torsdag, maj 04, 2006

Stockholmsderby, även i politiken

Igår vann Hammarby över AIK på Söderstadion. I höst blir det socialdemokrater mot moderater i valet till kommun och landsting. Varken allsvenskan eller den politiska maktkampen är på långa vägar avgjord. Men jag tänkte passa på tillfället att framöver lyfta några politiska bubblare som jag tror kan bidra till att förändra valutgången.

En sådan är frågan om närakuterna. Den moderna storstadsmänniskan har andra behov än tidigare. Detta gäller även i kontakten med sjukvården. Alla kan inte anpassa sig till stela besökstider och långa telefonköer. Därför har vänstermajoriteten i Stockholms läns landsting lagt stor kraft på att bygga ut närakuterna; alltså ett jouröppet mellanting mellan de stora akutsjukhusen och de lokala vårdcentralerna.

Detta säger högeralliansen i landstinget nej till. De vill hålla fast vid husläkarsystemet för alla. Av prestigeskäl, säkert, men också för att man sitter fast i gammalt systemtänkande som rimmar väldigt illa med den egna förnyelseretoriken.

Än så länge tror jag att få stockholmare känner till detta. Men om detta bryter igenom mediebruset tror jag att det kan bli en riktig valvinnare för (s). Inte minst i de områden där högern hotar med att lägga ner närakuter om de vinner valet.

Inga kommentarer: