torsdag, maj 11, 2006

Partiledardebatten; hundpsykologer eller framgångsrik exportindustri?

Det var en riktigt bra debatt mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Både tevemässigt och politiskt. Själv tyckte jag det mest belysande var när de två partiledarna skulle förklara var de nya jobben kommer. Moderatbasen pratade om sänkta arbetsgivareavgifter i tjänstesektorn, Göran Persson om hur en framgångsrik exportindustri alltjämt utgör basen för det svenska välståndet.

Själv delar jag Göran Persson syn. Vi kan inte försörja oss enbart på att klippa varandras hår. På något sätt måste pengar komma in i landet också. Det blir också lite lustigt när Person påtalar att hundpsykologer kommer få sänkta arbetsgivareavgifter med de moderata förslagen, medan majoriteten av alla småföretagare (exempelvis i exportindustrin) tvärtom kommer att få höjda avgifter. Den moderata politiken känns både kortsiktig och ogenomtänkt.

Självklart kommer allt fler att jobba i framtidens tjänstesektor. Det är bra, och något vi ska bejaka. Men viktigast för landets alla tjänsteföretag är inte sänkta arbetsgivareavgifter, utan att det finns någon som har råd att efterfråga deras tjänster. Denna grundläggande ekonomiska sanning försöker högeralliansen gärna tänka bort. Men dagens partiledardebatt gjorde förhoppningsvis något för att de inte ska få lika lätt med det i framtiden.

3 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Nej, självklart kan vi inte försörja oss enbart på att klippa varandras hår. Men Perssons attityd till tjänstesektorn lät verkligen överraskande föraktfull i tv i går. Väl medveten om att jag talar i egen sak och att mina ord naturligtvis därför bör tas med en nypa salt, så vill jag ändå påminna om att en den del av tjänstesektorn som utgörs av turism- och besöksnäringen har ett högre exportvärde än traditionella industrier som t.ex. järn och stål, livsmedel, trävaror och möbler. Följaktligen knappast någon oväsentlig del av ekonomin. Detta faktum borde nog Persson vara en smula mer ödmjuk inför.

Johan Sjölander sa...

Hej Jonas, jag tycker nog inte att GP var föraktfull mot tjänstesektorn som sådan - däremot mot de moderata förslagen på området. Och naturligtvis har du rätt, inte minst turism och besöksnäring är en viktig del av det svenska näringslivet (även frisörer är viktiga, det är inte tu tal om det) där det finns utrymme för stora politiska insatser - det håller jag med om och känner inte minst som stockholmspolitiker ett stort engagemang.

Men min (och Görans, om jag får tolka honom) huvudpoäng är att grunden för den svenska ekonomin fortfarande är telefoner, maskiner, bilar och läkemedel. Och kan vi inte konkurrera inom dessa och andra nya områden kommer Sverige att halka efter. Vilket i slutändan även frisörerna kommer att förlora på.

Jag tycker helt enkelt att Lotta Gröning har fel (surprise) när hon i dagens tidning säger att hundspykologer är en framtidsbransch och industrin är förlegad. Och jag tycker därför att även den moderata politiken leder fel.

Anonym sa...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»