måndag, maj 22, 2006

Alliansen känns sååå 2005

Ett tag verkade det nästan som om de var på gång. Men så hände någonting. Luften gick liksom ur. Nyheterna började kännas gamla. Och nu verkar högeralliansen ha passerat sitt bäst före datum efter en närmast unikt kort period i svensk politisk historia.

Dels märks det i opinionen. Två undersökningar understyrker det jag tror de flesta känner i sin vardag – vinden vänder. Men än mer märks det i det interna tonläget. En sorts aggressiv desperation som säkert mobiliserar de egna kärntrupperna men mest skrämmer bort alla andra börjar göra sig påmind.

Typexempel får den nya muffkampanjen vara. Sven Elander har beskrivit det bättre än jag kan. Han säger (om tonen på sidan);

”Att läsa inläggen känns lite som att komma tillbaka till killarnas omklädningsrum på högstadiet. Tonen är grabbig och rå, föraktet är drivkraften.”

Och det är verkligen på pricken. Och vi känner så väl igen det. Det är gamla hederliga muf. Gamla hederliga moderaterna. Som tuffar på mot en gammal hederlig valförlust. Och ja, vi har hört den förut.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hela den här grejen hade inte varit en grej om:

1) Danielsson inte hade ljugit och givit upphov till allehanda spekulationer
2) Regeringskansliet hade släppt passerlistorna istället för att klassa dem som hemliga - "med hänsyn till rikets säkerhet!"
2b) Alternativt att regeringskansliet hade släppt passerlistorna till ett utskott i riksdagen med tystnadsplikt.

Att ni befinner er i den här situationen är helt och hållet socialdemokratins eget fel - och det är indikativt för det förakt som ni inom socialdemokratin hyser för normala demokratiska regler, där partiet upplevs till och gå före demokratin.

Anonym sa...

Fel personer får skulden
Media är på villospår när dom bedriver drevjakt på Johan och Johanna.

Stoppas kampanjwebben nu?
Är det moderaternas smutskastningsgrupp som ligger bakom allt? Personligen så tror jag att folkpartiets Johan och Johanna bara är brickor i ett smutsig valkampanj som styrs från personer i moderatledarens närmaste krets.

MUF tuffar på som ingenting har hänt
På muffs hemsida pågår kampanjen och ryktespridningen som vanligt.
Antydningarna där får Johan och Johanna från folkpartiet att framstå som rena änglar. Någon ursäkt från moderaterna och mannen med piskan är nog inte att vänta.

Fredrik Malm anser att en ursäkt kan krävas
I TVnyheter kan vi höra hur förbundordföranden i librala ungdomsförbundet Fredrik Malm säger att om detta vore en kampanj från ungdomsförbundets sida skulle Partiledaren vara tvungen att be om ursäkt.
Nu återstår att se om han riktar det kravet till Moderatledaren och alliansvännen Fredrik Reinfeldt för bevisligen så bedriver MUF en riktig kampanj mot Lars Danielsson.


När Johan och Johanna fick löpa lite gatlopp fick MUF lite ågren och raderade några inslag ett par av dessa finns i min bloggpost.

MUF exempel


Bloggaren KAS

Anonym sa...

Det går bra för Sverige och arbetslösheten är inget problem tycker Persson. Att han fått det bra, det kan man läsa här nedanför, citerat från Aftonbladet. Hur någon kan tycka det är fel att rösta på ett annat alternativ är svårt att förstå, samtidigt så är det ju klart att de som röstar på S rösta med plånboken - dvs bostadbirdrag, arbetslöshetskassa, sjukersättning socialbidrag etc. Ett bidragsberoende Sverige som till och med Perssons egen kusin varnade för i Ekots lördagsintvju.
------------
Fler hushåll lever på marginalen

Trots löneökningar, skattesänkningar och låga prisökningar lever allt fler hushåll på marginalen. Närmare en fjärdedel av hushållen uppger att inkomsterna inte räcker månaden ut, enligt Föreningssparbankens Hushållsbarometer.

”Förbättringarna tycks ha betytt mest för dem som har arbete och särskilt för dem med goda inkomster”, skriver Erika Pahne, ekonom på Institutet för Privatekonomi.
TT
Publicerad: 2006-05-22
-----------------------------

Johan Sjölander sa...

Björn (och anonym); vad jag kritiserade i mitt inlägg var inte ATT muf rotade i Danielssonaffären, det kan det väl göra (även om jag ärligt talat inte vet om det är vad Sveriges ungdomar tycker är mest angeläget men det är väl muf:s problem i sådana fall), utan HUR man gjorde det. Och egentligen "kritiserade" jag inte heller, på något sätt känns det skönt att känna igen sig. Samma gamla vulgohöger som vanligt. Och som aktiv socialdemokrat tycker jag egentligen att det är bra när unghögern marginaliserar sig själva.

Men nej, egentligen tycker jag nog inte det. Det är trist när det offentliga samtalet degenererar. Även om det kanske som i det här fallet leder till tillfälliga opinionssegrar för den egna sidan.

Alexander Sofroniou sa...

Visst är det skönt att väljarna koncentrar sig på vilken politik partierna vill föra, inte på vem som råkar klanta sig på jobbet eller på Internet.

Johan Sjölander sa...

Precis. Såg att du börjat blogga oxå förresten. Kul.

Anonym sa...

"Regeringskansliet hade släppt passerlistorna istället för att klassa dem som hemliga - "med hänsyn till rikets säkerhet!"

Du hajjar säkert själv att det inte är regeringskansliet som hemligstämplar saker i det här landet, men jag skriver det ändå i fall du skulle ha typ glömt det.

Anonym sa...

Johan:

Dina inlägg blir bara bättre och bättre varenda dag. Inte för att jag sett något dåligt men jag måste bara säga det. ;-)

Klockrent och mitt i prick skulle man kunna sammanfatta dom.

Sluta aldrig. :-)

Johan Sjölander sa...

Jag blir alldeles röd om kinderna av berömmet. Man tackar. Och fortsätter kämpa på!

Anonym sa...

"Trots löneökningar, skattesänkningar och låga prisökningar lever allt fler hushåll på marginalen. Närmare en fjärdedel av hushållen uppger att inkomsterna inte räcker månaden ut, enligt Föreningssparbankens Hushållsbarometer."

Om detta stämmer så kan sossarna knappast lastas. Här någonstans går faktiskt politikens gränser, något som jag tycker att borgare borde ha kolla på. Sossarna har uppenbarligen lyckats i den ekonomiska politiken, att enskilda hushåll sedan inte förmår spara utan slösar sina nyvunna pengar som gräs (på vad?) är inte Göran Perssons fel. Trots allt.

Felix sa...

Sossarna känns så 1922.


alliansen är betydligt nyar och fräshare än gamla sossarna. Sossarna har slut på ideer och har inte samma go och engagemang som alliansen har ,, det är snarare S som känns gamla