onsdag, maj 24, 2006

Gamla dammiga böcker

Första dagen på ledigheten. Har visserligen suttit tillsammans med Josefin och jobbat med vårt gemensamma medieprojekt mesta tiden. Men ändå. Lite ledig har jag hunnit vara också.

Bland annat så besökte jag Alfa antikvaritat på Drottninggatan en lång stund i förmiddags. Gick runt bland bokhyllorna och botaniserade. Var egentligen på jakt efter Nils Karlebys "socialismen inför verkligheten". En politisk klassiker som är skamligt svår att få tag på. Karleby är någon sorts den intellektuella socialdemokratins James Dean. Det ideologiska underbarnet som dog alltför ung, men inte utan att ha hunnit med att författa ett politiskt standardverk som för all framtid kom att förändra arbetarrörelsens politiska praktik. Eller nått.

Den hittade jag nu inte. Istället kom jag att fastna på lyrikhyllan. Lämnade antikvariatet med ett stycke Ekelöf och ett stycke Sonnevi i väskan. Inser att inledningsdikten i "Klangernas bok" kanske är något av det starkaste jag läst i diktväg. Och att en fin inbunden version av "Sent på jorden" kan vara värd att lägga några kronor på.

Nu ropar Josefin. Dags att lägga sista handen på de där artiklarna. Och sedan ska vi väl hinna med någon typ av lunch med…

4 kommentarer:

fredrik sa...

Har du inte Nils Karleby? Och du ska kalla dig sosse!

Problemet är att det inte verkar finnas några bra antikvariat med ett schysst utbud av vänsterlitteratur i Stockholm. Tackar vet jag Röda Rummet på Dragarbrunnsgatan i Uppsala.

Johan Sjölander sa...

Du får ta med mig på guidad tur till den gamla lärdomsstaden någon gång. Så kanske jag kan täppa till denna lucka i boksamlingen, innan skandalen är ett faktum...

Anonym sa...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anonym sa...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»