tisdag, maj 02, 2006

Sossebloggare första maj-talar

Inför ett sextiotal tappra på ett vindpinat Vällingby torg höll eder bloggare igår sitt traditionella första maj-tal. Talet var upplagt ungefär som följer;
  • jag inledde med att ställa frågan om vad det egentligen är vi demonstrerar emot? Efter 70 år vid makten, borde vi sossar inte vara nöjda då?
  • sedan berättade jag om när jag själv valde att ta steget in i socialdemokratin. Om kombinationen av stolthet (över att Sverige trots allt är ett på många sätt fantastiskt land) och ilska (över att det fortfarande finns så många orättvisor kvar.) Därefter beskrev jag arbetarrörelsen som en cykel – om man inte rör sig framåt faller man osvikligt omkull.
  • därefter gick jag in på att prata om de mål som dagens första maj tåg pekade ut för den fortsatta cykelfärden. Jag pratade om globaliseringen, otryggheten och arbetslösheten, men också om vilka möjligheter vi har att möta den offensivt. Jag raljerade över de ”direktörer” vars ständiga visa är att de själva måste få det bättre, medan löntagarna/ungdomarna eller vilka det vara månde måste få det sämre för att utvecklingen ska skjuta fart (här underströk en kraftig vindpust mina argument vilket faktiskt renderade några spontana applåder och en hel del skratt.)
  • efter den passagen fortsatte jag med att prata om viljan till modernisering; miljömedvetenhet, utbildning, att Sverige ska ligga i framkant.
  • och avslutningsvis anknöt jag till cykel-bilden, till stoltheten över vad de som kom före oss faktiskt åstadkommit, ilskan som skulle driva oss att bygga en bättre värld åt dem som kommer efter.
  • och till slut så sjöng vi gemensamt Internationalen.

Tidigare på mötet höll några andra politiska Hässelby-Vällingbyprofiler (s) också lysande appeller; nämligen riksdagsledamöterna Kaj Nordquist och Joe Frans samt stadsdelsnämndens ordförande Berit Kruse. En bra dag som sedan fortsatte inne i stan med Göran Perssons brandtal på Norra latin som någon sorts höjdpunkt.

Tog en hiskelig massa bilder också. Exempel på dem kommer när jag fått ordning på min kamera…

7 kommentarer:

Anonym sa...

Attans att jag missade detta. Jag som bor i Vällingby och allt. :-(
Jag hade fått intrycket av att det inte skulle bli något firande i Vällingby, utan att vi istället skulle sluta upp i Humlegården.
Hmm, jag får informera mig bättre i fortsättningen. ;-)

Med anledning av första Majtal så har jag på min blogg sammanställt en helt ovetenskaplig "Greatest Hits" med exempel på några av alla goda tal som hölls igår.
Länk till min blogg

rasmus sa...

Är det bara jag som spontant känner att "cykel" känns som en skitläskig metafor, i alla politiska sammanhang (borgerliga som socialistiska som andra)?

Anonym sa...

Ofta har man ju sett cykel, som i livsscykel, citronsyracykel etc, användas som metafor men att en vanlig herrcykel (antar jag att du åker på i din metaforiska färd) används är fiffigt.

När min pappa lärde mig cykla poängterade han att man inte skulle stirra i marken eller på hjulen utan ha blicken riktad dit man vill åka. Hoppas damcykel går lika bra.

Johan Sjölander sa...

Stefan; trist att du missade oss. Men vi kör igen nästa år. Och tack för länken.

Rasmus och AK. Intressant diskussion. Hur är cykelmetaforen egentligen - fiffig eller bara. Jag lämnar ordet fritt!

Johan Sjölander sa...

bara LÄSKIG, ska det stå. Såklart.

Anonym sa...

"Hur är cykelmetaforen egentligen - fiffig eller bara. Jag lämnar ordet fritt!"

It's in the eye of the beholder.

Fiffigt och kan användas av alla politiska partier som har ett mål man vill halla sikt på om man vill uträtta nånting.

Anonym sa...

Hej Johan!

Det var riktigt trevligt i Vällingby. Bra tal och framför allt lite extra kul i ditt tal, då du fick stöd av de högre makterna med en rejäl vindpust. För de som inte var där så bör man tillägga att denna "vindpust" var så hård att den blåste ner byggstängsel på torget.

God fortsättning!

Vi ses!