onsdag, april 05, 2006

Bara vänstern kan rädda frihandeln

I dag presenterar två socialdemokratiska finansministrar en mycket viktig gemensam rapport på DN-debatt. Den handlar om brittiska labours Gordon Brown och den svenske socialdemokraten Pär Nuder som går till angrepp mot den våg att protektionism som sveper över Europa. Det är ett oerhört angeläget initiativ. Bara en stark och förändringsbenägen vänster kan rädda Europa från att falla tillbaka till inåtvänt navelskådande och successiv tillbakagång.

Tecknen i skyn är annars illavarslande. Skyddstullarna mot Vietnamesiska och Kinesiska skor är bara ett exempel. Människor försöker hantera globaliseringen genom att stänga sig inne, sluta ögonen och hoppas att det ska gå över.

Vänstern har förstått att nyckeln till framgång är att trygghet underlättar förändring. Som i Sverige, där en hög arbetslöshetsförsäkring gör att motståndet mot strukturomvandling är ovanligt lågt – det är helt enkelt inte en fullståndig katastrof att tillfälligt förlora jobbet. Det gör att konkurrensen inte är lika hotfull för oss, vi har lättare att se dess fördelar.

Ansatsen i de två finansministrarnas rapport är dessutom större än så – det handlar om att människor ska våga flytta dit jobben finns, om vikten av ”sociala broar” mellan olika arbeten. De visar också en stor respekt för att olika länder inom unionen har olika politiska modeller att utgå ifrån. Och det finns säkert anledning att diskutera delarna i vad de gemensamt kommit fram till. Men grundtonen är hursomhelst riktig.

Europa måste våga och vilja förändring. Hotet mot detta är rädslan. En hård högerpolitik som ökar rädslan är därför också frihandelns och förändringens fiende nummer ett.

Inga kommentarer: