fredag, maj 25, 2007

Arbetslösa svenskar flyttar dit jobben finns

Alldeles nyss avslutades den presskonferens där Kent Eriksson och Olle Westerlund presenterade den bilaga till långtidsutredningen med titeln ”Flyttning och pendling i Sverige” som idag offentliggjorts (den presenterade även på DN-debatt i morse, och det skrev jag om här). Och en av de intressantaste slutsatserna är att bilden av att arbetslösa svenskar inte är beredda att flytta dit jobben finns är om inte felaktig så åtminstone ordentligt överdriven.

Forskarna utesluter visserligen inte att det finns problem med rörligheten. De tar exempelvis upp ”transaktionskostnaderna” vid flytt som ett möjligt problemområde (alltså att det är för dyrt att flytta). Man kan naturligtvis i detta sammanhang fråga sig hur höjningen av reavinstbeskattningen kommer att slå. Men den stora poängen är att det inte är ovilja att flytta dit jobben finns som är huvudproblemet på den svenska arbetsmarknaden.

Eriksson och Westerlund lyfter också ett stort antal andra intressanta frågeställningar. Som fritidspolitiker i landstinget och styrelseledamot i SL tycker jag personligen exempelvis att resonemangen om den kraftigt ökade arbetspendlingen är angelägna. Och även där är kopplingen till bostadspolitiken naturligtvis en nyckelfråga. Men den stora behållningen av forskarnas resultat är nog ändå vad det säger oss om hur den svenska arbetsmarkanden egentligen fungerar, och vilka åtgärder som är bra eller dåliga om vi vill minska arbetslösheten.

Du kan själv se presskonferens här. Och själva bilagan kan du läsa här.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , och annat intressant

14 kommentarer:

Anonym sa...

Flyttningarna till storstäderna kommer att öka ännu mer under de kommande åren.
Orsaken är att ingen kan leva på 65 % av a-kassan, vilket motsvarar: 12200:- före skatt vid högsta nivån av a-kassan.
Abetslösa på landsbygden kommer att tvingas att flytta eller leva på socialbidrag.

Anonym sa...

65% av a-kassan? Du måste mena 65% av lönen?

Det går iofs att leva på det, men om fler flyttar dit det finns jobb är det ju bara bra.

Grottolle sa...

Eller så kan man ju försöka flytta ut en del jobb från storstäderna till landsbygden..För som jag förstått så är det stor bostadsbrist i vissa större städer...

Ola

Anonym sa...

Jag tycker undersökningen visar precis så som det är. Människor vill arbeta och flyttar dit jobben finns. Det är inte 65% av lönen i a-kassa som avgör flytten som många allianseivrare så gärna vill tro, utan det är om man finner en attraktiv karriär och framtid på annat håll som gör att man packar väskan och drar.

Anonym sa...

Fredde här. Jag blir lite fundersam, om det nu finns en så stor beredskap att flytta, vad är det då man bråkar om? Då är det väl helt bra att arbetsförmedlingarna kräver det?

Anonym sa...

Till Fredde ! Om nu svenskar flyttar mer än i något annat land, varför behövs då krav på flytt när det ändå sker??

Anonym sa...

Fredde här. Därför att a-kassan inte ska utnyttjas. Eller se det så här; om a-kassan verkligen fungerat försäkringsmässigt, varför kan inte lika gärna försäkringbolagen ha hand om den?

Anonym sa...

Detta eviga a-kassetjat. Om det hade funnits gott om jobb så hade vi ingen a-kassa behövt men så ser inte verkligheten ut. Nu när det har bevisats att svenskar är ett mkt mobilt och arbetssamt folk-varför då inte ge svensken lite kredit för det? Det spelar ingen roll hur hårt svenskar jobbar o hur många ggr de flyttar,så är det samma gnäll ändå över de lata bidragskramande arbetslösa som man ska sätta blåslampa på o jaga som viljelösa djur..Tröttsamt med den attityden! se till att det finns jobb där människor bor istället. Inga fler laga skiften tack!

Anonym sa...

Fredde här. Om nu svenskarna är så mobila och arbetsamma, vad är då problemet? "se till att det finns jobb": staten är väl inte din pappa heller, du måste själv anstränga dig (vilket du kanske gör, vad vet jag)

Men jag tror att om det blir hårdare regler så kanske fusket minskar från 7% till 4%, (jag tog siffrorna ur luften som exempel). Det låter lite, men det är det inte.

Anonym sa...

Problemet Fredde, är att det finns gnällspikar som du och som inte visar landet och dess invånare lite uppskattning för det arebte de lägger ner. Glöm inte att hela din skolgång betalades av generationen före dej.. av mej alltså. så när du satt o sov på lektionen slet jag så svetten rann för att du skulle få gratis skolmat! Visa välfärden lite mer respekt och sluta gnälla!

Anonym sa...

Fredde här. Det är inte jag som gnäller, utan det är andra som gnäller för att de som INTE sliter ska behöva göra det. Jag har ingen anledning att visa respekt för någon som inte vill flytta för att han inte får jobb där han bor.
"som inte visar landet och dess invånare lite uppskattning för det arbete de lägger ner"; Men här handlar det ju om sådana som INTE vill arbeta men ändå ha a-kassa. Varför ska jag, eller någon annan uppskatta det???

Anonym sa...

Men Fredde! Artikeln handlade om att arbetslösa flyttar till jobb och undersökningen går stick i stäv med allt du säger. När ska du inse att människor VILl jobba och söker sig frivilligt till de orter där det erbjuds jobb?

Anonym sa...

Fredde här. Jag inser visst att det finns många som flyttar till jobb, heder åt dem! Men så länge det inte är 100% så tycker jag att man kan ha det som krav.

Anonym sa...

Problemet är att alla inte har råd med en flytt. Jobben finns i Stockholm, men bostadspriserna motsvarar inte majoritetens plånbok utan människor tvingas skuldsätta sig upp över öronen och leva på marginalerna. Speciellt de som flyttar in hit från landsbygden och fick ungefär lika mycket för sin fräscha villa som man får för en begagnad bil...