tisdag, maj 15, 2007

DN hakar på Kina-TV trenden

Jag gillar politisk satir. Därför gillade jag verkligen Kina-TV. Att driva med den hovsamma propaganda- och pravdajournalistik som präglar en äkta kommunistisk diktatur kan tyckas vara lättköpta poäng, men inte desto mindre underhållande (och ibland dessutom en nyttig påminnelse om behovet av att alltid tänka kritiskt.)

Så därför är det kul när DN nu hakar på Kina-TV trenden. De öppnar starkt med det här ”referatet” av statsminister Reinfeldts besök hos president George W Bush. (De okritiskt återgivna) skrivningarna om hur de två ledarna gratulerar varandra för ett ”starkt ledarskap i klimatfrågorna” fick mig att fullkomligt frusta av skratt.

DN har tidigare haft ett rykte om sig att vara lite präktigt småtråkig. Nu visar tidningen en helt annan sida. Word, som man säger.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

4 kommentarer:

Daniel sa...

Ja, i sanning är det alldeles för litet politisk satir i svensk TV. Är det någon som minns vad satirprogrammet som gick våren -98 i SVT hette?

Ali Esbati sa...

Carl Bildts valrörelse?

Anonym sa...

Men det där var ju inget nytt, Sjölander. DN har bedrivit just precis sådan skön politisk satir i åratal, men under vinjetten "Analys". Har du missat det? (Jag har dock alltid tyckt att det överdrivet ironiska i att kalla det för "Analys" är lite väl nittitals-schyffertskt, men det är en annan historia.)

Anonym sa...

Alldeles för lite satir om många saker. Charlie Chaplins spoof på Hitler i "Den lille diktatorn" är en klassiker. Och så har han som kom med "Naked Gun" gett ut nätvideos om Bushs tal och annat.

Klicka på "Sands of Passion" på

http://www.nationalbanana.com/

Såg den först på gudmundssons blogg.