu, när man i ett enda litet fall gör exakt samma bedömning åt andra hållet kvider ni i högan sky och skriker 'oförrätt', 'yttrandefrihet', 'demokrati' och säkert också 'mänskliga rättigheter'.

Och samtidigt är ni helt oförmögna att se det i allra minsta perspektiv. Men det är väl så det är. Är man uppfostrad i en anda att samhället är just exakt (s)amhället som det beskrevs i ens fostran ..

.. då måste man känna sig ganska vilsen när det går upp för en att det finns andra perspektiv, och en annan verklighet därut, utanför det rosamålade tonårsrummet man mest bara sett innifrån ...

Jonas N sa...

Ett tips:

Kolla alla dom projekt som har stötts ekonomiskt av den myndighet som kallas 'Ungdomsstyrelsen'

Hur många av dessa menar ni skulle få sin 'yttrandefihet' kränkta om de inte finge färska skattekronor nästa gång de skickar in sin ansökan om vad de menar är 'angelägna projekt'

Och hur tänker ni då?

:-)

Anonym sa...

Jonas N: väldigt bra poänger!

Sossarna verkar glömma alt. inte inse logiken i det *de själva skapat* - Statliga bidragssystem. (S)amhället har varit normen och då har det ju varit "självklart" vilka bidrag som är "bra". Nu är den en ny(!) regering. Nu är det _deras_ värderingar som styr vart bidragen går.

- Den som ger sig in i leken får leken tåla!

Johan Sjölander sa...

Jonas skriver; "Att men i sådana fall helt klart inte har stött öppet borerliga agitatörer och politiska kampanjer eller organisationer har förstås varit helt självklart."

Jasså? Ett litet exempel vore kanske på sin plats. Eller är det så att herr N. helt enkelt hittar på?

För övrigt så blir "vad ligger i ett namns?" kommentar ovan; om " Att vara så förblindad av hat mot något att man säljer ut sina principer för att rättfärdiga vad som helst som trycker ner fienden är, i brist på bättre ord, omänskligt."; bara mer på pricken för varje kommentar jag får i denna tråd (ok, kanske inte varje kommentar, men Fredrik understryker verkligen hans poäng.)

Jonas N sa...

Läste du fel nu Johan? Eller tänkte du fel?

Det är väl du som borde leverera exempel på att man just delat ut sk kulturstöd till öppet borgerligt poltisk agitation (i yttrandefrihetens namn alltså)

Men poängen är den motsatta! Det är givetvis opassande att med skattemedel finansiera politiska kampanjers agitation, oavsett åt vilket håll.

Jag tycker redan att tvångsfinansiering av partier (sk partistöd) är demopkratiskt ytterst tvivelaktigt. Men det är en svårare diskussion, den skall vi inte ens ge oss in i

Johan Sjölander sa...

Nä Jonas, du skrev "Vi har i decennier haft en s-regering och lokala s-styren, som har administrerar gigantiska offentliga budgetar, och däri delat ut otaliga 'stöd' till allehanda verksamheter ... Att men i sådana fall helt klart inte har stött öppet borerliga agitatörer och politiska kampanjer eller organisationer har förstås varit helt självklart."

Då frågade jag vad du grundade detta på. Helt ärligt alltså; jag kan inte dra mig till minnes någon borgerlig kulturgrupp (eller annan förening) som stoppats av socialdemokratiska politiker. Om det finns är det naturligtvis lika allvarligt - och har du någon grund för att påstå detta vore det bra om du delade med dig.

För övrigt hör det faktiskt inte till ovanligheterna - trots vad du insinuerar - att kulturgrupper, föreningar och andra till och från kritiserar även (s). Och det ska de naturligtvis få fortsätta göra. Utan hot om indragna bidrag. Tycker jag - därav hela denna debatt.

Jonas N sa...

Johan, Johan

Du är bra rolig:

"det [hör] faktiskt inte till ovanligheterna att kulturgrupper [mm]... kritiserar även (s). "

Joddå, det är alldeles riktigt. Jag har sett många ggr att (s) kritiserat.

Har det aldrig slagit dig att den typen av kritik i stort sett undantagslöst kommer från vänster??

Det är ungefär lika tungt som när Keneth Asp visar att borgerliga partier och förra regeringen blev lika mycket kritiserade (som argument för att journalister inte skulle ha slagsida åt vänster), alltså som om ett sådana påstående vore helt oberoende av från vilket håll kritiken formulerades.

Men kanske blir det överbelastning i rättviseberäkningarna om man dessutom behövde ta hänsyn till innehåll?

Och jag förstår fortfarande inte vad du väntar dig att jag skall leverera!? Avslagna ansökningar från borgerliga(?)kulturgrupper som öppet ville agitera mot förra regeringen?

Gimme a break, will you!?

Johan Sjölander sa...

"Joddå, det är alldeles riktigt. Jag har sett många ggr att (s) kritiserat."

Ok. Och de har fortfarande bidrag? Och vad säger det i sådana fall om den socialdemokratiska viljan att stoppa finansiering av alla kritiker? Vilken du faktiskt hävdade, som ett argument för att det var rätt av moderaterna att göra samma sak om jag inte missförstod helt.

För Jonas, om du hävdar att det har varit helt legio under (s)-styre att stoppa bidrag till borgerliga kulturgrupper så vore det väl klädsamt om du hade haft någon tillstymmelse till verklighetsbakgrund att hänvisa till. Men det verkar du inte ha. Förmodligen för att ingen finns. Det är i alla fall den enda slutsats jag kan dra.

Johan Sjölander sa...

"Joddå, det är alldeles riktigt. Jag har sett många ggr att (s) kritiserat."

Ok. Och de har fortfarande bidrag? Och vad säger det i sådana fall om den socialdemokratiska viljan att stoppa finansiering av alla kritiker? Vilken du faktiskt hävdade, som ett argument för att det var rätt av moderaterna att göra samma sak om jag inte missförstod helt.

För Jonas, om du hävdar att det har varit helt legio under (s)-styre att stoppa bidrag till borgerliga kulturgrupper så vore det väl klädsamt om du hade haft någon tillstymmelse till verklighetsbakgrund att hänvisa till. Men det verkar du inte ha. Förmodligen för att ingen finns. Det är i alla fall den enda slutsats jag kan dra.

Anonym sa...

Johan: Förtydligande. Mitt förra inlägg var menat att visa att även _utan_ några "fina" principer så är vänsterns upprördhet skenhelig.

Min bestämda åsikt: Bidrag avsett att gå till kultur skall INTE få gå till politiska kampanjer. Oavsett färg/block/parti.

Vi kan ju jämföra med den upprördhet som plötsligt kommer från de etablerade partierna (både rött & blått..) när det visar sig att Sverigedemokraterna nu kommer att få flera miljoner i partistöd... Tidigare var det tydligen inget problem med statligt partistöd (som Sverige är "världsbäst" på..) när det gick till "rätt"(=oss..) partier.
...

Jonas N sa...

Käre rare Johan

Jag säger att de kulturbidragsutdelande komunerna/nämnderna gör/gjort helt rätt i att inte bevilja utbetalningar till ren partiagitation.

Däremot har det funnits (och finns säkert fortf på många håll) en tendens att stödja sådant som lutar åt den 'egna sidan'. Det är nog ingen slump att så många teatergrupper, kulturprojekt, informationskampanjer mm som har fått stöd tidigare tagit sin utgångspunkt i en sammhälskritik från vänster.

Detta i sig är ett problem, ett systematiskt problem som följer av att pengar utbetalas baserat på vissa individers tyckanden.

Troligen ligger även i detta fall den typen av överväganden bakom. Men den som inte inser att sådant blir konsekvensen av mer eller mindre godtyckligt utbetalda pengar (som i detta fall alltså kallas kulturstöd) den förstår naturligtvis inte heller den större problematiken.

Då kanske det faller sig naturligt att ropa 'oförrätt' och 'orättvisa' när plötsligt utbetalningarna inte fortsätter att komma helt ovillkorat.

Alltås, hela idén med ovillkorade utbetalningar är ju djupt kränkande för varje rättrådig person som en gång per år måste vränga ut-och-in hela sin ekonomi och redovisa den till sista enkronan och därefter betala den korrekt uträknade kvarskatten.

Johan Sjölander sa...

Herregud, det är väl ingen som talar om "ovillkorade utbetalningar". Titta in på Södra fots hemsida, och du kommer att få se exempel på all den fina kulturverksamhet föreningen bedriver. Ingen har heller - mig veterligen - ifrågasatt att kulturföreningen Södra fot bedriver en bra kulturverksamhet. Vad moderaterna i Skarpnäck ifrågasatte var att den fria gruppen ordnade ett kulturarrangemang med politiska övertoner. Ja, eller snarare såhär, vad moderaterna i Skarpnäck uppenbarligen inte gillar är att det finns dom som inte tycker som de, och även säger så.

Det är det denna debatt handlar om. Om det gemensamma kulturstödet ska användas som ett partipolitiskt slagtträ, att använda efter sittande majoritets huvud, eller inte.

Sedan är det möjligen så att du Jonas faktiskt på riktigt trodde att det var så som du antydde i en tidigare kommentar - att det suttit en massa sossar och avslagit anslag till oliktänkande under andra majoriteter. I sådana na fall är din reaktion fullt begriplig. Men eftersom jag tror vi kan vara överrens om att detta var en missuppfattning; är det inte läge att överge försvaret av moderaterna i Skarpnäcks stadedelsnämnd med?

A-K Roth sa...

Det börjar kännas som om man fortsätter att slå en död häst! Du är mig en envis en. Men tror du att du har rätt så är det väl bra att du inte ger dig (även om du har fel). Envisheten kommer att stå dig bi sen när lillan är tonåring!

Om Södra Fot: Ja, den låter mycket trevlig och kompetent! Synd då att den felade, missade, sänkte sig till att ta sida under ett val, inte lite grann, inte en åsikt utan ett planerat, utannonserat och genomfört politiskt ställningstagande av opolitisk grupp med stöd. Fel. Hoppas de inte gör om det!

Nu tar vi en kopp kaffe på varsitt håll!

Jonas N sa...

Johan

Klart att det har avslagits massor av ansökningar om att få 'gratispengar', för alla möjliga sk kulturprojekt. Däremot tror jag inte att där har kommit så många ansökningar om att få bedriva valpropaganda (från nåndera sidan).

De mer borgerligt sinnade gillar inte bidragsfinansierad verksamhet riktigit i samma utsträckning, så de söker nog inte så mycket heller. Och de på den vänstra sidan brukar förklä sina (starkt politiserade) ambitioner med allehanda vackra ord, sådana som går hem hos sagda nämnder med ungefär samma värderingar (kan vara allt från 'solidaritet', 'miljö-' 'demokrati-', 'alternativ-' 'fri el. oberoende', 'jämnställdhet' osv. Du vet väl hur det brukar låta)

Men har du fortfarande missat att jag säger att jag verkligen hoppas att ingen nämnd (s-ledd eller annan) har beviljat pengar till sådant som får ses som ren parti- eller valpropaganda!?

(Säker kan man ju inte vara, och det hade nog heller inte blåsts upp i media ifall det hade hänt, men några större fadäser åt det hållet känner jag inte till. Jag tror heller inte att den förra majoriteten beviljade södra fot pengar till valpropagande medvetet. Iaf lär vi inte kunna läsa sådant i något beslutsprotokoll. Det är illa nog att sådant skedde)

Angående 'ovillkorade pengar' kanske jag formulerade mig lite drastiskt. Men om det är en utbetalning som generellt kultursstöd, dvs utan specificerade krav på motprestationer viodhåller jag nog att benämningen är korrekt. Om där krävs att det anordnas vissa tydligt definerade och beskrivna motprestationer är det mer att anses som en beställning (och då vore 'ovillkorade' felaktigt). Vet du hur det ligger till?

Att beskriva sin egen hobbyverksamhet och erhålla stöd låter inte direkt affärsmässigt iaf.

Sen, för tydlighets skull, jag har inga åsikter om diverse kulturyttringars kvalitet (vänster elelr ej), inte i denna fråga heller.

Tyvärr låter sig sådant inte bedömas eller jämföras eftersom (precis som du tycks förorda det) kulturverksamhet är nästan helt beroende av om man får sina bidrag beviljade eller inte.

Med höga skatter på konsumenterna, och höga skatter/avgifter för arbete finns det inte möjligheter (för någon av parterna) att mötas kring något som båda finner nöje och behållning i.

Istället får både (kultur-) leverantörer och konsumeter hoppas på välvilligt inställda enskilda personer som pytsar ut pengar i diverse nämnder.

Och just i denna fråga gillade du inte den ordningen, Johan! Eller hur?

(Jag anser att felet är av principiell art, inte beroende på enstaka belsut/avslag. Förstår du distinktionen?)

Johan Sjölander sa...

Jonas, jag förstår att det är två diskussioner vi för parallellt här. Det första om hur det borde vara, det andra om vad som faktiskt har hänt i Skarpnäck utifrån hur det fakiskt är.

Vad gäller hur det borde vara är vi inte överrens - du vill ta bort offentligt kulturstöd, jag vill ha det kvar. Därom kan vi säkert föra långa och intressanta samtal (obs ej ironiskt, jag tycker detta är en viktig och spännande fråga att diskutera.)

Vad som hänt i Skarpnäck måste vi dock förhålla oss till utifrån hur det faktiskt är. Och det är sett ur detta perspektiv jag tycker Skarpnäckmoderaternas aerande är så anmärkningsvärt.

Trevlig helg, för övrigt!

Jonas N sa...

Trevlig helg själv, Johan!

Och, om det lugnar dig lite, kan jag meddela att jag hade blivit ytterst förvånad om (s)-oppositionen inte hade gjort en stor sak av att kulturstödet inte förlängts!

För detta har du (ni?) min fulla förståelse ...

;-)