Det var två saker som egentligen låg utanför debattens mittfåra som verkligen väckte min respekt i kvällens direktsända partiledarduell. Den första var när Mona Sahlin vågade visa öppenhet och erkänna att frågan om religiösa friskolor inte var enkel och att hon därför inte hade några tvärsäkra svar. Och den andra när hon tänkte steget längre och tydligt tog ställning för den svenska linjen att det ska vara kvinnan som har makten när det gäller abortbeslut även när frågeställningen var tuff. I bägge fallen handlar det om samma grundläggande politiska egenskap, nämligen mod.
Det är slående att det är två helt olika personlighetstyper som möts när de två partiledarna duellerar. Reinfeldt som kallades ”tvålen” redan som ung muf:are, den försiktige strategen som alltid vinnlagt sig om att ligga i den åsiktsmässiga mitten var han än befinner sig. Vars hela politiska projekt går ut på att sudda ut alla politiska konturer och vassa kanter som någon skulle kunna tänka sig att stöta sig emot. Mot Mona Sahlin som tvärtom byggt sin politiska karriär på att vara färgstark, tuff och tydlig.
I sak tycker jag nog inte att detta egentligen spelar så stor roll. Jag tycker det är betydligt viktigare vad de respektive partiledarna står för politiskt och än mer vad deras partier står för än vilka personegenskaper de besitter. Men på ett allmänmänskligt plan kan jag ändå inte låta bli att fascineras av olikheterna.
Jag tror inte på dem som säger att nästa riksdagsval kommer att vara ett personval mellan två presidentkandidater. Jag tror att valet kommer att handla om jobben och om välfärden, i den ordningen. Det viktigaste budskapet från kvällens debatt var alltså att Fredrik Reinfeldt nu återigen underströk den passivitet (jo, jag vet, han föredrar att kalla det ”försiktighet” men det betyder samma sak) hans regering visar inför jobbkrisen. Precis som på trettio- eller nittiotalet eller när det nu vara månde försöker en borgerlig regering vinna stöd på budskapet ”vi har inte råd att arbeta”.
Mot detta står en socialdemokrati som hävdar det motsatta; vi har inte råd att inte arbeta. Det är vad politiken kommer att handla om. De två partiledarnas personligheter kommer då att vara en underordnad fråga.
Men en fråga jag ändå inte kan låta bli att intresseras av. Särskilt när Mona Sahlin som ikväll gör det så väldigt tydligt vilka hennes fördelar egentligen är.
Uppdatering: Mer om duellen skriver också DN1, DN2, Henrik Brors ("analys"), DN:s ledarsida (mer verklig analys än Brors), SvD, Gudmundson på SvD:s ledarsida (egentligen mer om KG Bergström), svt.se, aftonbladet (ett) och (två), ett gäng bloggare: tex Erik Laakso ett och Erik Laakso två, Eva-Britt Dahlström, Anna Vikström, Otto Keyser, Björn Andersson och jättemånga fler.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, kgb, duellen, partiledarduell, mona sahlin, fredrik reinfeldt, politik, val2010, arbetslöshet och annat intressant
23 kommentarer:
Mot detta står en socialdemokrati som hävdar det motsatta; vi har inte råd att inte arbeta.
Det är juh det moderaterna säger hela tiden.. inte (S)..
M vill att du ska jobba därav sänkningar i a-kassa, sjukförsäkring etc. S vill höja dessa då de blir bättre för dem som inte jobbar..
Spännande att få ta del av en så välformulerad alternativ världsuppfattning. Jag får nästan lite religiösa vibbar av hur du beskriver Mona Sahlin! Eller så är det mer så som jag tänker mig Nordkoreansk media uttrycker sin uppskattning för "den store ledaren"?
"Jobbar till vardags som politisk tjänsteman på den socialdemokratiska riksdagsgruppen."
Tyvärr kan du inte kalla det jobb, du är bara ännu en av alla dessa överbetalda politiska tjänstemän som inte skulle klara sig ute i näringslivet.
Sverige har inte pengar till allt. Vi har bara råd med välfärd - inte med borgerliga skattesänkningar.
För mig är däremot frågan om privatägda religiösa skolor enkel: jag vill att skola och utbildning ska drivas av oss gemensamt och jag kan inte låta bli att undra över när det, och inte dagens gymnasiemarknad, blev den extrema åsikten.
Men så rörande det är detta flöde av socialdemokratiska blogg-kommentarer. Det verkar som om man tror att prat på bloggar kan ändra på det faktum att allt färre människor tror på socialdemokratin under Monas ledning.
Daniel: Är det svårt att se kopplingarna?
Jobbskatteavdraget + diverse annan stimulans = det lönar sig bättre att jobba.
Många i arbete = större skatteintäkter.
Stora skatteintäkter = bättre stadsfinanser och möjlighet att göra fler skattesänkningar = större anledning att arbeta.
Fler i arbete = minskade utgifter för att ta hand om de som inte är i arbete.
Fler personer som försörjer sig själva = de har bättre självkänsla, ekonomi och en positiv framtidssyn. Ekonomin stimuleras när fler har mer pengar att röra sig med istället för bidragsrundgång.
Att vi överhuvudtaget har pengar att välja att spendera smart idag är en följd av alliansens politik. Var är pengarna som sossarna hade kunnat spara till sämre tider under sina 10 år av högkonjunktur?
Gällande religiösa friskolor så ska de förbjudas - religion är inte kompatibel med skolans värdegrund och barn ska inte påverkas att tro att vissa sagor är mer sanna än övriga barnböcker. Friskolor i övrigt är en annan femma och något som många kommunala skolor borde lära sig mycket av!
Mona sahlin färgstark tuff o tydlig??
Alltså e de nåt hon inte är så är det väl tydlig. På vilket sätt är hon tuff? Jag tycker det verkar som hon vacklar i alla sina beslut. De e ju bara att se alla beslut som hon ändrat eftersom.
Ja jag vet inte om författaren till denna blogg har märkt att det är lågkonjuktur och att det kanske är läge att ta de lite försiktigt och se hur det utvecklar sig.
Skrämmande om sossarna skulle ta över skulle alla pengar försvinna ut i bidrag o sociala projekt då kommer det säkert gå bra för Sverige. Mona vill satsa satsa satsa ... lol
Hahahahahahaha
Lasse
Vad lever du i för värd?? Har du inte upptäkt att arbetslösheten stiger nu.. Tror du att det beror på att folk inte vill jobba???
Om du så sänker skatten till noll så lär inte företagen anställa folk. Det fins ingen utredning som pekar på att jobbskatteavdraget skapade mera jobb..
Jag lever i den värld som inser att anledningen till varför arbetslösheten stiger så långsamt i denna ekonomiska kollaps är på grund av att alliansens jobblinje fungerat. Någonting hände ju hösten -06 som gjorde att arbetslösheten störtdök.
Fortsätter varslen i samma takt nu så når vi den sysselsättningsgrad som rådde under sossarnas förvaltning av högkonjunkturen..
"Fredrik Reinfeldt nu återigen underströk den passivitet (jo, jag vet, han föredrar att kalla det ”försiktighet” men det betyder samma sak)" Ännu ett bevis på att vi måste skärpa och förbättra den svenska skolan. Att vara försiktig är att utvärdera risker,sedan agera, inte få panik och agera ogenomtänkt och slänga pengar överallt utan att veta hur man skall få tillbaks pengarna. Vi minns väl alla "lånade" pengar S tog från pensionärerna, Mona Sahlin föreslog ju för inte så länge sedan att vi skulle stjäla mer för att "rädda" Saab. Passivitet är att inte göra någonting alls . Om man påstår att alliansen är passiv, då framstår det rätt tydligt att man är en lögnare, eller så kan man inte läsa innantill.
"Är fritidspolitiker (s) i Stockholms läns landsting"
Som fritidspolitiker, borde man inte vara insatt i de politiska besluten som sker var dag? Alliansen är allt annat än passiv. Man tar tuffa beslut var dag, och var dag kritiserar Oppositionen var enda beslut systemeatiskt. Hur kan det komma sig att Mona Sahlin dagarna i ända kan kritisera alla dessa beslut om regeringen är passiv? Då borde det inte finnas något att kritisera. En passiv regering gör ingenting, dvs. raka motsatsen till Regeringen.
Mona Sahlin glider på, i princip, var fråga i debatten. Hon ger som vanligt inga riktiga svar, inte ens när Reinfeldt påpekar detta får man något riktigt svar.
Mona vill satsa, men på vad? Jo jobb, men hur? För vilka pengar, vilka jobb? Det är det ingen som vet. Vi skall satsa på utbildning....som vad? Vuxendagis i form av söka jobbkurser och datortek då?
Man skall ersätta kärnkraft med förnybart, men när då, och med vad?
Allt Alliansen gjort är att ta bort stoppet för att bygga nya kärnkraftverk.
Det har tagit 20 - 30 år att komma fram till detta. Det tar tid att ta sådana beslut. Därför måste de tas i god tid, som nu, innan vi står där 2020 och inser att, oj ...vi saknar el, vår satsning på t.ex. vindkraft är bra men har inte hunnit med att bygga för det behov vi och industrin behöver. Mona vill bara fortsätta flumma.
http://www.observeheadlines.com
Jag tror att det ligger något helt annat än förnöjd självsäkerhet bakom alla kaxiga moderatkommentarer inom bloggosfären efter debatten.
Jag upplever snarare att det finns en oerhörd mängd borgerliga sympatisörer som är oroliga. De räds att högerpolitikens abdikering inför fallerande marknadskrafter kommer att stöta bort de så kallade mittenväljarna när arbetslösheten stiger samtidigt som trygghetsnäten monteras ned. Därför försöker man nu intensivt fokusera just person och inte politik eller ideologi.
För tänk: gud bevars att folk skulle rösta efter klassintressen, hur skulle det då gå för Reinfeldt 2010?
Lasse...
Du tror inte det har med att det tar tid innan varslen övergår till Arbetslöshet? Så i din värd så är jobblinjen detsamma som rekordarbetslöshet då????
Och i dom flesta andra länder som liknar Sverge så ökar ju inte Arbetslösheten lika mycket som i Sverge..
"Jag tror att valet kommer att handla om jobben och om välfärden" .... Ja det blir väl politikernas egen välfärd och arbetssituation då som vanligt.Tyvärr har vi sett tillräckligt av den redan.
Kan inte skriva mer pga att det svenska nätet redan är övervakat av myndigheterna om folks åsikter.
Pelle
Grottolle:
Att arbetslösheten i Sverige ökar snabbare än i andra länder just nu är just eftersom vi ligger "efter" i nedgången. Förhoppningsvis så tvingas inte alla varslade gå eftersom vi drabbats senare än övriga världen och då kanske har möjlighet att "rida ut" stormen i högre utsträckning. Vänder det internationellt så kan Sverige återhämta sig snabbare tror jag.
Om socialdemokrater tänkte (lärde sig att tänka) lite mer i internationellt perspektiv så skulle debatten bli lite mer konstruktiv...
Skulle vilja påstå att det du kallar "mod" inte är annat en total avsaknad av verklighetsförankring. Kärnkraft ska lägggas ned, saab ska räddas, A-kassa höjas. De ska "satsas" mer i största allmänhet. Har Mona Shalin någonsin en endaste gång begränsat sig i sina ambitioner?
Låt mig svara så som en sann socialdemokrat skulle svara: "Nej, vi ger aldrig upp kampen mot arbetslösheten. Att vi vill att denna ska gå hand i hand med en miljöriktig politik och skapandet av Det Stora Solidariska Samhället där alla, ALLA Fredrik Reinfeldt(!), får ett rättvist liv med en bra välfärd. Nej, vi tänker aldrig begränsa oss i våra ambitioner!"
Precis så skulle Shalin svara, eller hur? Det som förvånar mig är snarare att folk köper det..
Uttalande fran ledande Socialdemokrater om Mona Sahlin.
Göran Persson Fd Statsminister
“Man tilltror henne en större politisk kapacitet än hon har. Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Hennes styrka är inte tänkandet ”
Lotta Gronning Aftonbladet
"Mona Sahlin,en nodlosning som patvingats partiet
Gröning förklarar att Sahlin inte är någon ideolog, därav de rådslagsgrupper som ska forma partiets framtida politik. Hon menar att det inte bara är ideologin som är Sahlins svaghet, även utrikes-
politiken, partiets historia och ekonomin hör till hennes svagheter. Ett citat: ”Ett annat område där Mona Sahlin verkligen behöver hjälp är när det gäller den ekonomiska politiken. En bidragande orsak till varför hon misslyckades förra gången att bli partiledare handlade just om hennes ekonomiska erfarenheter. Hon överskattade sig själv som partiledarkandidat genom att ivrigt sträcka ut handen efter ordförandeklubban i tider då landet befann sig i ekonomisk kris”…
Enn Kokk f.d partisekreterare (S)
“Mitt intryck av henne – jag har jobbat nära henne under hennes tid som partisekreterare – är att hon agerar mer efter vart hon känner att vinden blåser än efter djupt grundad övertygelse och framför allt kunskap. De gånger hon bad mig om underlag för något, ville hon aldrig läsa några vidlyftiga papper, som hon själv måste tolka; nej, korta sammanfattningar skulle det vara. Hon var ganska lat.”
- Fd LO-ekonomen och vice Riksbankchefen Villy Bergström(S)
"Partiledare MS är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka kontruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetensen i hennes omgivning har stötts ut".. Bergström säger RENT UT att hon är inkompetent.
Det gäller inte bara kunskaper i ekonomi, det gäller de flesta frågor Sahlin uttalar sig om.
Erik Norelius Fd chefredaktor DalaDemokraten(S)
Nu har åtskilliga socialdemokrater förlorat allt hopp om en valframgång nästa år. Mona Sahlin ses som den slutliga olyckan. Hon tycks sakna politiskt omdöme och alla vet att hon trampar fel även vid sidan av politiken. Läget förvärras¬ av att partiet saknar ett inre politiskt arbete. Hundratals socialdemokratiska föreningar finns bara på papperet. Det har gått så långt att miljöpartister får delta i social¬demokratiska gruppmöten och även dominera dessa.
"vi har inte råd att inte arbeta" är rimligtvis riktigt, för att vi skall ha en chans att lösa kriserna med finansieringar, resurser och ekologisk hållbarhet. Men samtidigt bör ju ingen arbeta - och ödsla energi, pengar och resurser - i onödan. Alla förlorar på att det har tillverkats 25 miljoner bilar som aldrig kommer till någon nytta, och att fångad fisk kastas tillbaka. Eller att 1 kg odlad lax kräver 10 kg av annan fisk. Alla mellanled och sidofunktioner som inte behövs bör snarast elimineras. Den framtida arbetsmarknaden bör baseras på rena tjänsteverksamheter. Exempelvis att fler och fler erbjuder varandra aktiva och hälsobringande upplevelseverksamheter. Och att industrin samtidigt successivt avfolkas i minst samma omfattning som lantbruket under förra seklet, genom att mer och mer av tillverkningen och (de spårbundna) transporterna helt automatiseras.
Nej, kopplingen är glasklar:
"Jobbskatteavdrag + diverse annan stimulans" för höginkomsttagare är en ineffektiv och orättvis politik. Dessa stimulanser har inte givit fler jobb - enligt regeringens egna expert kan man inte urskilja hypotetiska jobb i och med högerpolitiken från jobb som tillkommit på grund av högkonjunkturen.
Du frågar: "Var är pengarna som sossarna hade kunnat spara till sämre tider under sina 10 år av högkonjunktur?" Ja, de pengarna fanns på kontot ända tills de åts upp av högerns skattesänkningar på över 80 miljarder som vi i dag tvingas låna till och som har lett till att vi nu står vi här med Nordens sämsta a-kassa och såväl socialdemokratiska som borgerliga kommuner och landsting som skriker efter pengar. Den som bemödat sig med att ta reda fakta kan se att budgetöverskott fanns redan 2006.
Vad ska offentliga skolor lära sig? Att inte ha egna idrottshallar och matsalar och skolbibliotek?
Några kommentarer.
Lasse påstår att arbetslösheten stiger långsammare pga regeringen. Långsammare än vadå?
Fakta är ju att den svenska arbetslösheten stiger fortare än EU-snittet (åtminstone enligt den senaste statistik jag har sett från eurostat).
Men Lasse kanske har några andra källor? Då får har gärna dela med sig av dem. Det vore klargörande för diskussionen.
För övrigt kan jag bara konsterara att tom den moderate finansministern Anders Borg erkänner att oppositionens politik ger fler jobb än regeringens politik gör. Men han tycker ändå att det är prioriterat att låna pengar till skattesänkningar.
Jag tror att det är ett felgrepp att kalla det Reinfeldt o hans anhang för passivitet. Jag förstår inte varför det ordet florerar i alla S-munnar. Inte min då... jag vill kalla det för aktiv inaktivitet för att omfördela genom att ta från de fattiga och ge åt de rika.
/Bloggcirklare =)
I wish not concur on it. I assume precise post. Expressly the title attracted me to be familiar with the whole story.
Nice dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.
Skicka en kommentar